Marta- Siewki przylaszczek w języczniku i reszta to chyba zasługa mrówek.Znajduję dużo siewek dość daleko od roślin matecznych a może też wiatr trochę
pomaga.Smagliczki bardzo lubię ponieważ wnoszą one po burej zimie sporo słońca.Mam je od początku mojego ogrodowania a było to bardzo dawno temu.Tak
dawno,że nawet nie pamiętam kiedy.Przycinam nasienniki i liście ale te to tylko końcówki.Jeden krzaczek zostawiam w całości aby wysiały się nasiona.Po paru latach
trzeba je wymienić bo robią się brzydkie.Czy ja daję radę aby czegoś nie przegapić ? Przegapiam i to często.O niektórych zapominam.Wczoraj szukałem
miesiącznicy bylinowej.Rośliny zaanektowały już ścieżki i trzeba wysoko nogi podnosić chcąc do czegoś dojść.Hylomekona zapisałem.Mam jeszcze pól kilo
przylaszczki siedmiogrodzkiej jeżeli reflektujesz tylko ona już wykopana więc musiałbym zrobić paczkę w przyszłym tygodniu.
eszeweria18- To cudo to goryczka bezłodygowa /gentiana acaulis/.Łatwa w uprawie i na skalniaku musi być.Skalniak bez tej goryczki nie będzie nigdy
skalniakiem chociaż jest według mnie jeszcze jedna goryczka warta uwagi.To goryczka wiosenna / gentiana verna/.Podchodziłem dwa razy do jej uprawy i dwa razy
nie udało mi się ją utrzymać a przy tym trudna do zdobycia.
Danusia- Wszystkie rośliny są kupione w kraju.Niektóre są z wymiany forumowej i te raczej u nas nie są oferowane.Nasze szkółki oferują te rośliny ,które
szybko rosną i nie są trudne w uprawie chociaż czasem można już dostać coś rzadkiego.Piękne liście na które zwróciłaś uwagę to ciemiężyca czarna /Veratrum
nigrum/.