Bób cz.4
Re: Bób cz.4
Ile sztuk bobu wysiewacie na sezon? Do kiedy najpóźniej można siać/sadzić?

- 
				brodus
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile? To zależy ile masz miejsca i ile zjesz ;-)
Można nadal siać chociaż im później posiejesz tym mniejszy zbiór będzie i większy problem z szkodnikami.

Można nadal siać chociaż im później posiejesz tym mniejszy zbiór będzie i większy problem z szkodnikami.
Pozdrawiam Paweł

brodus miejsca jest full; ja uwielbiam bób; zresztą cała moja rodzinka też - potrafimy zjeść naprawdę sporo. Wczoraj jak naliczyłam to jest ponad 130 sztuk w gruncie. I wczoraj jeszcze dokupiłam 3 paczki   i tak dumam czy wysiać czy zostawić na przyszły rok
  i tak dumam czy wysiać czy zostawić na przyszły rok   bo jak piszesz zbiory mogą być marne to się średnio opłaca...
  bo jak piszesz zbiory mogą być marne to się średnio opłaca...

i tak dumam czy wysiać czy zostawić na przyszły rok
  i tak dumam czy wysiać czy zostawić na przyszły rok   bo jak piszesz zbiory mogą być marne to się średnio opłaca...
  bo jak piszesz zbiory mogą być marne to się średnio opłaca...- 
				wingrul
- Przyjaciel Forum - silver 
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Ale bedziesz mieć bób dłużej większości się pokończy A Ty będziesz Cię zajadać.

- 
				--julian--
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja rok temu wysiałem jakoś w maju chyba i nic z tego mi nie wyrosło  Jakaś choroba atakowała i rośliny przy ziemi obumierały. Może to wina nasion, bo pierwszy raz miałem z tej firmy.
 Jakaś choroba atakowała i rośliny przy ziemi obumierały. Może to wina nasion, bo pierwszy raz miałem z tej firmy.

Jakaś choroba atakowała i rośliny przy ziemi obumierały. Może to wina nasion, bo pierwszy raz miałem z tej firmy.
 Jakaś choroba atakowała i rośliny przy ziemi obumierały. Może to wina nasion, bo pierwszy raz miałem z tej firmy.- 
				brodus
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Ja w tamtym roku pierwszy raz siałem bób i zrobiłem to początkiem maja. Strąków na roślinie było 3-5 i dwa razy musiałem prtskać bo bób zaatakowała mszyca. 
W tym roku pierwszy bób wysiałem do gruntu i wielodoniczek na koniec lutego, następną turę w połowie marca a resztki nasion w połowie kwietnia. Zbiór będe miał rozłożony w czasie

W tym roku pierwszy bób wysiałem do gruntu i wielodoniczek na koniec lutego, następną turę w połowie marca a resztki nasion w połowie kwietnia. Zbiór będe miał rozłożony w czasie

Pozdrawiam Paweł

- Świnka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, po kilku latach uprawy różnych odmian bobu (byłam zwłaszcza gorącą zwolenniczką Bartka!) znalazłam dwa sezony temu nową, największą miłość: TYLKO RAMBOS!   

Dla mnie i mojej drugiej połówki - idealny. W ubiegłym roku nie udało mi się nigdzie dopaść nasion, ale teraz się udało. Na działce rosną już wysiane 19 marca bez podlewania młode bobiki. I dobrze sobie radzą z suszą, przynajmniej dopóki nie ma upału. Bartek powschodził słabiej - nasiona ubiegłoroczne.
 Na działce rosną już wysiane 19 marca bez podlewania młode bobiki. I dobrze sobie radzą z suszą, przynajmniej dopóki nie ma upału. Bartek powschodził słabiej - nasiona ubiegłoroczne.
A wy jakie odmiany zasialiście i co wam w nich najbardziej odpowiada?

Dla mnie i mojej drugiej połówki - idealny. W ubiegłym roku nie udało mi się nigdzie dopaść nasion, ale teraz się udało.
 Na działce rosną już wysiane 19 marca bez podlewania młode bobiki. I dobrze sobie radzą z suszą, przynajmniej dopóki nie ma upału. Bartek powschodził słabiej - nasiona ubiegłoroczne.
 Na działce rosną już wysiane 19 marca bez podlewania młode bobiki. I dobrze sobie radzą z suszą, przynajmniej dopóki nie ma upału. Bartek powschodził słabiej - nasiona ubiegłoroczne.A wy jakie odmiany zasialiście i co wam w nich najbardziej odpowiada?
Pozdrawiam, Ilona

U mnie, jak co roku, jest Giant Exhibition, Witkiem i Sutton Dwarf. A na próbę Black Russian i Red Epicure.

Iza

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja z bobem zaczynam, dopiero 1,5 tygodnia temu wysiałem do gruntu (podwyższona rabata) odmianę Bizon. Kiedy to powinno skiełkować i kiedy można liczyć na zbiór przy takim terminie siewu. Z Waszych opisów wynika, że mały mróz nie straszny i powinno się wysiewać pod koniec marca do gruntu, jak jest rozsądnie bez zabawy z rozsadą?

Pozdrawiam,
Tomek

Tomek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja siałem wprost do gruntu pod koniec marca i obecnie ma 7-8cm. 
Kiedy będzie plonować nie wiem ale to też wiele zależy od pogody i w razie czego podlewania. Wydaje mi się, że w tym roku dłużej wychodził niż rok temu, z powodu chłodnych nocy.
Nawet o jednym rządku zdążyłem zapomnieć i sobie chadzałem jak po ścieżce. Ale wyszedł.
 Ale wyszedł.  

Kiedy będzie plonować nie wiem ale to też wiele zależy od pogody i w razie czego podlewania. Wydaje mi się, że w tym roku dłużej wychodził niż rok temu, z powodu chłodnych nocy.
Nawet o jednym rządku zdążyłem zapomnieć i sobie chadzałem jak po ścieżce.
 Ale wyszedł.
 Ale wyszedł.  
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Bób w 90% już wylazł, mam nadzieję, że uprawa mnie nie zniechęci bo za rok pokusiłbym się o rozsadę i nieco wcześniejsze wysadzenie do gruntu. Jaki mróz wytrzymują takie kilkucentymetrowe rośliny?

Pozdrawiam,
Tomek

Tomek
- 
				--julian--
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja wysiewałem jakoś na początku marca i nie przykrywałem ani razu, więc trochę wytrzymuje.
Jutro zrobię chyba oprysk, bo mszyc mnóstwo

Jutro zrobię chyba oprysk, bo mszyc mnóstwo