Mam nadzieję,że ktoś tu zajrzy i mi odpowie(nie chcę zakładać nowego tematy ;p)
Otóż mam ziemię kwiatową,do juk i dracen oraz do kaktusów.Podpowiedzcie mi w jakiej ziemi najlepiej będzie się czuła peperomia
Ziemia ziemi nierówna, peperomia peperomii również. Trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Podłoże musi być przepuszczalne.
Bardziej pasuje mi kaktusowa, ale musiałabym ją zobaczyć i dotknąć.
No przeiceż to kwiatostany, charakterystyczne dla tego rodzaju.
Ot taka ciekawostka, bo wartości zdobniczej nie mają, no chyba, że jest ich dużo.
I tak gratuluję.
Bardzo proszę o pomoc.Kilka dni temu zakupiłam peperomie i zauważyłam u niej malutkie czarne kropeczki,są też zielone.Można je wyczuć pod palcem.Pod światłem widać też przezroczyste kropeczki,ale dziur nie ma.Jeśli to choroba grzybowa to poradźcie mi czym najlepiej się tego pozbyć.Zamieszczam fotki niestety dość kiepskiej jakości wyszły
Moja peperomia pięknie rośnie ale szybko po przyniesieniu do domu "straciła" piękne, jasne plamy stanowiące o jej uroku. Co zrobić żeby powróciły?
Z góry dziękuję za pomoc, niestety nigdzie nie mogłam nic na ten temat znaleźć.
Przede wszystkim trzeba byłoby wiedzieć o jaką Peperomię Ci chodzi, bo gatunków i odmian Peperomi jest dużo. Najlepiej abyś wkleiła zdjęcie, żeby można było Ci coś doradzić
Hej, czym moga być spowodowane suche plamki na liściach peperomi?
Niestety plamki zaczeły się robić również na młodych listkach jak i na starych, czy da sie ją jakoś ''uratować''?