selli7, dziękuję, że podzieliłaś się informacjami.
Laurencja
Re: Laurencja
Viola K, nie, nie będę pikować do gruntu. Laurencja pozostanie na balkonie w doniczkach. Z takim przeznaczeniem ją wysiałam. Dziękuję, że dzielisz się swoimi uwagami.
Chętnie zobaczyłabym jak kwitnie u Ciebie, jeśli to nie kłopot, to może wstawisz fotkę?
Przyznam, że nie wiedziałam tego wszystkiego o tej roślince. Zaskoczyło mnie najbardziej to, że może mieć tak długie pędy jak lobelia zwisająca. Posadziłam ją w niezbyt wysokich doniczkach, więc ciekawe jak sobie poradzi. Na razie zimny maj przystopował wzrost moich roślin na balkonie i do kwitnienia potrzebują jeszcze trochę czasu.

Posadziłam Laurencję w dwóch doniczkach. Pierwsza stoi w pełnym słońcu (to ta, która kwitnie na zdjęciu). Na razie utworzyła ładny, niewysoki, zwarty krzaczek. Druga natomiast rośnie w bardziej zacienionej części balkonu i nie jest już tak efektowna. Pędy wyciągnięte i powykręcane na wszystkie strony, jeszcze nie kwitnie. Tak, jak pisała Selli7, należałoby traktować ją jak zwisającą Lobelię.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I u mnie też kwitnie.
Nasiona zbierałam z ubiegłorocznych laurencji, które były niebieskie, a teraz sporo jest różowych

Nasiona zbierałam z ubiegłorocznych laurencji, które były niebieskie, a teraz sporo jest różowych

Zawiodłam się na tej pięknej roślince.Kupiłam w połowie maja wyrośniętą, gęstą w wiszącej doniczce.Szybko ziemia przesychała, więc przesadziłam do większej doniczki.Wspaniale kwitła, aż nagle kilka dni temu po upałach zaczęła więdnąć.Stoi na tarasie w osłoniętym półcieniu, ale część pędów przy ziemi zaczęło jakby drewnieć i przez to zamierać
Ścięłam trochę sadzonek i dałam do wody jak kiedyś robiłam, puszczały korzonki, ale to nie będzie już ten sam efekt.Liczyłam, że dłużej będzie mnie cieszyła swoimi urokliwymi kwiatkami.