Rosną w foliaku w doniczkach świeża ziemia ,foliak pierwszy sezon.

Tylko jak dawka do podlania, bo to jest oprysk...Morisss pisze:Wygląda to na zgorzel podstawy łodyg. Trzeba podlać wszystkie krzaki roztworem środka zawierającego mankozeb np. Dithane, penncozeb.
Bo dogłębnej analizie wygląda to tak jakby rdzeń i zewnętrzna tkanka miękka zanikły, a to co pozostało to włókna biegnące wzdłuż łodygi utrzymujące pomidora w pionie. Coś takiego ...anulab pisze:Wygląda jakby łodyga zdrewniała ?
Pewien youtuber mówił, że liście zwinięte do góry to oznaka przenawożenia... To by sie zgadzało z tym twoim podlewaniem. Ja w okresie deszczowym podlewalem raz na 5 dni... Czystą wodą...Balbina72 pisze:No własnie się zastanawiam czy nie problem jest w tym, że jednak za często je podlewam tylko czy z drugiej strony te które mają naprawdę piękne krzaki nie ucierpią. 6 już usunęłam z foliaka bo były w bardzo złym stanie kilka jeszcze mam takich jak na zdjęciach które zamieściłam więc bardzo się boję żeby już innym nic się nie stało.
Gieniu, według twojego opisu pasuje najbardziej rizoktonioza, faktycznie pojawiaja sie korzonki. W każdym razie nie zaszkodzi zastosować coś na grzyba. Dziękujęgienia1230 pisze:Chorób odglebowych powodujących przewężenie szyjki łodygi jest kilka; [...].