Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Jak już pisałem wcześniej u mnie pod tunelem arbuzy mają dożywotnio zarezerwowane miejsce.
Ale to 105m kwadratowych.
Jak się trafia rok taki jak ten to ratuje zbiory moje tunelowe do gruntowych pod chmurką to jak dzień do nocy.
Pytanie brzmi ile możesz zainwestować i czy chcesz.
Ale to 105m kwadratowych.
Jak się trafia rok taki jak ten to ratuje zbiory moje tunelowe do gruntowych pod chmurką to jak dzień do nocy.
Pytanie brzmi ile możesz zainwestować i czy chcesz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szklarnia dla arbuza w naszym klimacie to najlepsze co można mu dać. Niestety arbuz potrzebuje bardzo dużo miejsca, więc i duuuużej szklarni, a to koszty.
Koszt szklarni 18 m2 z poliwęglanu (3x6?) to kilka tysięcy zł. I o jakim zapasie mówimy? W takiej szklarence zmieści się max 6-8 szt. przy czym przy 8 sztukach będzie taki ścisk po 2 miesiącach, że do niej się nie wejdzie bez podeptania liści i pędów aby np. podlać, zasilić czy opryskać... Chyba, że zbuduje się pomosty
Na 100 m2 można już coś podziałać
Koszt szklarni 18 m2 z poliwęglanu (3x6?) to kilka tysięcy zł. I o jakim zapasie mówimy? W takiej szklarence zmieści się max 6-8 szt. przy czym przy 8 sztukach będzie taki ścisk po 2 miesiącach, że do niej się nie wejdzie bez podeptania liści i pędów aby np. podlać, zasilić czy opryskać... Chyba, że zbuduje się pomosty

Na 100 m2 można już coś podziałać

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
Tak, to mączniak. Mam dokładnie to samo w najstarszych liściach. Pryskane chyba już 4 razy. Albo mączniak pancerny albo te fungicydy o kant...d... stołu rozbić 

-
No właśnie, bo nie widzę poprawy po tych opryskach.
Chyba, że zmiany na liściach po prostu są już martwe i się wysuszają. Wytnę te liście przy okazji.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Przecież to nie jest jakiś niedobór, że liście zrobią się z powrotem zielone. 
Grzyb zapewne wybity ale liście chore kasujcie tak by nie roznosić tego na inne czy to po oprysku czy przed.
U mnie na szczęście liście wyglądają ok. Po ostatnim oprysku pędy aż stanęy dęba jakby chciały się piąć w powietrzr. Czas przeskoczyć ze stymulatora wzrostu na kristalon pomarańczowy ale to dopiero jakoś w środe czwartek, bo ma padac w najbliższych dniach(zapowiadają coś już na dziś w nocy ale ogólnie to do środy może padać, więc niech najpierw arbuzy przyzwyczają się do wody, bo na razie mają sucho. Nie tak odrazu wszystko.)
Na pierwszym poletku naliczyłem 30arbuzów wielkości większej niż kurze jajko. Gdy liczyłem za poerwszym razem wyszło mi 26, więc niech będzie ta mniejsza liczba, co jest dla mnie fajnym wynikiem.
Na drugim poletku juz mam arbuzy w rozstawie metr na metr i blisko obok rząd ogorków kuzyna, wiec się zrobiła mątanina i tam już gorzej to wygląda, a w zasadzie nie można nic dojrzeć.
Zobaczyłem z 6arbuzów. Ale pchają się na grządke fasolki z drugiej strony, więc za dwa tygodnie, to dopiero będzie sajgon.
Dobrze że to fasolka na suche ziarno, to nie muszę w niej chodzić jeszcze sporo czasu.

Grzyb zapewne wybity ale liście chore kasujcie tak by nie roznosić tego na inne czy to po oprysku czy przed.
U mnie na szczęście liście wyglądają ok. Po ostatnim oprysku pędy aż stanęy dęba jakby chciały się piąć w powietrzr. Czas przeskoczyć ze stymulatora wzrostu na kristalon pomarańczowy ale to dopiero jakoś w środe czwartek, bo ma padac w najbliższych dniach(zapowiadają coś już na dziś w nocy ale ogólnie to do środy może padać, więc niech najpierw arbuzy przyzwyczają się do wody, bo na razie mają sucho. Nie tak odrazu wszystko.)
Na pierwszym poletku naliczyłem 30arbuzów wielkości większej niż kurze jajko. Gdy liczyłem za poerwszym razem wyszło mi 26, więc niech będzie ta mniejsza liczba, co jest dla mnie fajnym wynikiem.
Na drugim poletku juz mam arbuzy w rozstawie metr na metr i blisko obok rząd ogorków kuzyna, wiec się zrobiła mątanina i tam już gorzej to wygląda, a w zasadzie nie można nic dojrzeć.

Dobrze że to fasolka na suche ziarno, to nie muszę w niej chodzić jeszcze sporo czasu.

-
O tak:?BobejGS pisze:U mnie na szczęście liście wyglądają ok. Po ostatnim oprysku pędy aż stanęy dęba jakby chciały się piąć w powietrzr.

Taki stan arbuzowiska świadczy o jego dobrej kondycji i fazie silnego rozrostu

Myślałem, że jeden zawiązek padnie lub zrobią się dysproporcje. Niestety oba rosną tak samo. Urwać jeden czy zostawić rodzeństwo? Na roślinie w sumie są chyba 4 sztuki.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Bardzo podobnie.
Ja bym zostawił oba arbuzy jeszcze z tydzień. Zapewne krzak sam odrzuci jeden.

Ja bym zostawił oba arbuzy jeszcze z tydzień. Zapewne krzak sam odrzuci jeden.
-
Jak 4 szt na roślinke to raczej optymalnie.
Na rekord chyba nie idą zostaw obydwa.
I zadawaj relacje z rozwoju sytuacji ciekawe czy dadzą radę tak blisko siebie.
Na rekord chyba nie idą zostaw obydwa.
I zadawaj relacje z rozwoju sytuacji ciekawe czy dadzą radę tak blisko siebie.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Piękny arbuz.
Pewnie mógłby jeszcze rosnąć bo jakby miał czarne pestki byłby dojrzalszy?
Pewnie mógłby jeszcze rosnąć bo jakby miał czarne pestki byłby dojrzalszy?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
Jeszcze z cztery dni mógł powisieć, ale i tak bardzo ładny okaz.
Czekam na swoje arbuzy, tak z tydzień jeszcze. 

-
To chyba bingo z tego co pamiętam nasiona były właśnie jasno brązowe
Od juliana trzeba dodać bo gdyby nie AWN to by nie było
Dzięki julian
A co do tych 4 dni to pewnie racja ale czekają następne wszystkich na raz nie zjem A po co mają przejrzeć.
Od juliana trzeba dodać bo gdyby nie AWN to by nie było
Dzięki julian

A co do tych 4 dni to pewnie racja ale czekają następne wszystkich na raz nie zjem A po co mają przejrzeć.
-
Super, że się nasiona przydały
U mnie były problemy z tą odmianą i w tym roku chyba jej nie mam nawet.