Witajcie!
Róże pomalutku zaczynają kwitnienie. W porównaniu do ubiegłego roku mają dość spore opóźnienie. Jako pierwsza rozpoczęła Francois Juranville. Kwiatów z każdym dniem przybywa i rankiem zapach już jest wyraźnie wyczuwalny
Pozostałe panny trochę się ociągają. Wczoraj swój pierwszy kwiat rozwinęła Eglantyne. Ależ ona cudnie pachnie, prawie zapomniałam jaka jest wspaniała. Pąków ma dużo, więc jest nadzieja, że zachwyci jak w ubiegłym roku. Pozostałe róże czekają w blokach startowych, ale za kilka dni buchną kwieciem. Szkoda tylko, że zimna wiosna i chłodne noce spowodowały, że jest też dużo ślepych pędów. No i jak zawsze szkodniki dają się we znaki
Jeszcze nie robiłam żadnego oprysku, ale już nie daję rady. Oblepione wszystko mszycami, a i sporo pojawiło się bruzdownicy obrzydliwej. Trzeba będzie sięgnąć po chemię, bo ręczne ściąganie mszyc nic nie daje. Zbyt wiele tego dziadostwa i szkoda tych młodych pędów.
Wczorajsze zdjęcie
Eglantyne
A to już dzisiejsze
i krzaczek w szerszej perspektywie
Dorotko, bardzo dziękuję za podpowiedź

Fajnie, że można zawsze na Was liczyć. Sama nie pamiętam co sadziłam, a znaczniki dawno poszły w siną dal

Mam jeszcze jedne kwiaty do zidentyfikowania. To były cebule sadzone razem z czosnkami, ale pojęcia nie mam co to jest. Jak tylko się rozwiną, to zrobię zdjęcia i wrzucę do identyfikacji.
Zobaczysz, że po nawozie od gołębi Twoje róże dostaną niezłego powera. Szkodnik na różach, to odwieczna, nierówna walka. Ciężko zwalczyć tyle dziadostwa naturalnymi metodami, ale jak ktoś jest cierpliwy i ma dużo czasu, to nie ma rzeczy niemożliwych. Sama staram się ograniczać chemię do absolutnego minimum, ale czasami już nie daję rady i wtedy - sięgam.
Basiu, silne cięcie nie tylko odmładza różę, ale zmusza ją do wypuszczenie pędów ze śpiących oczek - tych na samym dole. Zauważ, że takie np. rabatówki tniemy bardzo nisko każdej wiosny. I co? Efekt jest taki, że krzaczki są zawsze pięknie rozkrzewione od samego dołu

Nie mają żadnych łysych badylków. Dlaczego nie zastosować tej metody u róż krzaczastych? Ja zaryzykowałam z naprawdę bardzo grubymi pędami na Princess Alexandrach. Nie żałuję, bo w tej chwili wyglądają świetnie. Są gęste od samego dołu i mają sporo pączków
Justynko, bardzo jestem ciekawa Twojego Abrahamka. Koniecznie otwórz furtkę do swojego ogródka i pokaż nam nowe nabytki
A gdzie kupowałaś róże z gołym korzeniem? U tego samego źródła?
Jadziu, do mocnego cięcia, szczególnie niektórych Austinek już dojrzałam. Trudno, niech szaleją, ale przynajmniej nie będą miały gołych nóżek. U mnie również zrobił się straszny busz. Ciężko się przecisnąć pomiędzy królowymi. Szczególnie na angielskiej rabacie panny poszalały i poszły nie tylko w szerokość, ale i mocno w górę, co mnie trochę przeraża, bo już się zastanawiam, jak sięgnę do obcinania przekwitłych kwiatów
A szkodniki szaleją. Mnóstwo mszyc i nie pomaga ręczne ściąganie. Zresztą trudno ściągać mszyce rękami z prawie dwustu dobrze rozrośniętych krzaków.
Wiolu, dziękuję za przybycie, ale na spektakl trzeba jeszcze kilka dni poczekać. Panny coś wolno się zabierają do tego kwitnienia. Sporo ślepych pędów i bruzdownica nieco umniejszą ilość kwiatów, ale trudno. Trzeba będzie się cieszyć tym co jest
Ciekawa jestem Twoich doświadczeń z mocnym cięciem. U mnie to był strzał w 10! Kolejnej wiosny zafunduję innym różom takie cięcie. Nie ma co się bać. Nawet najgrubsze pędy da się zmusić do wypuszczenie nowych przyrostów. Uwierz mi, że Princesss Alexandry jak i Princess Anne miały naprawdę grubaśne łodygi i wcale im to nie przeszkodziło. Owszem, kwiaty będą później, ale nie szkodzi. Warto było!
Ambridge Rose - ależ ona ma kolor
Daysy, Francois Juranville szaleje już kolejny rok. Martwię się tylko jak ją ogarnąć, bo już zarosła całkowicie nową pergolę i znów jej mało

A tutaj czekają ją przenosiny w nowe miejsce. Trzeba będzie po kwitnieniu ciachnąć ją bardzo mocno. Inaczej nie dam rady jej wykopać. A z całą pewnością tej róży nie zostawię na zmarnowanie.
A na razie rododendrony w pełni kwitnienia. To ich czas!
I powojnik, którego nazwy nie znam