Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Kistnik atakuje maliny letnie, a z tego co piszesz chodzi Ci o malinę jesienną, która teraz zaczyna owocowanie, czy o odmiany letnie?
Ochronę przeprowadza się przed kwitnieniem malin, można powtórzyć w trakcie kwitnienia jeżeli jest duże zagrożenie kistnikiem.
Ochronę przeprowadza się przed kwitnieniem malin, można powtórzyć w trakcie kwitnienia jeżeli jest duże zagrożenie kistnikiem.
Pozdrawiam! Gienia.
Gieniu 1230
Mam maliny, ktore zaczynają owocować, czyli raczej jesienne, owocują na pędach tegorocznych.
Zauważyłam, że szkodnik nie zaatakował wszystkich malin, część jest dobra. Widze, że miękkie owoce mają w środku robaszka/ glistkę. W lipcu mieliśmy sporo deszczu i raz straszny grad, który zniszczył/ pouszkadzał dużo w uprawie, m.inn. maliny. Może to jest przyczyną, że maliny są w tym roku takie. Nigdy nie mieliśmy problemów z jakimiś szkodnikami. Co radzisz. Tak zostawić?
Mam maliny, ktore zaczynają owocować, czyli raczej jesienne, owocują na pędach tegorocznych.
Zauważyłam, że szkodnik nie zaatakował wszystkich malin, część jest dobra. Widze, że miękkie owoce mają w środku robaszka/ glistkę. W lipcu mieliśmy sporo deszczu i raz straszny grad, który zniszczył/ pouszkadzał dużo w uprawie, m.inn. maliny. Może to jest przyczyną, że maliny są w tym roku takie. Nigdy nie mieliśmy problemów z jakimiś szkodnikami. Co radzisz. Tak zostawić?
-
Zostaw, owocują, wiec niczym nie popryskasz.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję. A w przyszłym roku? Opryskać przed kwitnieniem Mospilanem?
-
Już dawno temu zrezygnowałam z uprawy letniej maliny, by nie opryskiwać na robale w owocach.
Owszem, pojawiają się inne szkodniki ale jest ich niewiele, jakieś żuczki na gościnnych występach wiele szkód nie narobią. To już prędzej choróbsko się jakieś przyplacze.
Jeżeli przewidujesz, ze w przyszłym sezonie będzie gorzej to możesz prysnąć tuż przed kwitnieniem ale zastanów się czy warto, by pare robaczków utłuc ?
Ja tych robaczków zrywając malinki nie widziałam , ale gdy zasypywałam owoce cukrem na sok, to skądś pare ich wylazło !

Owszem, pojawiają się inne szkodniki ale jest ich niewiele, jakieś żuczki na gościnnych występach wiele szkód nie narobią. To już prędzej choróbsko się jakieś przyplacze.
Jeżeli przewidujesz, ze w przyszłym sezonie będzie gorzej to możesz prysnąć tuż przed kwitnieniem ale zastanów się czy warto, by pare robaczków utłuc ?

Ja tych robaczków zrywając malinki nie widziałam , ale gdy zasypywałam owoce cukrem na sok, to skądś pare ich wylazło !

Pozdrawiam! Gienia.
tak, racja, lepiej nie stosować oprysków. Może te robaczki były też w poprzednich latach, a wcale nie zauważyliśmy
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten rok o chyba jedna ewenement i te robaki są w jesiennych malinach. Do tej pory nigdy ich nie spotykałam.
Co ciekawe pojawia się w tych mocniej dojrzałych. Wtedy owoc od dołu robi się miękki i stamtąd wychodzi ten robak.
Czy w takim razie w słabiej dojrzałych w ogóle jej nie ma czy są w postaci utajonej?
I ciekawe czy w przyszłym roku wszystko wróci do normy i jesienne maliny będą bez wkładki?
Może w tym roku letnie maliny były późno przez te ochłodzenia w maju/czerwcu i robaki nie zdążyły się wylęgnąć tam i teraz atakują jesienne?
Co ciekawe pojawia się w tych mocniej dojrzałych. Wtedy owoc od dołu robi się miękki i stamtąd wychodzi ten robak.
Czy w takim razie w słabiej dojrzałych w ogóle jej nie ma czy są w postaci utajonej?
I ciekawe czy w przyszłym roku wszystko wróci do normy i jesienne maliny będą bez wkładki?
Może w tym roku letnie maliny były późno przez te ochłodzenia w maju/czerwcu i robaki nie zdążyły się wylęgnąć tam i teraz atakują jesienne?
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Możliwe że to przez dziwną pogodę tak się dzieje.
U siebie w malinach jesiennych nie znalazłem jeszcze maliny robaczywej. było kilka z szarą pleśnią.
Moje maliny późno zaczęły owocować, wczesne odmiany jesienne powinny być od połowy sierpnia a zaczęły dojrzewać dopiero w wrześniu a Poranna Rosa dopiero niedawno rozpoczęła kwitniecie więc jak szybko przyjdą przymrozki to nie dojrzeje.
Polecam w malinach sadzić niezapominajki. Mają odstraszać kistnika malinowca.
Posadziłem przy malinach letnich więc w przyszłym roku będę mógł z własnego doswiadczenia cos powiedzieć.
U siebie w malinach jesiennych nie znalazłem jeszcze maliny robaczywej. było kilka z szarą pleśnią.
Moje maliny późno zaczęły owocować, wczesne odmiany jesienne powinny być od połowy sierpnia a zaczęły dojrzewać dopiero w wrześniu a Poranna Rosa dopiero niedawno rozpoczęła kwitniecie więc jak szybko przyjdą przymrozki to nie dojrzeje.
Polecam w malinach sadzić niezapominajki. Mają odstraszać kistnika malinowca.
Posadziłem przy malinach letnich więc w przyszłym roku będę mógł z własnego doswiadczenia cos powiedzieć.
Pozdrawiam Paweł
-
Fakt, w latach poprzednich nie było robaków w jesiennych malinach a w tym roku są. U mnie maliny Poemat i Delniva późno wystartowały bo były sadzone wiosną, owocują już i kwitną jednocześnie. Po niespodziankach w owocach Polany i Polki zaczęłam pryskać kwiatki malin olejem neem. I każdą malinkę oglądam
. Nigdzie nie mogę znaleźć fotki larwy tej muszki, by porównać z tym co siedzi w malinie.
Zastanawia mnie to robactwo, przepatrzyłam trochę literatury i nijak nie mogę tego dopasować. Nie znalazłam podobnego szkodnika. A może to atakuje muszka plamoskrzydła ? Kolejny azjatycki prezent? Jeżeli to prawda, to czarno to widzę
To szkodnik, który zalezie nam mocno za skórę.
Brodus :"Posadziłem przy malinach letnich więc w przyszłym roku będę mógł z własnego doswiadczenia cos powiedzieć."
To czekamy na efekty.

Zastanawia mnie to robactwo, przepatrzyłam trochę literatury i nijak nie mogę tego dopasować. Nie znalazłam podobnego szkodnika. A może to atakuje muszka plamoskrzydła ? Kolejny azjatycki prezent? Jeżeli to prawda, to czarno to widzę

Brodus :"Posadziłem przy malinach letnich więc w przyszłym roku będę mógł z własnego doswiadczenia cos powiedzieć."
To czekamy na efekty.
Pozdrawiam! Gienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja swoje maliny jesienne wczoraj przeniosłem do namiotu foliowego. W ostatniej chwili przed deszczem i silnym wiatrem. Owocowanie na początku, te jesienne. Mam je na dwa zbiory, wiosenny i jesienny. Rosną w kastrach na kompoście z liści.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Tutaj Yogibeer701 filmik nagrał i mówi, że to muszką D Suzuki.
Jego obserwacje pokrywają się z moimi, że robaki są w tych mocno dojrzałych.
https://www.youtube.com/watch?v=cH-SX2K5f2s
Jego obserwacje pokrywają się z moimi, że robaki są w tych mocno dojrzałych.
https://www.youtube.com/watch?v=cH-SX2K5f2s
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Malina robaczywa zapada się w palcach.Borówka jest miękka z dziurką z ,którego wypływa sok a w środku owoc ciemnieje.Teraz zaatakuje pewnie późne winogrona.U mnie winogrona nie były robaczywe,letnie maliny też.Wczesne i lipcowe borówki nie były robaczywe.Dla amatora nie taka groźna ta mucha.Ale mogą być problemy z truskawką,czereśnią,późne borówki,malina jesienna,jeżyna późna,czarny bez,winogrono późne.
Na działkach ta mucha zostanie już na dobre.Bo ja zbierałem owoce porażone ale inni już nie.I te muchy mnożą się na leśnych jagodach i dzikim bzie.Można je wyłapywać ale i tak ich nie zwalczymy.
Na działkach ta mucha zostanie już na dobre.Bo ja zbierałem owoce porażone ale inni już nie.I te muchy mnożą się na leśnych jagodach i dzikim bzie.Można je wyłapywać ale i tak ich nie zwalczymy.
-
Zastanawiam się, jak sobie radzą Azjaci? No bo przecież od nich mamy ten "prezent" Muszą czymś ją zwalczać!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 maja 2020, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tym roku też jakaś masakra z robactwem, w poprzednich latach zbierałem zdrowe maliny aż do przymrozków, teraz w każdej dojrzałej biała gąsieniczka, a fuj..... 

-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
To jestem szczęśliwcem bo u mnie maliny zdrowe i bez robaków.
Zaczeła dojżewać żółta Poranna Rosa i jestem nią zachwycony.
Z tegorocznych doświadczeń wiem że w przyszłym roku muszę zrobić stelaż też dla malin jesiennych.
Super wyglądają i smakują maliny odmiany Poemat i Polonez a jestem rozczarowany Denliva (może w przyszłym roku będzie lepiej bo maliny pierwszy raz owocują).
Zaczeła dojżewać żółta Poranna Rosa i jestem nią zachwycony.
Z tegorocznych doświadczeń wiem że w przyszłym roku muszę zrobić stelaż też dla malin jesiennych.
Super wyglądają i smakują maliny odmiany Poemat i Polonez a jestem rozczarowany Denliva (może w przyszłym roku będzie lepiej bo maliny pierwszy raz owocują).
Pozdrawiam Paweł