Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Megagron ( K 14 ) jest bardzo popularny i dużo ludzi z Forum go uprawia. Będzie na pewno na kolejnej Akcji.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tomate pisze:Megagron ( K 14 ) jest bardzo popularny i dużo ludzi z Forum go uprawia. Będzie na pewno na kolejnej Akcji.

To bardzo dobra wiadomość :) muszę tylko w tym roku nie zapomnieć o wymianie .

Żółta gruszeczka (tak podejrzewam) w tym roku takie grona mi tworzy ze przypomniałam sobie o tym megagronie. Pozbieram z niej nasiona może powtórzy te grona.
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

[quote="Viola K"]NA kilku krzaczkach pojawiły się takie przebarwienia od spodu liści .. co to jest i co zrobić ? Uprawiam w gruncie. Proszę o pomoc

Wygląda trochę jak uszkodzenia, czy to czarne to nie odchody? Może wciornastek? Teraz zaczyna się ich sezon :|
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12

Post »

Witam,

Dwie tygodnie minęły....i moje pomidory doszły do siebie.
Zrobiłem tak jjak sugerowaliście, czyli nie robiłem nic, czekałem....i proszę, pomidory wyglądają bardzo ładnie (przynajmniej w moim mniemaniu). Nawet zdążyłem już jednego zjeść, pyszności :-)
Zrobiłem tylko raz oprysk gnojówką z pokrzywy i raz też podlałem jej roztworem.
Moje debiutanckie pomidory wyglądają aktualnie tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Badzia, Julian, Całka, Gienia, dzięki za pomoc :-)
Mam jeszcze pytanie. Wspominaliście, że wyznacznikiem tego, że pomidory zmartwychwstaną będzie pojawienie się wilków. Jest ich teraz pełno. Usunąć je jak pomidory idą dalej głównym pędem czy zostawić z racji tego, że pomidory prawie kopyta wyciągnęły? Jakiś profilaktyczny oprysk by się teraz przydał po tym odchorowaniu?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Usuwaj wilki i nadmiar liści, ale z wielkim umiarem, wyczuciem. Zacznij od wilków. Każdego dnia i nie na hura, aż oczyścisz krzaczki. Po ile nie powiem, bo nie znam krzaczków, ich kondycji.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uffff! Czyli jest ok. Jeśli pomidory idą głównym pędem to wilki możesz poobrywać, chyba, że chcesz puścić na dwa albo trzy pędy. Nigdy nie robię oprysków profilaktycznych z wyjątkiem miedzianu przy wysadzaniu na stałe miejsce. Później , w razie potrzeby tylko opryski interwencyjne. Mam takie zdanie, że szkoda lać niepotrzebnie chemią, pojawi się choroba to dopiero wtedy interweniować.
A jakieś opryski wzmacniające to jak najbardziej, nie są jeszcze w idealnej kondycji i na pewno coś tam dziewczyny polecą . :D (Nie pryskaj gnojówką fuuuj)
Pozdrawiam! Gienia.
Numak
50p
50p

Post »

Badzia,
Właśnie taki mam plan żeby codziennie po troszeczkę te wilki usuwać, tak samo jak i liście, które nie podołały.
A co zrobić gdy liść jest uschnięty powiedzmy w 30% ? Wykruszyć suche miejsca i resztę zostawić? Czy to tylko może na choroby narazić?

Gienia,
Ja też zrobiłem jak dotąd oprysk tylko miedzianem, bodajże dwa dni po posadzeniu. Pisałem o tym wcześniej.
A dlaczego nie pryskać gnojówką? Czytałem na forum, że takie dolistne podawanie gnojówki z pokrzywy dobrze pomidorom robi :-) no chyba, ze o ten nieprzyjemny zapach chodzi....
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Usuwaj liście wątpliwej przydatności, usuwaj liście nadmiernie zagęszczające przestrzeń, usuwaj całe, a nie kawałki, zwłaszcza na chorym liściu. Gdy poznasz potrzeby pomidorów od podszewki, będziesz wiedział kiedy można usunąć tylko kawałek liścia.

Czytałeś superlatywy o gnojówce z pokrzywy, a z innymi opiniami się spotkałeś? Wybór należy jedynie do Ciebie? Zatem nie pytaj lecz czyń próby we własnej glebie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tak o ?zapaszek? mi chodzi , i nie tylko. Nie moczę liści pomidorow bez koniecznej potrzeby, w gnojowce jest mnóstwo bakterii gnilnych, po co mi to . Podlewanie - zrozumiem, oprysk - nie.
Nie bawię się w to.
Pozdrawiam! Gienia.
Numak
50p
50p

Post »

Badzia,
Ok, tak będę robił. Dziękuję za wszystkie, cenne wskazówki.
Czytałem o tej gnojówce, oglądałem poradniki na YouTube i zdecydowana większość opinii była jak najbardziej pozytywna. Stąd też moja decyzjach o jej wytworzeniu.
W pełni się zgadzam, uczę się podejmując decyzje. Często uczę się na błędach jeżeli chodzi o moją przygodę z pomidorami ale koniec końców to musi zaowocować ;-)

Gienia,
Właśnie się zasnatanwialem jak to jest z tym moczeniem liści. Wszędzie się czyta żeby tego unikać jak tylko się da a z drugiej strony ludzie polecają robić systematycznie takie opryski z gnojówki. Ja zrobiłem jeden i chyba rzeczywiście na tym poprzestanę. Gnojówka będzie u mnie tylko do podlewania. Heh a zapach.... no fakt, jak zamieszam we wiadrach to nic tylko brać nogi za pas ;-) Do podlewania będę brał litr tej mikstury na 10 litrów wody.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Numak ;:138
Tak jak poprzedniczki, nie polecam oprysku z gnojówki. Zainwestuj w Kristalon (czerwony lub pomarańczowy), wykorzystasz go zarówno do podlewania jak i nawożenia dolistnego. Pomidory faktycznie nie lubią wilgotnych liści ale czasami nie ma wyjścia i trzeba im pomóc. Poza tym nawożenie dolistne przynosi szybki efekt.
Ewa
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Numak jeśli nie nawozisz zbyt intensywnie to nie rozcieńczaj gnojówki. Ja co roku ładuje własny koński gnój do ziemi, dodatkowo czasami korzystam z florovitu i wspomnianą nie rozcieńczoną gnojówkę i brak oznak przenawożenia. Wbrew niektórym opiniom nie jest aż taka mocna a nie przechowywana w zamkniętym pojemniku traci azot.

No i unikaj pryskania, szczególnie gdy już są pomidory bo tak jak już gienia1230 napisała jest w niej sporo bakterii (bodaj nawet salmonella się trafia) a smakoszy prosto z krzaka nie brakuje.
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Ciekawy eksperyment z gnojówką z pokrzyw, różne stężenia i różne efekty, albo raczej brak efektów :), tylko 100% gnojówka wykazuje pożądane działanie.

https://www.youtube.com/watch?v=AMBCzT2QbII&t=976s
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

elaos dokładnie o tym filmiku wspominałem w temacie Pomidory-choroby i szkodniki cz.19 ale nie wiedziałem czy mogę go tutaj zamieścić. Test wygląda na wiarygodny i pokrywa się z moim doświadczeniem.
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Kilka razy się spotkałam na tym forum z głosami, że pokrzywa jest przeceniana i nie ma tak cudownych własności.
Nie wiem skąd się wzięła tak wielka popularność akurat gnojowicy z pokrzyw (szczególnie w uprawie pomidorów), bo przypuszczam, że z innych roślin uzyskamy podobny skład. Gdzieś widziałam filmik o herbatce z trawy, podobno też działa rewelacyjnie.
Na pewno nie zaszkodzi, o ile nie będziemy pryskać tym owoców, ale dla mnie za dużo zachodu i za duży smród.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”