Maleńkie, białe glizdki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Blondynka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2020, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Maleńkie, białe glizdki

Post »

Zauważyłam w ziemi w skrzyni ogromną ilość cieniutkich, maleńkich, białych glizdek, gdzieś tak do 5 mm. Pewnie kilka pokoleń, bo są różnej wielkości, niektóre zwinięte w ślimaczka (w kółko). Na ziemi ich nie widać a jak odgarnę troszkę to jest ich całe mnóstwo. Zrobiłam zdjęcie ale nie umiem dodać. Czy może komuś to coś mówi, co robić? Zaznaczam, że prowadzę mój mały warzywnik bez chemii. Mam 2 skrzynie, w ubiegłym sezonie rosły w nich pomidory i w tym też mają rosnąć pomidory ale robaki są tylko w jednej skrzyni. Jest to tunelik poliwęglanowy. Może coś pomożecie? Dodam, że w innej części ogródka w sporej odległości od tunelu pomiędzy skrzyniami warzywnymi ścieżki wysypane mam zrębkami z drzewa liściastego i w tej próchnicy też zauważyłam takie same robaki. Czy to szkodnik czy stały bywalec ziemi i niczemu nie zaszkodzi? Oczywiście widzę różne inne pojedyncze robaczki, ale tych jest zatrzęsienie! Coś poradzicie? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Metello
100p
100p
Od: 10 wrz 2014, o 21:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maleńkie, białe glizdki

Post »

Szkoda, że nie zamieściłaś zdjęć, ale z opisu wnioskuję, że to mogą być ziemiórki.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”