Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Pomimo iż z drzew najbardziej preferuję klony, to wiąz wredei zapiera dech w piersiach, ilekroć go widzę ;:180
Tulipany tak naturalistycznie posadzone, jakby rosły na stepowej łące ;:333 Tym bardziej, że w tle piękne okazy traw. Miałem kiedyś fioła na punkcie traw. Teraz już mi przeszło ale tak obficie rozsiały się ostnica, obiedka i inne, że mam ochotę na jakieś kompozycje z nich.
Niestety z sadzeniem dalii (2tys.) jeszcze nawet nie na półmetku. Ale sadzonki zielne są delikatne więc ich sadzenie mogę dopiero rozpocząć po zimnych ogrodnikach.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Kasiu - Maj jest chyba najpiękniejszym miesiącem w roku, prawda? :D

Florianie - Zatkało mnie na chwilę, jak przeczytałam o ilości Twoich zakopków :shock: Oj, to się będzie działo, już widzę to pole daliowe.
Trawy są dla mnie świetnym wypełniaczem, sprawiają, że rabata wygląda lekko, ze smakiem. A jesienią wychodzą na pierwszy plan. ;:108

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Maj jaki mamy, każdy widzi. Miałam kilka dni temu nocne przymrozki, które nie zrobiły większych szkód, ale strach był. Przykrywałam wysadzone wcześniej selery i paprykę. Teraz mam sporo pracy, bo wysadzam jednoroczne do gruntu ;:223 Po co ja tyle siałam. ;:219 Jestem na półmetku. Jutro posadzę jeszcze pomidorki do gruntu i fajrant :lol: A potem polka galopka z odchwaszczaniem, podlewaniem.... ;:306

Kilka dzisiejszych kwiatków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jej, jaki piękny jest Twój ogród! Na ostatnim zdjęciu wygląda bajecznie ;:167 Co to jest, to czerwonolistne w tle?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś Dziękuję za odwiedziny :D Dziękuję i za miłe słowa, to mile łaskocze ogrodniczą naturę ;:196
Czerwonolistne, to wyższe to buk czerwony, a przed nim po prawicy, też z czerwonymi liśćmi to śliwa Pissardii.

A u mnie maj nadal mnie nie zachwyca, chociaż troszkę popadało, ale...szału nie ma ;:131 Pod drzewami, krzewami nadal sucho ;:222 Wiem doskonale, bo dzisiaj plewiłam, przesadzałam, ogólnie miałam trochę czasu na ogrodowanie. Wiecie jak to jest..w jednym miejscu zaczniecie, bo macie plan, a za chwilę coś jeszcze pod rękę się podwinie, coś tam jeszcze i ...końca nie widać. I tak się zakręciłam, że zapomniałam przesadzić jedną dalię, która już pokazuje kiełki, a posadzona została ciut za blisko dużego bukszpanu ;:224
Pomidory jeszcze czekają na posadzenie do gruntu, ale wysadzona jakiś czas temu papryka musi dać sobie radę. Przewidują u mnie przygruntowe przymrozki przez dwie kolejne noce. :shock:

Nowości książkowe w mojej biblioteczce.

Obrazek

Ogród o poranku aż kipiał tą jedyną w swoim rodzaju zielenią majową

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Astry posadzone w szyku bojowym

Obrazek

A ogórecznik posiał się...jak chciał

Obrazek

Najpiękniejszy kawałek trawnika, i w tym temacie mój M i ja mamy odmienne zdania, bo on bardzo dba, żeby trawa była zieloniutka, a ja dbam, żeby mu się nie udało ;:224

Obrazek

I tak sobie chodząc, spacerując, cyknęłam trochę fotek kwiatkom, najpiękniejszym chyba kwiatom, bo majowym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dość sporym krzewie magnoliowym uchowały się zaledwie 4 sztuki kwiatków, resztę pochłonęły przymrozki ;:222

Obrazek

Wiem, że to chwast, ale jak ładnie sobie kwitnie.

Obrazek

Niespodzianka botaniczna ;:306

Obrazek

Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu ja bym tę rozplenicę wykopała i oddzieliła te szerokie liście. Na ile mogę dostrzec na zdjęciu, to coś wrosło. Na pewno będą inne korzenie. Rozplenice mają bardzo zwartą karpę. Żadna rozplenica według mojego doświadczenia, nie ma takich szerokich liści. Chyba węższe rozplenicowe przebijają się. ;:218
Klon palmowy przecudny, ;:oj jest kontrastem dla iglaków typu pendula. ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, pięknie dziękuję za radę. Nie mam doświadczenia z trawami, zwłaszcza z rozplenicami, bo nie zimowały u mnie, a ta na szczęście się uchowała, ale coś podłapała. :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Małgosiu :wit podziwiam piękne bogactwo majowe.
Przepiękne kolory.Dużo już zgromadziłaś roślin ;:63 ;:63
Tym widoczkiem jestem zauroczona https://www.fotosik.pl/zdjecie/9a3266b19f589d1a ;:180
Azalie takie energetyczne.Magnolie jeszcze dumne.
I ten klonik, przepiękny ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Czy przymrozki 20 i 21 nie dopadły Ci roślinek ?? Niektóre osoby mają sporo strat ;:222 . Również bardzo lubię majową zieleń a Ty w dodatku masz też piękną kocimiętkę i buczki ;:215 . Spodobały mi się Twoje straszaki tzn płaczące iglaczki na zdjęciu z klonem palmowym . Co to za rośliny ?? Nie wiem czemu ale mam słabość do nich chociaż na razie u mnie tylko dwa mikrusy ;:224 . Maj niestety nie rozpieszcza ale bądźmy dobrej myśli- może czerwiec będzie bardziej czerwcowy . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Małgosiu, bardzo lubię jak pokazujesz szersze kadry. Piękny, dojrzały ogród więc sporo zakątków można podejrzeć. I ta ceglana ściana, którą nieustannie jestem zachwycona ;:167
Nowości książkowe bardzo ciekawe :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Małgosiu i ja jak zwykle zatrzymuję na dłużej wzrok, kiedy pokazujesz murek z cegły ;:167
Klon iście ognisty robi wrażenie ;:108 Maj w Twoim ogrodzie no cudnie się prezentuje.
Nowe książki to jest to, żebym miała czas na ich czytanie ech...a uwielbiam czytać ;:303 Zamawiasz online, czy kupujesz stacjonarnie?
Astry też mam wysiane, ale jeszcze trzeba popikować na stałe miejsce ;:108

Buziaki i życzę przyjemnego tygodnia ;:3
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu pospacerowałam sobie z kawką po twoim dojrzałym ogrodzie.... Wszystko pięknie rośnie i robi się coraz bardziej zielono.
U mnie aktualnie od wczoraj pada. Już nie mam do czego łapać deszczówki....
Buziaki dla Ciebie . ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Widoczki majowe z Twojego ogrodu kojące :D
Błękity i ciekawe odcienie burgunda i miedzi młodych , ciemnych liści.
Urocza kompozycja z klonikiem z dyskontu , donica piękna i czarna kanka wyjątkowa.
Gdzie taką zdobyłaś :?:
Przypomniałaś mi o astrach jednorocznych ,dwa razy miałam pod ręką i zapomniałam kupić. :oops:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Widzę, że ceglany murek ma rzesze wielbicielek ;:oj Taki jest cudny, że każdy zwróci na niego uwagę. W tej chwili jest bardziej zielono, ale już się szykujesz na eksplozję koloru ;:oj Fajny masz ten zwisły iglak, przypomina mi ludzką sylwetkę ;:306 Astry masz w szyku bojowym, a ja nawet jeszcze ich nie kupiłam. jakieś sadzonki ma dla mnie jeszcze teść, nie zginę :tan
Może wreszcie nastanie ciepła wiosna, czego zarówno Tobie jak i wszystkim życzę ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Załapałam się na kilka dni wolnego, więc pomimo mało sprzyjającej pogody, spędzam sporo czasu w ogrodzie. Sprzątam, odchwaszczam, trochę przesadzam. Nic takiego, a jednak daje radość i oddech.

Soniu - Tak zrobiłam. ;:108 Wykopałam, oddzieliłam te niepasujące źdźbła i posadziłam do donicy, żeby mieć na oku przez sezon. W jej miejsce posadziłam kilka młodocianych The Beatles. Fajna trawka, którą dostałam kiedyś od Ciebie. ;:196

Aniu Anabuko - Prawda, że maj urzeka? Nie znam tak pięknego koloru zieleni, tyle jej soczystych odcieni jaką teraz obserwuję. Dziękuję ;:196
.
Ewelinko - Płaczące iglaki to cyprys nutkajski po lewicy, a po prawicy jałowiec hortsmann. On jest zieleńszy, niż na zdjęciu. Jak widzisz mam słabość do takich roślin. Piszesz, że masz maluchy. Urosną, zobaczysz jak szybko.
Majowe przymrozki trochę mnie zaskoczyły, ale nie zrobiły większych szkód. Ucierpiała jedynie papryka wsadzona do gruntu, ale coś niecoś jeszcze uratuję. Pomidory na szczęście nie zdążyły trafić do gruntu i przez to się obroniły. Uff :tan

Violka - Dziękuję za miłe słowa. Książki przejrzałam, trochę poczytałam i mam mieszane uczucia do tych pozycji. ;:131

Aniu Aness - Ja posiałam tych astrów ciut za dużo, o czym się przekonałam podczas pikowania. Już tak mam. Najpierw posieję, potem narzekam. :lol:
Książki pozyskuję z różnych źródeł. Z tych trzech na fotce, sama kupiłam w necie tylko poradnik Danuty Młoźniak. Pozostałe dwie dostałam. ;:108 Mam takich znajomych, którzy wiedzą jak zadbać o moje dobre samopoczucie. Na kwiatkach się nie znają, to dopieszczą lekturą.

_oleander_ - U mnie też pada, ale nie narzekam, bo sucho było, cały kwiecień nie spadła u mnie kropla deszczu.
Dziękuję ;:196

Pelasiu Aguś - U mnie astry jednoroczne to obowiązkowy kwiat sezonowy. ;:108
Kanka to stara kanka po mleku, znaleziona zapomniana na ranczo znajomych, pomalowana przeze mnie czarną farbą. :lol:
Dziękuję ;:196

Iwonko - Murek i ja lubię ;:224 Kolory w ogrodzie to konieczność. Teraz ogród spokojny, ale jak zaczną róże, ostróżki , dalie...już nie mogę się doczekać tego spektaklu corocznego. Kocham kwitnące, kipiące kolorami ogrody. Marzy mi się spora rabata angielska. Na razie planuję, gdzie mogłabym ją ulokować i zbieram rośliny do jej założenia.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Dzisiejsze niebo. Deszczu było sporo, burza burknęła coś pod nosem i gdzieś powędrowała.

Obrazek

Obrazek

Majowa zieleń trwa

Obrazek

A tu prace ziemne, panowie kopią i zakładają jakieś nowe rurki, ale uważają na roślinki. Bałam się, że te rurki, które wymieniają, będą w innym miejscu i trzeba będzie wykopywać rośliny. Uff, udało się bezboleśnie.

Obrazek

[url=httpas://www.fotosik.pl/zdjecie/5e4a534f1ae6c76d]Obrazek[/url]

Przycięty mocno perukowiec zapączkowany na maxa, a bałam się że po tej operacji nie będzie w tym roku uroczych peruczek

Obrazek

Winogron się budzi...tego chyba za mocno przytrzygłam, a potem te przymrozki ;:223

Obrazek

Przesadzony w zeszłym roku rodoś jednak będzie kwitł. Przesadzałam trzy spore okazy, dwa sobie poradziły.

Obrazek

Jeszcze jeden buczek, tricolor

Obrazek

Piękne, jak kwitną, ale są już wszędzie ;:223

Obrazek

Obrazek

Mały świerczek znaleziony na okorowanej rabacie. Taki słodki maluszek.

Obrazek

Niespodzianka botaniczna

Obrazek

Na tej rabacie znalazłam świerczka

Obrazek
.
Mała ozdoba, a cieszy. Tym bardziej, że zagubiła się kiedyś w ogrodzie i raczyła się odnaleźć w kompoście.....razem z moim złotym kolczykiem.

Obrazek

PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Dzisiaj będą poranne fotki z wczorajszego, słonecznego dnia. Dzisiaj obudził mnie deszcz, który mnie ucieszył, bo nadal zmagamy się z suszą. Podobno lato ma być chłodne, deszczowe. Zobaczymy co przyniesie. ;:218

Przywitam się makami, które uwielbiam. Tą kępkę widać z daleka, dzięki ognistemu kolorowi.

Obrazek

Bez mayera palibin. Mały jeszcze krzaczek, ale w zeszłym roku cierpiał, było sucho. W tym sezonie cieszy mnie bujnym kwieciem, a do tego cudnie pachnącym. Tak sobie chodzę koło niego i rozmyślam, czy uformować go w formie drzewka, czy zostawić żeby swobodnie formował krzak ;:131

Obrazek

Przesadzone jesienią rodośki kwitną, na pół gwizdka, ale cieszą nawet te mizerne kwiatki. W przyszłym sezonie liczę na obfitsze kwitnienie.

Obrazek

Obrazek

Orliki nadal kolorują przestrzeń. Muszę się przyznać, że z jednej rabaty wywiozłam prawie całą taczkę orlików. Dałam im wolną rękę, a one tak się rozpanoszyły, że zagłuszyły inne, rosnące tam rośliny. Trzeba na nie uważać.

Obrazek

Obrazek

Krzewuszka ma swój czas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka portrecików

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedyna róża, której pączek puścił oko, reszta zapączkowana czeka na swój czas.

Obrazek

Czarnuszka opanowała pół ogrodu, spotykam ją to tu to tam.

Obrazek

Na żeleźniaku spotkałam gościa

Obrazek

Obrazek

Kocimiętka i czosnki ozdobne sprawiają, że część ogrodu jest w kolorze fioletowym i do tego strasznie głośna, bo uwijające się na nich owady strasznie hałasują, ale ja lubię takie odgłosy. ;:333

Obrazek

Obrazek

Rabata przed domem została posprzątana. Rósł tam barwinek, który panował niepodzielnie. Do tego stopnia, że zaprzyjaźnił się po kolei z każdą roślinką tam posadzoną. Przytulił się do róż, wlazł bezceremonialnie do bukszpanów i zaczynał się witać ze świerkiem wężowym. Lubię barwinek, ale zdecydowanie to nie było miejsce dla niego.

Te wystające patyki, to posadzona wiosną nowa hortensja ogrodowa. Broniłam się przed nią, bo wymagająca, ale...Wiecie jak to jest ;:224

Obrazek

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”