Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Post »

:wit klakier7 jesteś pewien , że to niedobór żelaza a nie molibdenu ?
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dopóki Kolega, nie napisze nam na których liściach ( starszych, młodszych, wierzchołkowych itp. ) występuje problem, to takiej pewności mieć nie będę. Przyjąłem za pewnik że gleba została zwapnowana, czy było to potrzebne, czy też nie, bo to błąd popełniany przez zaczynających przygodę z uprawą pomidorów. Może to błąd z mojej strony - tego nie wiem. Także obecnie panujące warunki świetlne - brak nasłonecznienia jak i niskie temperatury sprzyjają wystąpieniu tego niedoboru, jak i innych nietypowych przebarwień liści mogących wystąpić w tych warunkach. Zawsze mogę się mylić i to do właściciela roślin należy zweryfikowanie mej diagnozy, czy jest trafna, czy nie.

Tu podobne objawy; https://www.e-warzywnictwo.pl/diagnoza- ... kul,1,2628

Tu natomiast, pięknie pasujący do przypadku Kolegi niedobór molibdenu: http://balkonowywarzywnik.pl/news/niedo ... pomidorow/

Pozdrawiam klakier.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pamietam, co pisała swego czasu Kozula o chorobach wirusowych. Objawy chorób wirusowych , np plamki, kropki pojawiają się również na łodygach i ogonkach liściowych, jeżeli łodygi i ogonki liści są czyste , to nie jest wirus.
Do diagnozy potrzebna jest fotka nie skrawka liścia, ale zdjęcia całej rosliny, wierzchołków, by widać było i podłoże i zainfekowane liście.
Przeważnie na tym etapie, gdy rosliny jeszcze nie owocują, pojawiają się niedobory pokarmowe , poparzenia i problemy wywołane warunkami pogodowymi, jakieś mechaniczne uszkodzenia a nie choroby grzybowe. Jeszcze za wcześnie. Ale jeszcze ze 3 tygodnie i się zacznie :roll: :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
Siulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2018, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedzi na mój post. Postaram się uzupełnić dane. Objawy o których pisałem występują na starszych liściach. Wierzchołki są zielone i zdrowe. Ziemia nie była wapnowana, jedynie na jesieni przekopana z obornikiem granulowanym i kompostem. Rośliny ściółkowane są suchą skoszoną trawą. Warunki oświetleniowe szklarni są zmienne w ciągu dnia, ale bardziej przewaga jest cienia.
Generalnie krzaczki reagują odmianowo, są takie odmiany na których jest tego mniej i takie które sygnalizują bardziej.

Tutaj wierzchołek: chyba zdrowy i niżej ślady na liściach.

Obrazek

Tutaj cały krzaczek:

Obrazek

Obrazek

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Grzegorz Grzesiak
isztar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2020, o 20:02

Post »

@massur - raz nawoziłam, ok 3 tygodnie temu - Plantion P do pomidorów. Czyli to nie choroba, a raczej braki/niedobory? Co teraz?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Witam, ostatnio pokazywałem przebarwienia na niedożywionych roślinach rosnących w małych doniczkach. Dzisiaj zauważyłem takie same ciemne przebarwienie na roślinie rosnącej w ziemi pod folią. Krzaczek podsypany granulowanym obornikiem.

Koktajlowy DUO
Obrazek

Obrazek

A na roślince obok od samego początku wykręcają się liście. Powinienem się przejmować ?

Koktajlowy GRUSHEVYI
Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Wyglądają jakby miały za zimno nocą .
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

isztar pisze:@massur - raz nawoziłam, ok 3 tygodnie temu - Plantion P do pomidorów. Czyli to nie choroba, a raczej braki/niedobory? Co teraz?
A co dostała ziemia przed sadzeniem wiosna czy na jesieni? Co to za niebieski płyn na liściach i czemu są mokre? Nie widzę tam stożka wzrostu i tylko kilka liści, co się z nim stało?
Pozdrawiam,
Tomek
franek56
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2020, o 07:59

zażółcenie liści na szczytowej części pomidora

Post »

Na dwóch z 50 krzaków pomidora pojawiło się takie zażółcenie liści.
Czy to jest jakaś choroba, czy brak jakichś składników?
Proszę o pomoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Niedobór żelaza w roślinie.
isztar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2020, o 20:02

Post »

A co dostała ziemia przed sadzeniem wiosna czy na jesieni? Co to za niebieski płyn na liściach i czemu są mokre? Nie widzę tam stożka wzrostu i tylko kilka liści, co się z nim stało?
@massur ten płyn to oprysk na zz. Ziemia była zwykła uniwersalna i nic więcej. Co do stożka wzrostu to one tak wyglądają, nic im nie usuwałam itp. Zauważyłam też dziś mszyce i białe muszki.. może to przez to?
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12

Post »

Witam,
Opisałem tutaj jeden ze swoich problemów z pomidorami kilka dni temu.
Wasza diagnoza: SZW
Zalecenie: oprysk owoców i liści saletrą wapniową lub octanem wapnia.

Teraz pytanie....właśnie odebrałem paczkę z baniakiem Saletry Wapniowej 17% CaO
Mam 30 pomidorów, w jakich proporcjach to rozlieszac z wodą do oprysku liści i owoców?
Będę robił to pierwszy raz a na etykiecie jest informacja tylko o doglebowym podaniu tego cuda.
Co ile czasu należy powtarzać oprysk saletrą wapniową?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12

Post »

Dziękuję Pani Jolu za konkretną odpowiedź.

A może Ktoś inny mi napisze jak rozrobić taką saletrę wapniową do oprysku owoców (Czy może owoców i liści?) w litrze wody?
Bo czytam, czytam a wszyscy pryskają....ale jak to rozrobić to informacji konkretnej znaleźć nie mogę.
Prosiłbym Kogoś kto się zna o informację, więcej gitary zawracać nie będę.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ło matko jedyna. Poważnie nic nie ma?

Proszę, akurat chodzi o paprykę, ale nie ma to znaczenia jeśli chodzi o zrobienie oprysku
Saletra wapniowa 1 raz w tygodniu 10 gr ( 1 dkg) na litr i nigdy nie w słońcu bo poparzy.
Powinno się zrobic pierwszy oprysk po miesiącu od wsadzenia do gruntu i powtarzać dokąd papryka wiąże.
kolejna wypowiedź
o sucha zgnilizna wierzchołkowa SZW-tak objawia się niedobór wapnia.Oprysk 0,5 %saletrą wapniową ale tylko grona pomidorów.Owoców z tymi objawami nie usuwa się.Ilona
i znowu
Dopiszę jeszcze 'dwa zdania' ... :wink:

Oprysk owoców saletrą wapniową zatrzymuje postęp choroby ale nie należy ich zrywać po oprysku - niech spokojnie dojrzeją.
Zapobiegnie to atakowaniu przez SZW kolejnych owoców, a sam oprysk owoców dobrze jest wykonać trzykrotnie co 3-4 dni.
Należy też zadbać o regularne podlewanie - przy pomidorach podłużnych przesuszenie podłoża (przy źle zbilansowanym nawożeniu)
mocno przyczynia się do pojawienia się SZW na owocach.

Saletrę wapniową można sobie przygotować w małym 'psikaczu' na początku sezonu i korzystać interwencyjnie w miarę potrzeby.
Gdy wykonamy oprysk w początkowym stadium to nawet owoce po odkrojeniu tej suchej 'piętki' można jeszcze wykorzystać.

Na owocach Auriji tylko raz wystąpiła mi SZW na kilka lat uprawy tej odmiany i tylko przez brak dostatecznej ilości wody.
Naprawdę, nie odesłałam Cię ze złośliwości, tylko przeglądając te wypowiedzi dowiesz się wiele ciekawego na temat SZW.
Po za tym mamy coś takiego Spis treści, a w nim taki odnośnik POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady. i mamy hasło kilka razy Sucha zgnilizna Wierzchołkowa i Zgnilizna wierzchołkowa

Naprawdę warto to przeczytać.
Jak widzisz niektórzy robią oprysk 1% inni 0,5%, ale trzeba je zrobić co kilka dni kilka razy.
Przedobrzyć też nie można, bo zachwieje się potas i magnez.
Nie wiadomo, czy Twoje pomidory nie mają w glebie tego wapnia, ale coś się stało, że roślinie go brakuje.
Może to być przesuszenie, zalanie, zły odczyn, za dużego innego pierwiastka.
No nie wiadomo. Wykonaj kilkukrotny oprysk owoców i powinno byc dobrze.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”