Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Post »

Czasem warto drugi raz odkrywać Amerykę. Do spisu rzeczy wymienionych wcześniej jakie można zakopać pod sadzone drzewo, dorzucam stłuczkę jajek, albo i całych acz zaśmierdziałych. Sztuk jak uczą stare podręczniki ogrodnictwa ze 30. To zapas składników na pierwsze 5 lat życia drzewka.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak Anglicy odkrywali Amerykę, to z głodu pomarli.
Drugi raz zatrudnili zatem fachowców, z Polski zresztą.
Plotka niesie jako to nasi dogadali się z lokalesami, że pod nasiona kukurydzy wkłada się w dołek rybi łebek, bo bez tego nic. Oczywiście w następnym roku po wcześniejszym wypaleniu drzew z zagonu :wink: a sadzi się w ściółkę ze skoszonego świeżo chwastu. No i w dołek daje się jeszcze, na cztery ziarna kukurydzy - dwie fasolki.
To się nazywa zaawansowana agrotechnika :D
Odkrywajmy więc Amerykę! :wit
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Reliance po zebraniu ok. kilograma owoców:

Obrazek

W smaku nieziemskie.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Dojrzały już pierwsze brzoskwinie odmiany Kernnechter. Ta stara, niemiecka brzoskwinia dojrzewa w drugiej połowie września, a raczej pod koniec września. Takie w ogrodzie miała właśnie moja babcia w Brzegu. Owoce w pełni ekologiczne, bo drzewa chronię jedynie lecytyną i czosnkiem (opryski środkami Lecitec i Bioczos). Wegetacja w tym roku ruszyła o dwa tygodnie wcześniej niż w uznawanych za szalone latach 2018-1019. Brzoskwinie zamiast kwitnąć pod koniec marca otworzyły kwiaty o 10 dni wcześniej. Wczesny start wegetacji jest natomiast przyczyną tego, że mamy tak mało agrestu, ponieważ od trzech, czterech lat kwitnie on już w połowie marca, gdy nocne temperatury minusowe to jeszcze norma. No cóż, klimat się zmienia. Trzeba się przyzwyczajać.
Obrazek
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

A widzisz, u mnie na drugim końcu kraju wszystko było o ok. 2 tygodnie spóźnione.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

U mnie dokładnie tak samo - wszystko dojrzewa 2 tygodnie później...
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Dolnoslonzok pisze:Brzoskwinie zamiast kwitnąć pod koniec marca otworzyły kwiaty o 10 dni wcześniej.
U mnie w marcu to białe misie z pingwinami się jeszcze bawiły. Nektaryna kwitła na przełomie kwietnia i maja a i tak przymrozek załatwił wszystkie kwiaty hehe
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

gienia2000, phantom i Pomidek, przepraszam Was bardzo, bo wkradł się mały błąd w moim tekście. W połowie marca to zakwitły mirabelki. Nektaryny zakwitły natomiast około 25-27 marca marca i zaraz za nimi brzoskwinie, zatem pod koniec marca kwitły te drzewa. Nocny mróz z ostatniego tygodnia marca (-6 st.C) uszkodził mi część kwiatów dwóch nektaryn odmiany Fantasia - jednorocznej i dwuletniej. Na dwuletniej było ledwie parę owoców. Młode śliwy, które kwitły wtedy nie doznały uszczerbku na kwiatach i ładnie owocują. Właśnie zamawiam w tym tygodniu kolejnych 5 nektaryn Fantasia w szkółce Wyrzykowskich spod Legnicy i dwie brzoskwinie wcześniejsze oraz późniejsze, wybór padł na Rakoniewickie, w szkółce Konieczko z Gogolina, a który ma oddział we Wro przy ul. Czekoladowej przy A4 na Bielanach Wrocławskich.
P.S.
phantom i Pomidek, mam do Was prośbę o wpisanie przez Was swoich lokalizacji. To jest ciekawe z racji klimatyczno-botanicznych, jak przebiega wegetacja w kraju.
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Nektaryna o której pisałem, że kwitła na przełomie kwietnia i maja to właśnie Fantasia. Czyli ponad miesiąc różnicy między południem a północą. Majowe przymrozki w tym roku tak jak i poprzednim dochodziły do -8 stopni.
Vampirella
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2020, o 12:49

Gdzie na zimę mała nektarynkę

Post »

Hej, widziałam wątki o nektarynce z pestki ale nie ogarnęłam informacji co zrobić z maleńką nektarynką w doniczce na zimę ;:209 ok 15.08 wrzuciłam fasolkę kiełkującą do doniczki i pojechałam na urlop. Okazało się, że wylazł jakiś gałgan. Stoi sobie z pomidorami ale nie wiem kiedy i gdzie ją schować.
Obrazek
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

Dolnoslonzok pisze:Dojrzały już pierwsze brzoskwinie odmiany Kernnechter. Ta stara, niemiecka brzoskwinia dojrzewa w drugiej połowie września, a raczej pod koniec września. Takie w ogrodzie miała właśnie moja babcia w Brzegu. Owoce w pełni ekologiczne, bo drzewa chronię jedynie lecytyną i czosnkiem (opryski środkami Lecitec i Bioczos). Wegetacja w tym roku ruszyła o dwa tygodnie wcześniej niż w uznawanych za szalone latach 2018-1019. Brzoskwinie zamiast kwitnąć pod koniec marca otworzyły kwiaty o 10 dni wcześniej. Wczesny start wegetacji jest natomiast przyczyną tego, że mamy tak mało agrestu, ponieważ od trzech, czterech lat kwitnie on już w połowie marca, gdy nocne temperatury minusowe to jeszcze norma. No cóż, klimat się zmienia. Trzeba się przyzwyczajać.
Obrazek
U mnie też powoli dojrzewa brzoskwinia rakoniewicka ale jestem trochę zniesmaczony i smakiem i wielkością owocu , moje INKI miały owoce słodkie jak miód a waga do 440 gram a te rakoniewickie to takie trochę kwasieliny i wadze chyba max 80 gram nie ważyłem ale tak na oko ,trzeba będzie wiosną całą rakoniewicką przeszczepić na INKĘ .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za tę informację. Chciałem dosadzić jesienią dwie rakoniewickie, niegdyś popularne w sadach i ogrodach, ale chyba się wstrzymam. Nie znam tej odmiany poza opisem historycznym. Czy zatem warto ją mieć?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Nie warto . Wiem co piszę .
W tym roku dokupiłam Fruterię i Alaskę .
Zrobiliśmy próbę zaszczepienia świetnej odmiany nn jaką mamy na
brzoskwini , która okazała się być siewką mandżurską .
Ta nn to bardzo małe drzewko rodzące duże i smaczne owoce .
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Dolnoslonzok pisze: Czy zatem warto ją mieć?
A przecie to wersja Kernechtera - a nie pytaj co o nim powiedzieliby tam gdzie w mazowieckich tajgach...
U mnie dochodzi końcem września, tj. jak wrzesień ciepły to jeszcze się wysłodzi. Ale służy na kompot w słoiki; mam lepsze deserowe siewki swoje, specjalnie na klimaty te własne właśnie - co właśnie dochodzą, słodziutkie. (przestanie lać to wstawię fotkę porównawczo).

W chłodniejszych klimatach specjalnie uprawia się specjalne odmiany wczesne brzoskwini - by zdążyły dojrzeć przed zimą, inaczej niż gatunek... :lol:
Terroir,krótko rzekąc panie dzieju, terroir. :wit
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Tak wygląda mini brzoskwinia , z której zostały pobrane zrazy do szczepienia .
Może komuś uda się rozpoznać co to za odmiana .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”