To fotosik tak ustawia zdjęcia, panoramicznie, ale otwarciu ich stają się prawidłowe. ekopom
Tulipanowiec-choroby.szkodniki
- vinetou80
- 200p

- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipanowiec-choroby.szkodniki
Obróć zdjęcia po pierwsze 
To fotosik tak ustawia zdjęcia, panoramicznie, ale otwarciu ich stają się prawidłowe. ekopom
LEGENDS NEVER DIE
15-letni tulipanowiec zamiera, pomocy...
Posiadam kilkunastoletniego tulipanowca, który w zeszłym roku zaczął kwitnąć. Niestety, na pąkach się skończyło, gdyż w lipcu nieoczekiwanie zaczął niby schnąć i stracił połowę liści. Nic dziwnego, lato było wyjątkowo suche.
Ale dziś widzę, że po zimie wypuszcza listki tylko na niektórych gałęziach i boję się że to nie był sezonowy problem. Po przeanalizowaniu wszystkich okoliczności biorę pod uwagę werticiliozę, bo na działce trwała budowa i konary były dwukrotnie podcinane przez dyletantów ogrodnictwa. Rozważam też zmianę stosunków wodnych, bo wraz z budową powstała POŚ, która na pewno dodatkowo zasila korzenie. Jutro przyjdzie preparat z trichoderma, ale wszelkie pomysły ratunkowe mile widziane.
Bardzo chcę uratować to drzewo, jest ogromne.
Ale dziś widzę, że po zimie wypuszcza listki tylko na niektórych gałęziach i boję się że to nie był sezonowy problem. Po przeanalizowaniu wszystkich okoliczności biorę pod uwagę werticiliozę, bo na działce trwała budowa i konary były dwukrotnie podcinane przez dyletantów ogrodnictwa. Rozważam też zmianę stosunków wodnych, bo wraz z budową powstała POŚ, która na pewno dodatkowo zasila korzenie. Jutro przyjdzie preparat z trichoderma, ale wszelkie pomysły ratunkowe mile widziane.
Bardzo chcę uratować to drzewo, jest ogromne.
Witam serdecznie,
mam w ogrodzie Tulipanowca Amerykańskiego od 3 lat. Radził sobie nieźle, gdy był jeszcze w rabacie i obsługiwała go linia kroplująca. Od tego roku jest w trawie i obsługuje go podlewanie z tryskaczy trawnikowych. Mam wrażenie, że to mu nie służy. Ogrodnik dodatkowo nakrył go agrowłókniną szkółkową (tą plastikową) obsypał korą. Ziemie mam raczej gliniastą, słabo przepuszczalną. Drzewo jest duże i aktualnie ma 5 m wysokości. Od 2 lat rośnie ładnie, zwłaszcza w tym roku... ale też od miesiąca zaczęły żółknąć i brązowieć liście. Wysłałem zdjęcia do ogrodnika, powiedział, że jesień i mam się nie przejmować. Na wiosnę będzie ok. Ale patrzę na inne drzewa i nie są jeszcze tak żółte/brązowe. Dodatkowo jeden z klonów (czerwony, kolumnowy - nie pamiętam nazwy) też zgubił już 80% liści, które uschły... W tym roku więcej wrzucałem wody w te drzewa... czy to może być przyczyną? Czy może Tulipanowiec jest ok... i to faktycznie tylko jesień? Zależy mi na nim bo to jest centralne drzewo całej kompozycji ogrodowej...
Poniżej zdjęcia:

PS: Przepraszam za wszystkie zdjęcia do góry nogami... nie ogarnąłem...
mam w ogrodzie Tulipanowca Amerykańskiego od 3 lat. Radził sobie nieźle, gdy był jeszcze w rabacie i obsługiwała go linia kroplująca. Od tego roku jest w trawie i obsługuje go podlewanie z tryskaczy trawnikowych. Mam wrażenie, że to mu nie służy. Ogrodnik dodatkowo nakrył go agrowłókniną szkółkową (tą plastikową) obsypał korą. Ziemie mam raczej gliniastą, słabo przepuszczalną. Drzewo jest duże i aktualnie ma 5 m wysokości. Od 2 lat rośnie ładnie, zwłaszcza w tym roku... ale też od miesiąca zaczęły żółknąć i brązowieć liście. Wysłałem zdjęcia do ogrodnika, powiedział, że jesień i mam się nie przejmować. Na wiosnę będzie ok. Ale patrzę na inne drzewa i nie są jeszcze tak żółte/brązowe. Dodatkowo jeden z klonów (czerwony, kolumnowy - nie pamiętam nazwy) też zgubił już 80% liści, które uschły... W tym roku więcej wrzucałem wody w te drzewa... czy to może być przyczyną? Czy może Tulipanowiec jest ok... i to faktycznie tylko jesień? Zależy mi na nim bo to jest centralne drzewo całej kompozycji ogrodowej...
Poniżej zdjęcia:

PS: Przepraszam za wszystkie zdjęcia do góry nogami... nie ogarnąłem...
TULIPANOWIEC - choroba
Witam, raczkuję na forum i mogę mieć techniczne problemy, z góry za to przepraszam. Ale do brzegu... Ok 4 lata temu posadzilismy tulipanowca (otrzymany w prezencie). Przez te 4 lata bardzo nieznacznie urósł a w tym roku zauwazylam żółtozielony nalot na pniu i galazkach drzewka. Posadzony jest w ziemi wymieszanej z piaszczysta gleba jaka tutaj w okolicy dominuje. Stanowisko bardzo słoneczne. Rosnie na trawniku, który jest dość regularnie podlewany. Czy ktoś wie, jaką choroba dopadla nasze drzewko i jak z nią walczyc? Będę wdzięczna za poradę. Pozdrawiam forumowiczow

-
Krasny
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Re: TULIPANOWIEC - choroba
Jeśli chodzi Ci o porosty widoczne na zdjęciu to nie ma się czym martwić. Są całkowicie niegroźne dla drzewka, chociaż mogą się nie podobać. Sam nie mam tulipanowca, ale mój kolega sobie posadził i też narzekał przez pierwsze kilka lat na bardzo małe przyrosty. Teraz podobno rośnie już dużo lepiej i nawet zaczął kwitnąć. Taki powolny wzrost po posadzeniu może być normalny dla niektórych gatunków. Poczytaj czy tego też to nie dotyczy.
- AleOla
- 100p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój tulipanowiec (nie wiem jaki) też kilka lat rósł jakby chciał, a nie mógł...Też ma porosty.
Teraz ma z 25 lat i 20m wysokości, a kwitnie od około 5-10 lat.
Musisz uzbroić się po prostu w cierpliwość

Teraz ma z 25 lat i 20m wysokości, a kwitnie od około 5-10 lat.
Musisz uzbroić się po prostu w cierpliwość

Ola
Kasztanowiec
3 tygodnie temu coś pozwijało mojego kasztanowca. Myślałem, że się odbije, ale nadal jest z nim kiepsko. Co prawda puszcza nowe liście, ale "stare" nadal jakby porażone. Czy ktoś z Forumowiczów wie, co mu może dolegać i jak go uratować?
P.S. Jestem świeżakiem na Forum, więc jeśli temat jest nie we właściwym dziale, proszę Adminów o przeniesienie go do właściwego.

P.S. Jestem świeżakiem na Forum, więc jeśli temat jest nie we właściwym dziale, proszę Adminów o przeniesienie go do właściwego.

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Kasztanowiec (Aesculus ) - choroby i szkodniki
Może ten tulipanowiec dostał od przymrozka?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Re: Kasztanowiec (Aesculus ) - choroby i szkodniki
To jednak tulipanowiec? Być może go przymroziło, można na to coś poradzić?
- AleOla
- 100p

Liście wyglądają jak u tulipanowca.
Edit
Jednak mam wątpliwości po przyjrzeniu się. Są obwieszone i ciężko stwierdzić...
Edit
Jednak mam wątpliwości po przyjrzeniu się. Są obwieszone i ciężko stwierdzić...
Ola
- AleOla
- 100p

Szczerze? Nie mam pojęcia
W pierwszej chwili pomyślałam, że ma za sucho i przywiędły liście. Jednak opcji jest tak dużo...
Nie dostał jakąś chemią? Nic nie ryje pod korzeniami? Te kamienie od zawsze ma?
Po przymrozkach raczej widać by było "oparzenia"/zmiany na liściach, a te są soczyście zielone...
W pierwszej chwili pomyślałam, że ma za sucho i przywiędły liście. Jednak opcji jest tak dużo...
Nie dostał jakąś chemią? Nic nie ryje pod korzeniami? Te kamienie od zawsze ma?
Po przymrozkach raczej widać by było "oparzenia"/zmiany na liściach, a te są soczyście zielone...
Ola
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Phytophthora ?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Chyba nie, poza zwijającymi się liśćmi nic się z nim nie dzieje, nie gnije, nie żółknie, nie widać na nim robactwa.