Dżdżownica w doniczce !
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=53&start=45Erazm pisze:Dwa lata temu w trawie pod tujami znalazłem takie jaja. Jak się okazało są to jaja ślimaka nagiego – pomrowika polnego.
Jak znajdziecie u siebie to radzę szybko niszczyć.
One są chyba inne, ale na jajach ani ślimakach, to ja się nie znam
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Witam
Od dawna przesiaduję na tym forum, ale nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem odpowiedzi na moje pytania bez wypowiadania się na forum
Dziś nadszedł czas abym zabrała głos, szukałam ale nic nie znalazłam, mam nadzieję że mi pomożecie bo się deczko wystraszyłam
Znalazłam robala który wychodził z doniczki z draceną. Postaram się załączyć zdjęcie. Robak wygląda jak dżdżownica ale jest przezroczysta - nigdy takiej nie widziałam. Czy ktoś wie co to może być i jak się fachowo nazywa?
Pozdrawiam
Aga
Od dawna przesiaduję na tym forum, ale nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem odpowiedzi na moje pytania bez wypowiadania się na forum
Znalazłam robala który wychodził z doniczki z draceną. Postaram się załączyć zdjęcie. Robak wygląda jak dżdżownica ale jest przezroczysta - nigdy takiej nie widziałam. Czy ktoś wie co to może być i jak się fachowo nazywa?
Pozdrawiam
Aga
Dziś właśnie temat dżdżownic powrócił. Postanowiłam zajrzeć w buty mojemu nowemu fikusowi sprężystemu, bo pojawiły się na liściach brązowe plamki. A tu sobie wisi jedna koleżanka. Nie to żebym ją podejrzewała. To raczej wina przelania i jakiegoś grzyba. Ale ją wyjęłam. Tak na wszelki wypadek. Nie wiem czy była sama.
Moje początki z dżdżownicami w domu były takie, że chciałam roślinkom domowym dogodzić świeżutkim kompostem
Roślinki nie chorowały, ale uznałam, że to nie dom dla dżdżownic. Na zmianę zasuszałam ziemię w doniczce i moczyłam dobę we wiadrze całą donicę. Podczas moczenia wyłaziło ich mnóstwo. Tak na oko zabieg stosowałam 3 razy co 2 tyg. Tylko dracena spuściła parę liści przez te zabiegi, ale lokatorki wykurzyłam.
Co do jednej dżdżowniczki to oczywiście sama się nie zapłodni, ale może być przy nadziei, a rodzeństwo sobą nie pogardzi. I mamy niezłą rodzinkę.
Moje początki z dżdżownicami w domu były takie, że chciałam roślinkom domowym dogodzić świeżutkim kompostem
Roślinki nie chorowały, ale uznałam, że to nie dom dla dżdżownic. Na zmianę zasuszałam ziemię w doniczce i moczyłam dobę we wiadrze całą donicę. Podczas moczenia wyłaziło ich mnóstwo. Tak na oko zabieg stosowałam 3 razy co 2 tyg. Tylko dracena spuściła parę liści przez te zabiegi, ale lokatorki wykurzyłam.
Co do jednej dżdżowniczki to oczywiście sama się nie zapłodni, ale może być przy nadziei, a rodzeństwo sobą nie pogardzi. I mamy niezłą rodzinkę.
Dżdżownica
Witajcie.Czy jak jest dużo dżdżownic w ziemi to jest:
dobrze?
źle?
czy nic nie znaczy?
Przekopywałem dziś kawałek ziemi i było multum dżdżownic.Nie wiem o czym to świadczy.Pozdro
dobrze?
źle?
czy nic nie znaczy?
Przekopywałem dziś kawałek ziemi i było multum dżdżownic.Nie wiem o czym to świadczy.Pozdro