Przesadzanie do większych pojemników lub do gruntu hamuje na chwilę wzrost ale powoduje rozbudowę systemu korzeniowego i wzmocnienie rośliny.
Wszystko o pomidorach cz. 16
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Yogibeer701,
Spróbuj się owoców doczekać! Wtedy się przekonasz czy warto.
Przesadzanie do większych pojemników lub do gruntu hamuje na chwilę wzrost ale powoduje rozbudowę systemu korzeniowego i wzmocnienie rośliny.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Yogibeer701

- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już widzę,że warto.Ten przesadzony zaowocuje wcześniej z 10-14 dni nawet.Ma już wilki i grona kwiatowe.Zrobiłem tak bo mi zawsze późno dojrzewały dopiero w końcu lipca.Ten w małej doniczce dojdzie też w gruncie.Tu na zdjęciu Antares odmiana karłowa samokończąca.Sadzonka była w słabej kondycji ale w gruncie ładnie odbiła.Słabe sadzonki też się nadają ale zaowocują później.gienia1230 pisze:Yogibeer701,![]()
Spróbuj się owoców doczekać! Wtedy się przekonasz czy warto.

-
martinello
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 28 maja 2019, o 22:02
Szkoda tak duże pomidory wyrzucać, podlewaj tylko wodą i obserwuj, na upartego można obmyć gorzenie wodą z ziemii i wstawić do nowej bez nadmiernej ilości nawozu ale to zależy ile ich jest i czy Ci się chce.
-
karolamba
- 200p

- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Ok 20 krzaków niestety,a to ponad 2/3 moich sadzonek
Jutro planowalam wsadzić je pod folię ryzykowac?Czy one jeszcze z normalnymi liśćmi pójdą w górę?Pierwszy raz robię swoje sadzonki,a tak się pięknie zapowiadaly.Przedobrzylam choć nawozilam zgodnie z instrukcja 
-
bandziorek27
- 50p

- Od: 7 sty 2020, o 18:00
Wypuszczą wilki i sie rozrosną, poskręcane liście prawopodobnie nie będą jak powinny ale krzaczek powinien odżyć tylko na razie wstrzymaj sie z nawozami z azotem . Teź przesadziłam z nawozem u kilku pomidor?w, wysadziłam do tunelu i wilki są normalne, zostawiłam g?rny wilk i krzaczek ładnie rośnie, a ten nawóz odstawiłam na bok, teraz tylko do typowo do pomidor?w i sciśle wedlug zaleceń producenta.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Te sadzonki najpierw powinno się popikować do osobnych doniczek potem gdy podrosną i pogoda będzie sprzyjać zahartować je a następnie wysadzać do gruntu .dsk121 pisze:Chyba można dawać w grunt?
PS Mam wrażenie ,że nie zadałeś/aś sobie trudu by poczytać choć podstawy uprawy własnych rozsad bo w wątku o ogórkach również pokazuje "busz" z sadzonek ogórka
chudziak pisze:Te sadzonki najpierw powinno się popikować do osobnych doniczek potem gdy podrosną i pogoda będzie sprzyjać zahartować je a następnie wysadzać do gruntu .dsk121 pisze:Chyba można dawać w grunt?
PS Mam wrażenie ,że nie zadałeś/aś sobie trudu by poczytać choć podstawy uprawy własnych rozsad bo w wątku o ogórkach również pokazuje "busz" z sadzonek ogórka
Pomidory od kilku lat tak sieje i po kilku dniach na dworze idą do gruntu porozsadzane.
Ogórki fakt zrobiłem pierwszy raz taki "busz" więc zobaczymy jak będzie.
Ile bym musiał mieć pojemników i miejsca by to chodować
Mama się podjęła posadzenia wszystkiego także jest dobrze:)
Podmarzły, niestety 
Właśnie dzisiaj nad ranem był mrózaria pisze:Podmarzły, niestety
Co z tym zrobić?
Nie dopuścić do dalszego podmarzania bo mogą tego nie przeżyć. Sprawdź prognozy u siebie i zacznij podgrzewać szklarnię w nocy aż do przejścia przymrozków.