Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

:wit Lucynko!
Ach te twoje śliczne gołąbki ;:63 ;:63
Ale najbardziej mi się spodobały różne, piękne , fikuśne cynie.
Ja posiaąłm zapominałam wyplewiłam .Ale jedna gdzieś ocalała na pokrzepienie. ;:173
Wszystkiego dobrego i zdrówka Lucynko życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witam wieczorową porą.
Długo sobie porozmawiałam z M, potem kolejno z dziećmi i popołudnie minęło jak z bicza strzelił.
Niepostrzeżenie zapadły ciemności. Jaki krótki już dzień :shock:

Marysiu - moja ziemia też pewnie zagospodarowałaby każdą ilość wody :? , ale dane jej było niewiele.
Dobrze że chociaż Twój ogród dostał tyle, ile potrzebował. ;:303
Przyznam się, że takie czynności jak wycinanie czy skracanie wykonywałam mimo upału, jedynie do plewienia nie potrafiłam się zmobilizować, to teraz będę miała zajęcie na kilka dni. ;:7
W tym roku jeszcze w lipcu ptaki były głośne, ;:224 ale pogody lipcowe nie pozwalały na dłuższe pomieszkiwanie na działce. ;:14 Pojedyncze dni nawet zdarzały się gorące, jednak noce już nie. ;:222
Ta szałwia jest bylinowa i dość ładnie się rozrasta ;:303 , więc wiosną, a może nawet jeszcze jesienią będzie gotowa do podziału.
Cynie nie zawsze mi się udają, ten rok im widać sprzyja albo miejscówkę dostały odpowiednią. Rosną w towarzystwie szałwii omszonej, szkoda tylko że ona dwuletnia. Bardzo mi się podoba, bo jest taka bielutka. ;:215
Mężuś z całego serca dziękuje za dobre życzenia. ;:167 Był naprawdę ogromnie wzruszony. Ja również dziękuję, Kochana i mocno całuję na dobranoc. ;:cm
A w prezencie takie oto kwiatuszki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu - śliczne to one są, gdyby jeszcze zechciały być posłuszne.... ;:306
Prawda, że każdy kwiatek cynii różni się od innych, nawet jeśli jest w tym samym kolorze. ;:108 Niezwykle mnie to fascynuje. ;:138
Zdrówko przytulam, dziękuję ;:180 i z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:79
Dołączam kilka kwiatków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę dobrego, spokojnego tygodnia. ;:4 ;:31
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cynie bardzo cieszą. Śliczne je masz, Lucynko.
Ja też na swoje spoglądam każdego dnia, w całym "bukiecie" rzeczywiście jest misz - masz i kolorów i form. Tez je bardzo lubię.
W tym roku posiałam sobie tylko te mini, ale te cieszą tak samo jak te duże, gdy tak pięknie kwitną.
Dzień już jest przeraźliwie krótki, oj tak...
Pozdrawiam Ciebie i Twojego męża, zdrówka życzę. ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Witaj Lucynko, po długiej przerwie ;:196
Tak narzekałaś na swoje dalie, a one teraz tak Cudnie kwitną. Niesamowite mają kwiaty, szczególnie ta przypadła mi do gustu https://images92.fotosik.pl/410/5de05e3f0b4eed94med.jpg . One wszystkie siane z tych nasion, co miały być ciemne?
Żółtą, pełną lilią się zachwyciłam, ale i inne zasługują na uznanie, bo kwitły nieziemsko. Taka ilość kwiecia może tylko zachwycić :tan
Zupełnie nie rozumiem, czym kierują się ludzie kradnący coś, co zasadzili inni. Jak nie mam, a chcę mieć, to kupuję w sklepie, po czyjeś nie wyciągam ręki. U nas na szczęście kradzieże zdarzają się sporadycznie. Mam tak oblepione owocami borówki, że niejeden mógłby się połaszczyć. Ale nikt nie rusza i tak powinno być ;:108
Skabiozowym cyniom zbieraj pilnie nasionka, bo niezwykle urokliwie w tym roku u Ciebie kwitną i ślicznymi kolorkami ;:oj Mam ich tylko kilka, a eM w szale ścinania przekwitniętych kwiatów, pościnał również, te, które miałam przeznaczone na nasiona. Ale nie czepiam się, chciał chłop dobrze, nawet go pochwaliłam ;:306
Ściskam Cię serdecznie i mam nadzieję, że eM już wkrótce w pełni sił wróci do domu ;:196 A jakby co, to na domowym rosołku na pewno siły błyskawicznie odzyska ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Dziękuję za śliczne hibiskusy, nie wiem który piękniejszy ;:167 ;:196
Pierwszy etap prac za mną...rąk nie czuję a zielska wycięłam dwa wózki. Bardzo szybko przekwitły floksy i nie widzę żeby chciały powtarzać :wink: Róże też po deszczu poszły pod sekator, ale pewnie będą kwitły do mrozów.
Pracowicie spędziłam dzień aż rąk nie czuję.., a raczej czuje za bardzo ;:306 Dobrze, że dzieci zapowiedziały się na wieczorną kawę, bo do jutra powinnam się zregenerować :D
Mam nadzieję, że ze stolicy przyszły dobre wieści, ale rozmawiasz z dziećmi, więc życzę Ci dobrej i spokojnej nocy. Mocno ściskam ;:4 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Piękne hibiskusy.U mnie na razie tylko biały bylinowy kwitnie.
Syryjskie kwitną wszystkie.
Oj gołąbki śliczna,a jak nie są posłuszne to trudno, to ptaki przecież.
Kwitnące hosty też mają swój urok.A te pachnące to uwielbiam. ;:167 ;:167
Lucynko, pozdrawiam i dobrej nocki życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Działka dzisiaj poszła w odstawkę, czekam na powrót M po udanym zabiegu. Jest dobrze. Dziękuję Wam za kibicowanie i trzymane kciuki. ;:114
Na wczoraj zaplanowałam szeroki front robót na działce, ale że z dużej chmury mały deszcz, to i moje plany spaliły na panewce. Nie miałam weny, więc zaprosiłam dwie ulubione sąsiadki na wspólną kawkę, dzięki czemu nie byłam sama w słodkim nieróbstwie. ;:7

Beatko - a ja zapomniałam i istnieniu niziutkich cynii, a przecież też je dawniej uprawiałam i ogromnie lubiłam. Zbieraj nasionka, Beatko. ;:180
Pozdrowienia przytulam i odwzajemniam ;:196 Także zdrówko, którego i Tobie życzę z całego serca. ;:cm

Obrazek

Iwonko1 - cieszę się, że jesteś. ;:168
Narzekałam na dalie, bo długo nie wykazywały chęci do kwitnienia, teraz już faktycznie są ładne, a siałam tylko kołnierzykowe, natomiast kilka o ciemnych liściach wysiało się bez mojego udziału. Niestety, kołnierzykowych pokazało się aż...dwie. Pozostałe okazały się zwykłymi daliami zmiennymi, ale niech im będzie, i tak je lubię. ;:333
Dziękuję w imieniu moich lilii, a o złodzieju staram się już zapomnieć. Teraz jednej z moich sąsiadek ginie coś innego. Ktoś odcina łodygi jej pięknych hortensji ogrodowych. Te jej hortensje mają kwiaty wielkości dorodnego kwiatu słonecznika jadalnego. ;:303 Są naprawdę piękne. Dostanę od niej połowę jednej z nich, na co już się cieszę. :tan
Nasiona będą jak zawsze u mnie, bo ja mam nawyk zbierania, a skabiozowe cynie i mnie szczególnie w tym roku zauroczyły.
M wraca dzisiaj w dobrym samopoczuciu, jutro już zapowiada wizytę na działce. Dziękuję Ci Kochana i wierzę, że też szybciutko wrócisz do pełnej sprawności, czego życzę Ci z całego serca i całej duszy. ;:168 ;:cm

Obrazek

Marysiu - czytam, że sobie uczciwie popracowałaś w ogrodzie i aż mi wstyd ;:171 , bo mnie się w ogóle nie chciało.
Moje floksy nieco później zaczęły i jeszcze kwitną, choć już nie wszystkie, jednak powtórki z rozrywki w tym roku nie będzie, wszak za chwilę jesień. A róże jakiś czas temu poprzycinałam z powodu chorób i teraz zaczynają im odrastać i liście, i pąki, zapewne wkrótce zakwitną. Tylko jedna kwitnie nieprzerwanie pomimo choroby. ;:303
Już wiesz, że w stolicy wszystko poszło jak trzeba, dziękuję. ;:180 Noc też była spokojna. Twoje życzenia spełniły się w stu procentach. Kochana jesteś. ;:cm

Obrazek

Aniu - ja mam tylko jednego hibiskusa bylinowego, ale już planuję powiększyć kolekcję o inne kolory. Twój biały jest śliczny. ;:215
Ja nie wiem, jak to jest, że zwierzęta łatwo można ułożyć, nawet kota, a z ptakami jest taki problem. ;:306
Lubię kwiaty host, tylko dlaczego one tak krótko kwitną?
Pozdrawiam wzajemnie i nieustająco zdrówka życzę. ;:cm

Obrazek

Jesień coraz bliżej, o czym świadczą już kwitnące jesienne kwiaty i to nie tylko zawilce japońskie, ale też żółwiki, a i chryzantemy pokazują pączki, które lada dzień rozwiną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego popołudnia. ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No to kamień z serca skoro M już szczęśliwie po zabiegu! ;:215
Pomyślności wszelkiej dla Was!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko mam miesiąc zaległości, a u Ciebie się dzieje. Cieszę się że M udanie przeszedł zabieg, życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności. Piękne gołąbki czekają na gospodarza.
Działka super kwitnie, a ten hibiskus mnie zachwyca https://images90.fotosik.pl/411/04dfc3aa65638f35med.jpg
Już wiem od kogo dostałam nasionka pięknej dziwnej aksamitki, jej kwiaty są bardzo oryginalne, wyglądają jakby zapomniały się do końca rozwinąć.
Kolekcja cynii fajna, zbieraj nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko dzisiaj znowu prawie na czworaka wróciłam do domu :;230 ale pogoda dopisuje i nie ma takich upałów to wykorzystuję czas. Wieczorkiem jak szłam zamknąć kurnik to prawie zimno było ;:oj
Roślina o którą u mnie pytałaś to liriope szafirkowata. U mnie też żółwiki i zawilce pokazały kwiaty ...no i nie mam białego żółwika :wink:
Przecudnej urody masz to dalie, ja czekam na kwitnienie dalii z nasion od Ciebie i mam jedną ciemną.
Zadziwiająca jest współczesna medycyna, że na drugi dzień po zabiegu idzie się do domu, a na trzeci na działkę :;230 Bardzo mi się to podoba, jednak pilnuj M i niech nie szaleje bo jednak był ingerencja i narkoza :D
Życzę Wam pięknych dni na działce i zdrówka nieustająco ;:196 ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko :wit
Hmm planujesz następny hibiskus bylinowy, ;:333
Ty razem zachwycam się twoimi pięknymi cyniami. :) Przepiękne ;:108 ;:108
Dalijki tez bardzo ciekawe, bardzo ładne odmiany, bardzo ładne kwitnienia. ;:173
Dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Śliczne te różowe dalie kołnierzkowe. Ja w zeszłym roku wysiałam całą torebeczkę, ale zakwitły zwykłe pojedyncze. :wink:
Muszę wrócić do wysiewania cynii. Jakoś ostatanio zapomniałam o jednorocznych kwiatkach.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie doczekałam się prawdziwej burzy i porządnego deszczu, który wypędził nas z działki. Na szczęście zapowiadanego gradu nie było, ale potężna wichura położyła wyższe rośliny, a onętki nawet połamała. Szczęśliwie nie wszystkie. Dobrze że byłam na działce, bo zaraz po burzy podniosłam i podwiązałam powalone kwiaty, a połamane wyniosłam na kompost. Mam nadzieję, że nic złego już im nie grozi.
Przed burzą zdążyłam wyplewić jedną rabatkę i zebrać malinki oraz warzywka.

ObrazekTe gotowe do konsumpcji.

A te potrzebują jeszcze słoneczka.

Obrazek

Obrazek

Zapomniałam obfocić fasolkę, ale mam zdjęcie sprzed dwóch dni.

Obrazek

Obrazek

Jest to fasolka tyczna, a owocuje nieprzerwanie od miesiąca. Żałuję, że nie zapisałam jej nazwy odmianowej, ale zostawię kilka strąków na nasiona. Jest nie tylko plenna, ale też bardzo smaczna.

Maryniu - z całego serca dziękuję Ci za wsparcie i kibicowanie małżowi. ;:167
Życzenia pomyślności przygarniam i odwzajemniam. ;:cm

Dorotko - dziękuję pięknie w imieniu M i własnym. ;:167
Mam ochotę dokupić jeszcze biało kwitnącego hibiskusa bylinowego. Do pary.
Tę aksamitkę określam mianem 'Aksamitka z przykwiatkiem', bo nazwy odmianowej nie znam. ;:7 Pierwsze nasionka dostałam kiedyś od jednej z działkowych sąsiadek.
Oczywiście nasiona cynii będę zbierała, bo ja mam manię gromadzenia nasion. ;:224

Marysiu - nie przesadzaj, bo któregoś dnia w ogóle nie będziesz mogła wrócić do domu. ;:202 Prognozy mówią o ochłodzeniu, więc spokojnie dasz radę powoli i po trochu doprowadzić ogród do najwyższej kultury. ;:303
Dzięki za nazwanie liriope szafirkowatej ;:180 , muszę sobie zapisać, bo coraz częściej zdarza mi się zapominać nazwy kwiatów.
Tylko jedna ciemna dalia Ci wzeszła? Mnie żadna, tylko samosiewki mają liście ciemne, ale kolor kwiatów inny niż rośliny matecznej. Nie bez powodu nazywają się 'dalie zmienne'. :lol:
M sam się pilnuje, bo wie, czym mogłoby się skończyć szarżowanie, w końcu to tętnicą wprowadzali stenta, a krwotok z tętnicy udowej może skończyć się tragicznie.
Dziękuję ślicznie za dobre życzenia ;:196 i Wam życzę tego samego w ogrodzie. ;:167 ;:167 ;:cm

Aniu - planuję i marzy mi się biały, do pary. ;:303
Dziękuję za pochwały moich cynii i dalii. ;:180 Muszę im powiedzieć, to może jeszcze bardziej się postarają.
Dziękuję za dobry dzień, ;:cm a był dobry, bo przyniósł wyczekiwany deszcz.

Wandziu - ja też wysiałam całą torebeczkę dalii kołnierzykowych i pokazała się tylko jedna zgodna z odmianą. ;:7
Cynie to bardzo wdzięczne kwiatuszki, niewymagające a cieszą oczy. ;:215

Nie pokazywałam jeszcze fotek rudbekii, nadrabiam więc zaległości w tym zakresie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka fotek, bo tracą powoli na aktualności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę. Do miłego. ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko z nasion dalii jedna była ciemna a reszta normalna, wszystko posadziłam ale rok taki beznadziejny że dopiero maja pączki. Kwiecia u Ciebie mnóstwo ślicznego a rudbekii odmian bez liku ;:63 U mnie też dwie Twoje odmiany rosną i kwitną. :D Lubię te kwiaty tylko kojarzą mi się z bliskością jesieni.
Pyszne pomidorki! dobrze, że udało się zatrzymać zarazę. Po Twoim wpisie tez zastosowałam oprysk w polu i w zasadzie dwukrotny zatrzymał chorobę, a pomidory z gruntu mają inny smak niż z tunelu.
Ślicznie kwitnie heliotrop, jeżówki i asterki, róże też powtarzają ;:167 Moje heliotropy chyba nie zdążą w tym roku zakwitnąć i postanowiłam je wykopać do doniczki i przechować do następnego roku...może dadzą radę za rok zakwitnąć ;:306 Nie wiem co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/dd4b3489ab85baad
U mnie wieje jak w kieleckim i rzeczywiście się ochłodziło Obrazek
Trzymajcie się cieplutko i zdrowo i posyłam buziaki ;:196 ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Wspaniała wiadomość.Mąż Twój już po zabiegu.To cieszy.Życzę mu dużo zdrowia.
Piękne plony.Tyle pomidorów,fasolki.Dobra z Ciebie ogrodniczka.Nie wspomnę już o pięknych kwitnących kwiatkach.Cynia skabiozowa piękna.

Miłej soboty i niedzieli. ;:215 ;:138 ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”