co dzieje się z thujami?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

co dzieje się z thujami?

Post »

Około 1,5 miesiąca temu kopałam thuje z gruntu i wsadzałam. Powiedzcie czy mam codziennie podlewać? Co z nimi się dzieje? Pewnie chorują, czy grzyb?. Tylko co robić by się przyjęły?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: co dzieje się z thujami?

Post »

Podlewać trzeba wtedy, kiedy jest ziemia sucha. Nie można też korzeni zalewać.

Sprawdź może korzenie tej podsychającej. Ja nie wiem, czy bym ich nie poprzycinała :? .
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: co dzieje się z thujami?

Post »

Przy wykopywaniu drzewek ważne jest by zachować i jak najmniej naruszyć system korzeniowy, zrobić to jesienią lub bardzo wczesną wiosną, nawet w lutym jeśli ziemia nie zmarznięta.W przypadku większych drzewek i większej ilości to mogło zostać nie do końca dobrze zrobione, dlatego u niektórych widać teraz popełnione błędy.
Uszkodzone korzenie pod włókniną zalewane wodą mają problem, potrzebują też powietrza, dlatego radzę ten wynalazek zdjąć, uformować z ziemi misę wokół każdego krzewu (by woda się nie rozlewała) i podlewać w miarę potrzeby gdy sucho.Przesadzając spore krzewy trzeba się liczyć z tym, że nie wszystkie się przyjmą, dlatego jeśli potrzebna większa ilość to pewniej sadzić mniejsze z doniczek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”