Dzień dobry,
na początek chciałem się przywitać. Jest to mój pierwszy post na forum, wcześniej tylko czytałem i czerpałem wiedzę z jego zasobów i Waszego doświadczenia. Teraz jednak potrzebuję Waszej pomocy w identyfikacji dwóch roślinek.
Roślinki zostały zasadzone przez moją koleżankę do jednej misy (mimo że Jej tego odradzałem).
Pierwsza:
Roślinka została chyba nieco przez moją koleżankę uszkodzona podczas przesadzania. Pytanie czy przeżyje? I co to jest? Czy jest to jakaś forma mammillarii czy nie jest to w ogóle kaktus tylko jakiś inny sukulent?
Druga:
Według mnie jest to jakaś mammillaria, trochę wyciągnięta do słońca albo przepompowana wodą (koleżanka przesadzała z mocno torfowej ziemi). Tylko jaka? Elegans? Hahniana? Haageana? A może jestem w całkowitym błędzie.
Całość misy wygląda tak:
Specjalną ziemie do kaktusów moja koleżanka przemieszała ze żwirkiem, także podłoże mają chyba teraz odpowiednie.
Dla pewności zapytam jeszcze. Czy po lewej stronie to chyba całkiem zdrowy i dobrze prowadzony okaz Cereus Perovianus Monstruosus? Ze skrajnej prawej wyciągnięty Parodia Leninghausi?
Pozdrawiam i z góry dziękuje.