Ziemia, torf, kora skąd wziąć ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ziemia

Post »

Emilia pisze:Wyczytałam gdzieś, że doskonała do siewu jest ziemia z kretowisk, bo pozbawiona patogenów..
Brednie rozpowszechniane przez trolli internetowych - należy sobie uzmysłowić że 75% informacji które powielane są w sieci to wytwór ludzi którzy coś gdzieś wyczytali przepisali a następni traktują to jako wiedzę.
Temat - ziemia torf kora skąd wziąć ( błąd w tytule wziąść).

Odpowiedź najprościej kupić - trudniej samemu przygotować. Jak zauważyli przedmówcy ziemia do warzyw a do kwiatów różni się nazwą. Ja do sadzonek nie używam ziemi tylko krążki torfowe więc mam w głębokim poważaniu skład bo ten koryguję nawozami przy podlewaniu.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
PATRYK
100p
100p
Od: 6 lut 2019, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ziemia, torf, kora skąd wziąść ?

Post »

Cześć. Polecicie jakie podłoże gotowe stosować do uprawy pojemnikowej krzewów liściastych oraz bylin? Wiem że trzeba brać pod uwagę wymagania poszczególnych gatunków ale zastanawiam się czy stosować gotowe czy samemu takie przygotować.
Polecono mi torf niski frezowany. Dodałem do niego tzw. ziemii torfowej którą kupiłem na składzie budowlanym. Oni mieszają torf z jakimś innym podłożem ale w drugim roku strasznie się zbryla i tworzy na górze doniczki nieprzepuszczalną warstwę, natomiast po zmieszaniu z ww torfem, nie utrzymuje wilgoci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”