Czosnek zimowy cz.5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek zimowy cz.5
Wykop za jakiś czas kontrolnie jednego z najbardziej żółtych, by skontrolować czy się nie dzielą na zabki.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W piątek wykopie jednego na próbę
Pierwszy raz mam czosnek, ciekawy jestem jak urósł 

-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
Wczoraj wyciągnąłem jedną główkę, pierwszą z brzegu:

Sadziłem z główek średnicy 5 - 6 cm, kupione z Alle... I jak na to co miałem w ubiegłych latach, to ten wygląda zacnie.
Nie wiem czy wszystkie główki takie będą, ale ta ma przeszło 5 cm.
Do zbioru na spokojnie jeszcze 2-3 tygodnie, ma sporo łusek okrywowych i póki co nie załamuje szczypiorów i nie żółknie jakoś znacznie.
Zobaczymy co z tego będzie

Sadziłem z główek średnicy 5 - 6 cm, kupione z Alle... I jak na to co miałem w ubiegłych latach, to ten wygląda zacnie.
Nie wiem czy wszystkie główki takie będą, ale ta ma przeszło 5 cm.
Do zbioru na spokojnie jeszcze 2-3 tygodnie, ma sporo łusek okrywowych i póki co nie załamuje szczypiorów i nie żółknie jakoś znacznie.
Zobaczymy co z tego będzie

- BobejGS
- Kontakt:
Jeszcze jest ładny zielony. Może sobie spokojnie rosnąć. 

-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Z uwagi na kilkudniowe opady deszcze dziś wykopałem czosnek Harnaś . Jest zdrowy. Dałem go do tunelu by trochę przesechł.

Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Wyrwałam kilka główek gdzie szczypior był juz całkiem zółty i jestem załamana - cała główka pokryta nalotem białej pleśni
- przez tyle lat uprawy pierwszy raz taki przypadek mam. Obawiam się czy nie są zaatakowane wszystkie główki i czy coś z tym robić - choć na opryski to juz za późno .

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Może to przez te ulewy? Chyba dzisiaj sprawdzę jak wygląda mój czosnek, bo dzisiaj mocno padało. Jeśli jest już mniej więcej do połowy żółty, to można go już wyrwać?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
chudziak, mamy dokładnie to samo z cebulą zimową, fotka w wątku cebulowym. Zarażają się jedna od drugiej, i idzie to jak po sznurku. Podejrzewam białą zgniliznę cebuli, atakuje wszystkie cebulowe to czosnek pewnie tez. A może to jest zgnilizna twardzikowa? Ale ta zgnilizna twardzikowa ujawnia się w czasie przechowywania, qurczę, trudno się połapać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A u mnie co za dziadostwo zaatakowało czosnek?
Asia
Asia
- BobejGS
- Kontakt:
chudziak pisze:Wyrwałam kilka główek gdzie szczypior był juz całkiem zółty i jestem załamana - cała główka pokryta nalotem białej pleśni- przez tyle lat uprawy pierwszy raz taki przypadek mam. Obawiam się czy nie są zaatakowane wszystkie główki i czy coś z tym robić - choć na opryski to juz za późno .
Jestem prawie pewien, że to biała zgnilizna.
Chyba zdobyłaś zainfekowany materiał nasadzeniowy.
Z chemii polecają Amistar, Basudin, Switch.. ale jak dl mnie to teraz już za późno.
Można spróbować podlać Previcurem/Magnicurem.
- BobejGS
- Kontakt:
Pelasia pisze:A u mnie co za dziadostwo zaatakowało czosnek?
Asia
Zapytałem na pewnej grupie i piszą że tam masz wszystko co złe. Radzą kopać jak najszybciej to możiwe, bo jeden od drugiego się bardzo szybko zaraża.
Nie przechowa się podobno też długo i radzą mrozić.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Teraz za późno na jakiekolwiek opryski, nic nie dadzą, niedługo będziemy wyrywać do suszenia. Siostra przepatrzyla wszystkie grządki z cebula i czosnkiem, powyrywała te które miały zaschnięty szczypior, i okazało się, ze właśnie te są zaatakowane. Ale tylko cebula zimowa. Chyba czosnek był od innego producenta. Prawdopodobnie wystarczy zaprawić dymkę przy wysadzaniu jesienia.
A teraz trzeba ja jak najszybciej skonsumować , nie ma wyjścia.
A teraz trzeba ja jak najszybciej skonsumować , nie ma wyjścia.
Pozdrawiam! Gienia.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Mój wygląda podobnie jak Pelasi, właśnie wróciłam z wykopków. Wyłożyłam, żeby trochę obsechł, może wytrzyma do kiszenia ogórków. U siebie podejrzewam nadmiar wody, bo czosnek który rośnie wyżej, w bardziej suchym miejscu na razie wygląda dobrze.
Do tej pory zawsze sadziłam własny czosnek i nigdy nie miałam problemów, a w zeszłym roku kupiłam na alle i teraz nie wiem czy przyczyna leży w skażonym czosnku czy podmokłym terenie.
Do tej pory zawsze sadziłam własny czosnek i nigdy nie miałam problemów, a w zeszłym roku kupiłam na alle i teraz nie wiem czy przyczyna leży w skażonym czosnku czy podmokłym terenie.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
W zasadzie to ja mam już po zawodach.
Wszystkie główki takie są na tej grządce. Wyciąga się go bez korzeni, żabki są miękkie i mokre
Nie wiem czy coś się da uratować.
Rośnie między truskawkami , teraz się zastanawiam, czy truskawki nie załapią czegoś od tego czosnku
Wyglądają dobrze .
Pisałam o moim problemie w wątku ?zakładamy ogród warzywny ?czy jakoś tak, ale nikt nie odpowiedział
Asia
Wszystkie główki takie są na tej grządce. Wyciąga się go bez korzeni, żabki są miękkie i mokre
Nie wiem czy coś się da uratować.
Rośnie między truskawkami , teraz się zastanawiam, czy truskawki nie załapią czegoś od tego czosnku
Wyglądają dobrze .
Pisałam o moim problemie w wątku ?zakładamy ogród warzywny ?czy jakoś tak, ale nikt nie odpowiedział
Asia