Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu
Nieszkodliwe to prawda ale tak jak napisałem nie chciałbym w domu trzymać roślin z robakami tym bardziej, że mam sporo doniczek ;) Dlatego zastanawiam się jak i czy można w ogóle się ich pozbyć?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wymień podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
Wywal osłonkę i postaw na podstawce. Przesadzałeś je po zakupie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- luczek95
Jeszcze nie były przesadzane, dziś będą do docelowych doniczek ;)
- norbert76
Begonie są bardzo wrażliwe na przelanie, więc podłoże musi być mocno przepuszczalne. Standardowo ziemia plus żwirek. Sprawdź też oczywiście stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- luczek95
Zauważyłem, że potrafią szybko reagować na zmienne warunki (zarówno te domowe, jak i bulwiaste uprawiane na zewnątrz). Rośliny są już w przepuszczalnych podłożach z drenażem.
Zastanawiam się jeszcze nad opryskiem grzybobójczym... Czy może póki co się wstrzymać?
Zastanawiam się jeszcze nad opryskiem grzybobójczym... Czy może póki co się wstrzymać?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2017, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,
bardzo proszę o pomoc.
Około miesiąc temu kupiłam roślinę fatsia japonica. Zawsze dokładnie oglądam rośliny, dlatego też nie mam doświadczenia ze szkodnikami...
Dziś przy podlewaniu zauważyłam coś, co trudno mi zidentyfikować, zastanawiam się, czy to nie jakiś szkodnik.
Liście zdrowe, podlewałam z troską, więc nie przelana, to brązowe coś jest na dwóch "skrzyżowaniach" liści, wygląda jak drobne włoski.
Załączam zdjęcia.
Będę wdzięczna za identyfikację i informacje jaki preparat kupić

bardzo proszę o pomoc.
Około miesiąc temu kupiłam roślinę fatsia japonica. Zawsze dokładnie oglądam rośliny, dlatego też nie mam doświadczenia ze szkodnikami...
Dziś przy podlewaniu zauważyłam coś, co trudno mi zidentyfikować, zastanawiam się, czy to nie jakiś szkodnik.
Liście zdrowe, podlewałam z troską, więc nie przelana, to brązowe coś jest na dwóch "skrzyżowaniach" liści, wygląda jak drobne włoski.
Załączam zdjęcia.
Będę wdzięczna za identyfikację i informacje jaki preparat kupić

- norbert76
To cecha naturalna tych roślin. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2017, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O rany, dziękuję! Wraca więc z natychmiastowej izolacji
Przeszło mi to co prawda przez myśl, ale trochę zbił mnie z tropu fakt, że wiedziałam, że czegoś takiego tam nie było

Przeszło mi to co prawda przez myśl, ale trochę zbił mnie z tropu fakt, że wiedziałam, że czegoś takiego tam nie było

Czesc...
Pol roku temu dostalem Hoje woskownice. W tym roku w maju kwiat zaczal puszczac chyba dwa nowe liscie. Pisze chyba bo dziwnie to wyglada cos ala pazurki. Od spodu lisci zauwazylem chyba naklucia cos jak po nawierceniu wiertelkiem a nowy listek nie wiem czy zasycha czy idzie w dobrym kierunku bo to dziwny kwiat. Prosba o podpowiedz czy cos go drazy czy jest ok...

Proszę o poprawną pisownię i używanie wszystkich polskich liter/mod.N.
Pol roku temu dostalem Hoje woskownice. W tym roku w maju kwiat zaczal puszczac chyba dwa nowe liscie. Pisze chyba bo dziwnie to wyglada cos ala pazurki. Od spodu lisci zauwazylem chyba naklucia cos jak po nawierceniu wiertelkiem a nowy listek nie wiem czy zasycha czy idzie w dobrym kierunku bo to dziwny kwiat. Prosba o podpowiedz czy cos go drazy czy jest ok...

Proszę o poprawną pisownię i używanie wszystkich polskich liter/mod.N.
- norbert76
Wg mnie wszystko jest ok. Nie każda dziurka, zmiana musi stanowić o szkodnikach czy chorobie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Oczywiście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Śliczna Fatsja. Ja właśnie zakupiłam swój egzemplarz i nie mogę się z nim dogadać
Wyczytałam w internecie, że lubi mieć w miarę wilgotno oraz zraszanie liści. Zraszałam więc i podlewałam dwa razy w tygodniu. Wtedy na liściach zaczęły zasychać końcówki. Wyczytałam ,że winą jest zbyt suche powietrze. Zraszałam przecież ale postanowiłam robić to jeszcze częściej i wyszło na to, że zraszałam praktycznie codziennie. I dorobiłam się kolejnego problemu ;D . Liście przyklapnęły, teraz to w ogóle leżą opadnięte i kwiczą. Wyciągnęłam roślinę z ziemi, z 4 sadzonek dwie najmniejsze wydaje mi się, że zgniły bo łodyga przy końcu była wodnista i lekko brunatna. Większość korzeni się oderwała. Zasadziłam ponownie w ziemi uniwersalnej z dodatkiem żwirku i drenażem ( wcześniej rosła w ziemi ,w której ją kupiłam ) .
I teraz nie wiem. Moją zagwozdką jest to, że kurczę liście opadają i wyczytałam, że opadają jak roślina ma za sucho. No ale z drugiej strony ziemia była wilgotna i być może nawet za. No i dlaczego liście zasychają skoro zraszałam praktycznie codziennie ?
Niech mnie ktoś nauczy obsługiwać tę roślinę
Może koleżanka z takim pięknym okazem też podpowie jak pielęgnuje swoją.
Co mam robić bo czekanie mnie dobija a poprawy nie widzę tylko jest coraz gorzej
Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale taki mamy sprzęt ; )
Pozdrawiam,

Wyczytałam w internecie, że lubi mieć w miarę wilgotno oraz zraszanie liści. Zraszałam więc i podlewałam dwa razy w tygodniu. Wtedy na liściach zaczęły zasychać końcówki. Wyczytałam ,że winą jest zbyt suche powietrze. Zraszałam przecież ale postanowiłam robić to jeszcze częściej i wyszło na to, że zraszałam praktycznie codziennie. I dorobiłam się kolejnego problemu ;D . Liście przyklapnęły, teraz to w ogóle leżą opadnięte i kwiczą. Wyciągnęłam roślinę z ziemi, z 4 sadzonek dwie najmniejsze wydaje mi się, że zgniły bo łodyga przy końcu była wodnista i lekko brunatna. Większość korzeni się oderwała. Zasadziłam ponownie w ziemi uniwersalnej z dodatkiem żwirku i drenażem ( wcześniej rosła w ziemi ,w której ją kupiłam ) .
I teraz nie wiem. Moją zagwozdką jest to, że kurczę liście opadają i wyczytałam, że opadają jak roślina ma za sucho. No ale z drugiej strony ziemia była wilgotna i być może nawet za. No i dlaczego liście zasychają skoro zraszałam praktycznie codziennie ?
Niech mnie ktoś nauczy obsługiwać tę roślinę

Co mam robić bo czekanie mnie dobija a poprawy nie widzę tylko jest coraz gorzej

Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale taki mamy sprzęt ; )
Pozdrawiam,

Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.