W.o...Pytania o aparaty cyfrowe - wybór i recenzje

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak
patrz:
http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-af ... asp-,8220s
to jest zapowiedź( mocowanie Sony/Minolta) i na niego w sumie czekam :D

http://www.sigma-sklep.pl/sigma-12-24-2
http://www.optyczne.pl/60.11-Test_obiek ... wanie.html
tego cena zbiła mnie z nóg

http://www.optyczne.pl/33.11-Test_obiek ... wanie.html
a o tym myślałam ale ...

Poczekam.... świat obiektywów zmienia się bardzo szybko a nie muszę mieć wszystkiego od razu.

na razie cieszę się z mojego Tamrona 17-50 bo nie ma BF/FF - to podobno wyjątek a to zakup internetowy....ufff..
Pozdrowionka :)))
grigori24
---

Post »

Agnieszko ceny rzeczywiście powalają z nóg ,ale to już sprzęt dla profesjonalistów. Widzę że koniecznie musi być szerokokątny . Czy aż tak bardzo potrzebny?

Ja marzę o obiektywie do Makrofotografii jakaś( 90 tamrona ) i telezoom ( 70 - 300 )
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

ceny obiektywów powalają z nóg :roll:
a czy Ty Grzegorzu dostałeś już raynoxa :?:
Agnieszko zajmujesz się zawodowo fotografią czy to pasja :?:
grigori24
---

Post »

Soniu wczoraj wysłali ale idzie pocztą to dostane za tydzień lub 2 tygodnie ;:112 ;:112 ;:112 ;:112 ;:112 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 .
Jestem ciekaw czy go nie wrzucę w kont już mnie mocno przestraszyłaś ;:192 ;:192 ;:192 .

Uwaga przez tego Raynoxa może mnie nie być na forum przez kilka dni Ha Ha Ha. ;:112 ;:112 ;:112 .

Niech się zrobi cieplej to wypróbuje filtr gwiazdkowy ! :D :D :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Grzegorzu u mnie poczta działa błyskawicznie ;:225 w czwartek wieczorem zamówiłam, a w poniedziałek miałam już raynoxa, tyle, że nie było mnie w domu i paczuszkę odebrałam na drugi dzień ;:216
Jestem ciekaw czy go nie wrzucę w kont już mnie mocno przestraszyłaś

nie miałam w zamiarze Cię straszyć ;:171 tylko ja jestem załamana efektami mojej współpracy z raynoxem ;:202 co prawda na zewnątrz nie robiłam, bo czasu brak albo zbyt zimno, ale w domu zdjęcia z raynoxem to porażka, nie wiem jak ustawić aparat, ale próbowałam na wszelkie sposoby i auto i manual i programy i nic, zero efektów ;:145
Jak patrzę na fotki zrobione z pomocą raynoxa to wpadam w osłupienie i chyba napiszę na forum foto prośbę o pomoc, ale najpierw poczekam na Ciebie ;:198
Uwaga przez tego Raynoxa może mnie nie być na forum przez kilka dni Ha Ha Ha.
;:183 ja zniecierpliwiona tym, ze mi nic nie wychodzi, szybko pobiegłam, by się Wam na forum wyżalić ;:191
grigori24
---

Post »

Soniu bary mam szerokie możesz się wypłakać ;:112 ;:112 ;:112 .

Widziałem mnóstwo fotek robionych w domu np. monety , kwiaty ,itp.W takim razie jak oni to robili? ;:24 ;:24 ;:24 .

Soniu
a próbowałaś robić krople wody w domu taką jak ja zrobiłem?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Grzegorzu mną się nie powinieneś sugerować, bo albo jestem zbyt niecierpliwa albo ten raynox jest felerny ;:218 chociaż stawiam na moją nieumiejętność posługiwania się nim ;:177 dalsze próby w planie, chociaż ochoty brak, bo efektu nie ma ;:192
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może w temacie Raynoxa słów parę - dla mnie kluczem jest to, że ostrość ustawia się poprzez przysuwanie i odsuwanie aparatu, nie normalnie, pierścieniem na obiektywie :)
Mąż M.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Mężu Madzik dziękuję za zainteresowanie :D wszelkie rady jak najbardziej są przydatne ostrość mam właśnie na manual i ustawiam poprzez odsuwanie się lub przybliżanie do obiektu fotografowanego lecz problem w tym, że jak znajdę w miarę zadowalającą ostrość ona nagle ucieka lub gdy naciskam spust migawki to wtedy już tragedia i im wyższa ogniskowa tym gorzej i kombinuję na różne sposoby z obszarem AF i pomiarem światła i już tracę cierpliwość :oops: o ile jeszcze przybliżenie środka kwiatu storczyka wychodzi całkiem przyzwoicie - chociaż mnie to nie zadowala, to już w porównaniu z pająkami to nie umiem zapanować nad ostrością, wystarczy minimalny ruch i już obraz jest całkowicie rozmyty :roll: i nie mam nikogo w rodzinie i wśród znajomych, co mają odpowiedni sprzęt, by zobaczyć jak działa ten konwerter z innym sprzętem
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

soniu - bez wdawania się nadmiernie w szczegóły - ja robię zdjęcia tak: mam ustawiony jednopunktowy autofocus lub - przy słabym świetle - manualnie ustawiam ostrość, czas i przesłona - w zależności od potrzeby. Po ustawieniu obiektu w wizjerze/ekranie LCD ustawiam sobie pożądane powiększenie po czym przybliżając i oddalając aparat ustawiam ostrość.
Początki były rzeczywiście mało obiecujące ale po kilku dniach "załapałem" na czym rzecz polega i teraz nie mam problemu. Czego i Tobie życzę :)
Mąż M.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
grigori24
---

Post »

Kurcze już mam galara ;:24 ;:24 ;:24 .

Soniu
a nie mówiłem że raynox przejdzie za 2 tygodnie naszą Pocztą. ;:112 ;:112 ;:112.

Może i dobrze że tak późno , myślę że do tego czasu Soniu już wszystko pojmiesz :;230 :;230 :;230 .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRZESIU, JANUSZU - dziękuję za przekazane mi informacje, mam zamiar zakupić aparat kompaktowy, który byłby mi pomocny przy robieniu zdjęć , głównie w ogrodzie by wstawiać je na forum, czytając opisy kilkudziesięciu funkcji jakie może wykonać przeciętny aparat , przeraża mnie jego obsługa( podobnie jak mnogość funkcji w telefonie komórkowym, z którego tylko dzwonię, wysyłam SMS i MMS).
grigori24
---

Post »

Tadeuszu do jakiej kwoty ma być aparat?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Mężu Madzik i Grzegorzu póki nie mam robaczków, bo pajączek, który znalazłam w piwnicy schował się w jakiś ciemny kąt ;:183 to metodą prób i błędów doszłam, że najlepiej ustawia mi się ostrość na trybie pracy S - czyli fotografowanie poruszającego się obiektu, gdzie ustawiam priorytet czasu otwarcia migawki i im mniejszy czas, tym lepiej łapie mi się ostrość, nawet na największej ogniskowej, przysłona ustawia się sama. Dodatkowo ustawiłam ciągły autofokus i szeroki obszar AF - to są moje próby bez zdjęć do pokazania, ale widzę różnicę w wizjerze, że łapię ostrość i udaje mi się ją zachować, zdjęcia zrobiłam monecie 2 groszowej - bo 1 groszowej nie miałam , ale z lampą i są cienie i odbicia światła, jednakże powolutku aczkolwiek chyba skutecznie brnę do celu ;:225 tylko robaczków brak, a ten raynox to przede wszystkim był kupiony by je fotografować ;:192
Mężu Madzik faktycznie na ten konwerter potrzeba czasu, by się do niego przyzwyczaić, a że ja nerwus to najchętniej bym cisnęła tym konwerterem, ale po jakimś czasie, gdy nerwowe "motylki" w brzuchu sie uspokoją, skruszona wracam do sprzętu i dalej walczę - ot babski upór ;:119
Ciekawe Grzegorzu jak Ty sobie poradzisz ;:224 bo aparaty mamy podobne ;:128 teraz czekam na Twoje próby i życzę wytrwałości ;:333

i dziękuję bardzo za wyrozumiałość i wszelkie porady ;:180 i oczywiście czekam na kolejne
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”