Kontrolowana dzikość
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kontrolowana dzikość
Iguś a powiedz mi proszę co to za cudne białe baldachy ślicznie wyglądają wśród kosmosu .Czy ten czekoladowy kosmos to z nasionek czy sadzonki . Pachnąco w ogrodzie za sprawą lilii i nie tylko
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kosmosy podobają mi się od dawna, bo jak na nie patrzę to wspominam dziecięce wakacje u cioci gdzie w dużej ilości miała je w ogródku i to w różnych kolorach.
Lilie cudne, u mnie też zakwitają. Irysy takie wielokolorowe ciekawie się prezentują na rabacie.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyroda mimo kaprysów pogody radzi sobie z nimi doskonale co widać na zdjęciach z Twojego ogrodu-fotki super
Roślinki buchnęły dosłownie tysiącami pięknych kolorów
Oczu nie można oderwać od kwitnących samosiejek,irysów,lilii,liliowców i wielu innych roślinek nieznanych mi z nazwy ale wiadomo duża w tym i przede wszystkim Twoja zasługa
Pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę

Roślinki buchnęły dosłownie tysiącami pięknych kolorów

Oczu nie można oderwać od kwitnących samosiejek,irysów,lilii,liliowców i wielu innych roślinek nieznanych mi z nazwy ale wiadomo duża w tym i przede wszystkim Twoja zasługa

Pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Igo
Cieszę się ,że kwiecie uratowane z paszcz ślimaków kwitnie
Kosmos cudnie zestawiłaś z aminkiem.
Lilie i ostróżeczki też cudne
A papryki żyją
Cieszę się ,że kwiecie uratowane z paszcz ślimaków kwitnie

Kosmos cudnie zestawiłaś z aminkiem.
Lilie i ostróżeczki też cudne

A papryki żyją

IGO piękne zestawienia białe i czekoladowe. 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Igo masz rację rąbnęli nam kawałek najpiękniejszego czasu na ogród już nie wspomnę że deszcze niszczyły piękne kwitnienia piwonii i róż. Świetne połączenie kosmosu czekoladowego i orlayi
Cleome też wyrywna bo ja jeszcze czekam na kwiaty
No to po miesiącach odosobnienia korzystaj ze spotkań

No to po miesiącach odosobnienia korzystaj ze spotkań

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Iguniu,czekoladowy kosmos naprawdę pachnie czekoladą?!
To ja poproszę o nasionka,
bo zapach czekolady kocham.
Orlayę siałaś czy kupiłaś sadzonki? Ja siałam i mi nie powschodziła, a ogromnie mi się podoba.
Kosmosy w tym roku nierówno zaczynają, ale najważniejsze że powoli pokazują swoje motylkowate kwiatuszki.
U nas działkowcy w ogóle nazywają je motylkami.
Miło czytać, że nareszcie spotkałaś się z rodzinką.
Musimy korzystać z małej ulgi w ograniczeniach pandemicznych, bo nowa fala nadchodzi i znowu będziemy siedzieć w odosobnieniu.
Pozdrawiam cieplutko.

Orlayę siałaś czy kupiłaś sadzonki? Ja siałam i mi nie powschodziła, a ogromnie mi się podoba.

Kosmosy w tym roku nierówno zaczynają, ale najważniejsze że powoli pokazują swoje motylkowate kwiatuszki.

Miło czytać, że nareszcie spotkałaś się z rodzinką.

Pozdrawiam cieplutko.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Dawno mnie tu nie było. Zaglądam i podziwiam.
To jest kosmos to ciemne bordowe ? Wow. Jest świetny.
To jest kosmos to ciemne bordowe ? Wow. Jest świetny.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Te białe baldachy rosnące razem z bordowym kosmosem też mnie zainteresowały.
Iga, od Ciebie najpewniej pożyczyłam sobie odrobinę dzikości, bo to świetny pomysł na pogodzenie się z niedoczasem i bezradnością wobec wszechagresywnej flory.
A tak wilk syty i ...wszystko gra.
Ale jesteś odważna sadząc w środku trawska kwiaty, u mnie by zarosło takie" oczko" w miesiąc. Zastanawiam się jakbym zagospodarowała ogród w takim otoczeniu jak Twój?

Ale jesteś odważna sadząc w środku trawska kwiaty, u mnie by zarosło takie" oczko" w miesiąc. Zastanawiam się jakbym zagospodarowała ogród w takim otoczeniu jak Twój?
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
pelagia72 papryki zaczęły rosnąć wreszcie jak się ociepliło ale pewnie będą dopiero w grudniu tak jak w ubiegłym roku; chociaż zjadłam już jedna szczepioną. To białe to orlaya a amminku nie znam muszę się mu koniecznie przyjrzeć.
danuta z to zupełnie przypadkowo bo nie sądziłam że kosmos aż tak urośnie
Maska oj tak korzystamy bo wreszcie się da; moi (lekarze) byli zarażeni od pacjentów a ci z dalszej rodziny maja powiklania oraz pielęgniarki; dlatego nie moge zrozumiec jak można lansowac narracje że to tylko medialna bzdura jak to czynia niektórzy "zawodowi zaprzeczacze" na tym forum. Podejrzewam że kleome już kwitnie u ciebie; czy ci pachnie bo moje nic a nic
plocczanka Kosmosy kupiłam sadzonki a orlaję siałam do doniczek w marcu. Niestety po wysadzeniu zmarniala mi i dużo padło bo nie wytrzymały zimna i deszczu w lipcu.Troche do poczytania
https://www.gardeningchannel.com/how-to ... andiflora/
https://www.gardenia.net/plant/orlaya-g ... ace-flower
Moje pozostałe siewki rózowego kosmosu to wcale się nie spieszą z kwitnieniem; sa porządnie opóznione.
Jak uda mi się zebrać nasiona to ci z przyjemnością podeśle oczywiście
Foxowa tak, sa bardzo czekoladowe w kolorze i zapachu (w słońcu)
wanda7 lubie jej koronkowosć ale w tegorocznej zwariowanej pogodzie większość mi padła niestety
ela151Moje otoczenie jest totalnie dzikie bo sąsiedzi starzy i nic nie robią. Kilka lat walczylam z tym ale to nie ma sensu bo to jest wykańczające. Wole ten czas i wysiłek poświęcić na poznawanie i eksperymentowanie z kwiatami których nie znam w ogóle. A dzikość dostaje określone granice
Petunie nocuja w domu bo ciągle zimne noce u mnie, nawet do 8C

rabatkowe też nie lubią tych zimnic i ulew ale na wiosne zapowiadali ciepłe lato; no to sie popisałam tym wyborem roślin

danuta z to zupełnie przypadkowo bo nie sądziłam że kosmos aż tak urośnie
Maska oj tak korzystamy bo wreszcie się da; moi (lekarze) byli zarażeni od pacjentów a ci z dalszej rodziny maja powiklania oraz pielęgniarki; dlatego nie moge zrozumiec jak można lansowac narracje że to tylko medialna bzdura jak to czynia niektórzy "zawodowi zaprzeczacze" na tym forum. Podejrzewam że kleome już kwitnie u ciebie; czy ci pachnie bo moje nic a nic

plocczanka Kosmosy kupiłam sadzonki a orlaję siałam do doniczek w marcu. Niestety po wysadzeniu zmarniala mi i dużo padło bo nie wytrzymały zimna i deszczu w lipcu.Troche do poczytania
https://www.gardeningchannel.com/how-to ... andiflora/
https://www.gardenia.net/plant/orlaya-g ... ace-flower
Moje pozostałe siewki rózowego kosmosu to wcale się nie spieszą z kwitnieniem; sa porządnie opóznione.
Jak uda mi się zebrać nasiona to ci z przyjemnością podeśle oczywiście

Foxowa tak, sa bardzo czekoladowe w kolorze i zapachu (w słońcu)
wanda7 lubie jej koronkowosć ale w tegorocznej zwariowanej pogodzie większość mi padła niestety
ela151Moje otoczenie jest totalnie dzikie bo sąsiedzi starzy i nic nie robią. Kilka lat walczylam z tym ale to nie ma sensu bo to jest wykańczające. Wole ten czas i wysiłek poświęcić na poznawanie i eksperymentowanie z kwiatami których nie znam w ogóle. A dzikość dostaje określone granice

Petunie nocuja w domu bo ciągle zimne noce u mnie, nawet do 8C

rabatkowe też nie lubią tych zimnic i ulew ale na wiosne zapowiadali ciepłe lato; no to sie popisałam tym wyborem roślin

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Piękne róże.
I te czekoladowe kosmosy. Ładnie wyglądają z innymi roślinami.
Przyznam,że jeszcze takich nie widziałam.
Pozdrawiam serdecznie

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Igo cleome dopiero zaczyna kwitnienie i to ta co wyrosła w domu, bo siewki jeszcze są małe. Nie! nigdy nie pachniała.
Nie czytam komentarzy niewiernych tomaszy, a ludzie dopóki nie poczują na własnej skórze nie uwierzą za to potem lament dlaczego ja?
Orlaya chyba nie lubi przesadzania, bo ja kolejny rok sieję do gruntu bezpośrednio i powiem szczerze że o mało jej nie wyrwałam jako chwast! na szczęście nie zrobiłam tego i teraz już mi niestety przekwita. Muszę przypilnować i zebrać nasiona.
Nie czytam komentarzy niewiernych tomaszy, a ludzie dopóki nie poczują na własnej skórze nie uwierzą za to potem lament dlaczego ja?
Orlaya chyba nie lubi przesadzania, bo ja kolejny rok sieję do gruntu bezpośrednio i powiem szczerze że o mało jej nie wyrwałam jako chwast! na szczęście nie zrobiłam tego i teraz już mi niestety przekwita. Muszę przypilnować i zebrać nasiona.

- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Piekne kwitnienie. Widzę że podobnie do mnie też masz Kleome. Wyhodowałem z nasion i się odwdzięcza. Co to za róża?, bardzo ładny kolor.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jeśli zostawiłaś orlayę na rabacie do uschnięcia, powinna wysiać się sama.
Ona wytwarza siewki jeszcze tego samego roku.
Jesienią powinnaś zobaczyć sporo koperku na rabacie
Ona wytwarza siewki jeszcze tego samego roku.
Jesienią powinnaś zobaczyć sporo koperku na rabacie