Czarne robaki na sosnie
Czarne robaki na sosnie
Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc. Na sosnie pojawiły się czarne robaki, jest ich bardzo, bardzo dużo. Oblepione zostały pnie 2 drzew, kostka brukowa, płot. Nie potrafię sobie z tym poradzić. Drzewa rosną przy chodniku z którego korzystają inni ludzie dochodzi do nieprzyjemnych sytuacji, pojawiła się nawet straż miejska informując nas ze musimy coś zrobić z tymi robaka i bo ludzie dzwonią że przejść nie mogą chodnikiem ponieważ robaki rozpelzly się na płot, chodnik. Piesi boją się przechodzić bo nie wiedzą co to jest. Postaram się dołączyć zdjęcie. Bardzo proszę o popatrzeć na zdjęcie, może ktoś z państwa będzie wiedział co to jest.

Re: Czarne robaki na sosnie
To nie jest kora sosny.Może to jodła?
To jest świerk, obok rośnie sosna od której to się zaczęło. Sosna zakwitla, jej wydzielina spłynela na bramkę, furtkę, płot, kostkę. Te drzewa rosną już ok 15 lat i nigdy nic się nie działo, dopiero w tym roku powstał problem. Nie mogę nic zrobić bo nie wiem z mam do czynienia.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co by to nie było chcąc się tego pozbyć musisz wykonać oprysk jakimś środkiem kontaktowym z adiuwantem.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzień dobry. Bardzo dziękuję za podpowiedź. Na pewno skorzystam. Tej mszyca jest jakby trochę mniej ale podejrzewam że to trochę że względu na pogodę. Tu gdzie mieszkam jest chłodno. Umylam furtkę, kostkę, płot terpentyna malarską, więc nie są już tak oblepione ta mszyca. Bardzo dziękuję.