leszczyna-Krysiu, odpowiem od razu na 2 Twoje posty.Tulipany,które tak Ci się spodobały, to - Tulipany Papuzie prawdopodobnie z grupy Parrot.Barwne i piękne kolorystyczne.
Na zamieszczonej przez Ciebie fotogr. - to też Tulipan Papuzi.Jesienią jak kupowałaś, ktoś cebulkę wrzucił do niewłaściwej przegródki - stąd zamieszanie odmianowe.
A teraz na temat piwonii drzewiastej - po pierwsze gratuluję siewek / mnie się nie udało/. Mam jedną drzewiastą na działce 30 letnią staruszkę, i ostatnio prezentowaną przy domu 10 letnią.
Z tego co wiem, piwonie drzewiaste zakwitają w dobrych warunkach po 4-5 latach uprawy.Podobno dziedziczą cechy rośliny matecznej.Nie wiem jak to jest, jeżeli w ogrodzie kwitnie kilka odmian, a pszczółki ...z kwiatka,na kwiatek.
Powinny wyjść ,ciekawe kombinacje.
Krysiu, ciekawą dyskusję na ten temat znajdziesz na naszym Forum w wątku "Piwonia drzewiasta z nasion ".
BarbaraR - Basiu, miło,że zawitałaś , i skomplementowałaś moją piwonię drzewiastą- dziękuję

.Obecnie, rośnie w przydomowym ogrodzie, gdzie ma dobre warunki- zaciszne miejsce i moją troskliwą opiekę/nawożenie, podlewanie itp./
daysy ,Mnie,też się bardzo podoba.Jutro będę na działce-zobaczę jak się dalej rozwinęła.Z papuzich, mam tylko kilka pojedynczych egzemplarzy.Obiecałam sobie,że w tym roku - zaszaleję.
Rozczarowały mnie tulipany lodowe - bez wdzięku,niskie.Nie zaproszę ich więcej do ogrodu
JAKUCH-Jadziu, przypuszczam, że z Parrotów , ale nie daję głowy...

Trochę się różni od pozostałych papuzich, kto by się przejmował takimi szczegółami

.Jest to piękny tulipan i wszystkim się podoba
Jadziu, na efekty piwonii drzewiastych,trzeba długo czekać.W zeszłym roku kupiłam 2 w szkółce leśnej,bez oznaczenia odmiany.Jedyna informacja, to taka,że jedna będzie miała kwiaty ciemne,druga jasne.
Samo oczekiwanie, budzi pozytywne emocje.Na razie nie mają jeszcze zdrewniałych łodyg, ale sporo podrosły.
Miłym Paniom- jeszcze jedna fot. - podoba się ?