Lagerstroemia indica-uprawa

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lagerstroemia indica-uprawa

Post »

Ja bym przycięła i dała światło i ciepło skoro rozpoczęły już wegetację. Moje w gruncie jeszcze śpią :) ale jak zimowalam w domu to też mniej więcej o tej porze zaczęły wypuszczać listki ;)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak zrobię. :wink: :)
ATomka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2020, o 18:23

Pytanie o prowadzenie Lagerlady

Post »

Dzień dobry, zakupiłam dziś w centrum ogrodniczym Lagerstroemia rhapsody in pink na balkon do donicy. Proszę o wskazówki co do prowadzenia rośliny. Szczególnie interesuje mnie kwestia podlewania, przycinania i zimowanie. Nie wiem czy doniczka, w która ja posądziłam jest odpowiednia. Lepsza będzie wysoka i o mniejszej średnicy czy niższa o większej średnicy ( nurtuje mnie to że względu na rozwój korzeni)? Wiem opis donic brzmi zagadkowo, jak nauczę się wstawiać zdjęcia dołączę. Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie forumowiczów!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Wszystko masz w wątku, zapraszam do lektury.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MoToKi
50p
50p
Od: 6 lut 2017, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Miesiąc temu kupiłam 3 malutkie lagerstroemie przez internet. Dwie wysadziłam do doniczek, jedną do gruntu. Do tej pory ich wygląd w ogóle się nie zmienił. Żadnych nowych listków, zero przyrostu. Czy to normalne? Wydaje mi się że już powinny ładnie rosnąć. Co robić?

Obrazek

Obrazek
Monika
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli miały zdrowy system korzeniowy, zacznij nawozić.
Lagerstremia przez okres wiosenny nawozisz nawozem z przewagą azotu, poszukaj np. Azofoski, przez okres letni, nawozem z przewagą potasu, czyli do kwitnących, jesienią zaprzestajesz nawożenia. Przy obecnej wielkości sadzonek, proponuję wydłużyć okres nawożenia Azofoską, gdyż są bardzo małe.

Sprawdź jeszcze pH podłoża, powinno być lekko kwaśne do obojętnego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MoToKi
50p
50p

Post »

Dziękuję za radę. Korzenie były w porządku. Mam nadzieję że uda się je pobudzić do życia i że jeszcze coś z nich będzie. Jak często powinnam je nawozić?
Monika
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg dawkowania podanego przez producenta na opakowaniu. Przy uprawie w doniczce lepiej dać nieco niższą dawkę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Moja lagerstroemia oberwała w tym roku przez zimną wiosnę. Mam nadzieję, że te kwietniowe przymrozki nie opóźnią mocno jej kwitnienia.

Obrazek
MoToKi
50p
50p

Post »

Z moich lagerstroemi już chyba nic nie będzie :( Pousychały im listki i nawet po nawożeniu nie wyszły nowe, ani badyle nie urosły nawet o milimetr. Nie będę ich jeszcze wyrzucać, ale nie wierzę już że się odbiją.
Polecicie gdzie kupić zdrowe okazy które będą cieszyć oko? W żadnej szkółce w której byłam nie mają.
Monika
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

U nas jest raczej rzadko spotykana. Ja kupowałam w szkółce przez internet. Miałam dwie rośliny i tylko jednej się u mnie spodobało. Miałam też jedną samosiejkę, ale nie przetrwała zimy. Na szczęście chociaż jedne drzewko się dobrze u mnie czuje :heja Chociaż kwiatów nie widać. U kogoś już kwitnie?
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2008, o 18:33

Post »

Witam,
Od miesiąca posiadam Lagerstromenie. Jakiś czas mi zajęło nim znalazłem odpowiednie miejsce i odpowiednio zacząłem podlewać - wcześniej gubiło liście. Udało się ustabilizować i zaczęło wypuszczać nowe liście. Na chwilę obecną stoi w domu, bo niestety nie mam do końca sierpnia możliwości wystawić, za wyjątkiem pojedynczych dni jak weekend, gdy mogę ,,wyprowadzić'' na zewnątrz. W ten weekend zauważyłem, że zaczęło się coś dziać z liśćmi i nie wiem co to jest. Zaczęły one w dziwny sposób zasychać, robią się takie wgniecenia/wypukłości i pokrywać się białym nalotem od górnej strony. Wydaje mi się, że szkodników nie widzę, nie wiem czy to nie jakiś grzyb. Niestety stało w domu, co prawda przy otwieranym oknie, ale może i tak zaszkodziło. Załączam zdjęcia, prosiłbym o poradę w sprawie tego co się dzieje z ta rośliną i jak temu zaradzić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Aragod i jak lagerstroemia, odżyła?

Moja bardzo późno w tym roku zabiera się powoli do kwitnienia. Za to urosła do sporych rozmiarów.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Moja rozkwitła rośnie już od dawna w gruncie co roku kwitnie

Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Moja bardzo późno rozkwitła w tym roku. Ma jeszcze sporo pąków, ale nie wiem czy kolejne dni będą wystarczająco ciepłe, żeby się rozwinęły.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”