Ogródek Gosi 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 18

Post »

Marysiu, jakoś tak się składa, że zawsze wiosną gnam z robotą.
Ale w tym roku jest jakoś dziwnie, bo prace zaczęły się dużo wcześniej, a potem przystopowały. Wszystko przez pogodę.
Więc z tego powodu nie obcięłam jednego żywopłotu. Teraz za późno, bo ptaki już się w nim chowają, nie chcę przeszkadzać.
Stało się tak pierwszy raz od kilku lat.
Za to mam wszystko wysprzątane.
Ale najbardziej mnie dziwi ta ilość przeróbek :roll:
Nie przypuszczałam, że w tym roku będzie ich aż tyle. Ciągle coś przesadzam, bo na kupowanie nowych nie mam funduszy, ze względu na to co się dzieje z pandemią. M niestety nie pracuje już od 2 miesięcy i raczej perspektywy na zmianę nie ma, chyba, że się przebranżowi.
Ale roboty i tak jest.

Aniu, skrzynie są super, polecam bardzo. A pod szybkami już wyłażą rzodkiewki i sałata. ;:138

Lucynko, u mnie też kilka roślin nie wyszło. Cały czas się łudzę, że może jeszcze, ale za bardzo się nie łudzę.
Hortensje ogrodowe mam od niedawna i latam wokół nich. Udało mi się w porę okryć przed tymi przymrozkami, a tak w ogóle to okryć na razie nie zdejmuję.
Największe straty mam w jeżówkach i żurawkach. Nie wyszło też kilka ostróżek.
I moje 4 krwawnice nie pokazują oznak życia, mam jednak nadzieję, że one późno startują. Bardzo by mi było ich żal.
Moje gnaty też dają znać o sobie.Ledwo chodzę. Najbardziej własnie nogi mnie bolą.
No, ale czego się nie robi dla ogrodu ;:173
Wczoraj i dzisiaj wykorzystywałam Twój prezent ;:196
Moje dalie dostały trochę tego dobra w nóżki.
Ciekawe, czy coś z nich będzie, bo kilka podeschło.

Soniu, w sumie, to Ci zazdroszczę tego wykonania planu. Dzisiaj miałam wrażenie, że chyba ja nigdy nie skończę. Jakoś ostatnio wszystko w zwolnionym tempie robię. Łubin codziennie obserwuję i chyba przynajmniej jeden się przyjmie.
Z tym szczęściem do roślin to przesada. Raczej nie mam ręki do roslin. Musze sporo wysiłku włożyć w to, żeby mieć rośliny, może nie wszystkie, ale jest część, które mnie nie lubią, ale ja jestem uparta i powoli je oswajam.

Maryniu, mam podobne uczucia, jak Twoje. Mam wrażenie, że w tym roku nie wyrabiam na zakrętach mimo, że niby mniej pracuję i mogę po pracy iść do ogrodu. Ale chyba te zimne dni wszystko popsuły. No, ale teraz zostało mi przede wszystkim przesadzanie, to można robić jeszcze przez jakiś czas, więc powinnam do połowy maja się wyrobić ;:173

Dzisiaj mimo, że zapowiadali niższą temperaturę było całkiem przyjemnie i ciepło. To dzięki temu, że nie było wiatru. Od rana popracowałam w domu, a w południe wyszłam do ogrodu i tak spędziłam dzień do wieczora.
W sumie zmian nie widać, ale cały czas coś przesadzam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z bólem nóg, to sobie możemy podać rękę. Każdego roku zanim się przyzwyczaję do intensywniejszego ruchu, to przeżywam katusze. A jak jeszcze do tego wszystkiego dołożę jazdę na rowerze, to rzeczywiście po powrocie z działki ledwo się ruszam ;:222 Praca u Ciebie wre, ale nie ma co się dziwić, obecna sytuacja wymusza na nas szukanie sobie zajęcia. Ogród masz już prawie wysprzątany, skrzynie przygotowane do wysiewów, a nawet już je rozpoczęłaś- będziemy mieli w tym roku idealne ogródki ;:196
Czy ciemiernikom obcinasz wcześniej liście? Twoje kępki bardzo zgrabne, u mnie stanowczo za dużo liści, które brzydko wyglądają po zimie. Trochę ich wycięłam i teraz te nowe, które wychodzą są już ładniejsze.
Może teraz wreszcie pogoda się ustabilizuje i będzie można więcej czasu spędzać w ogrodach, czego oczywiście Ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne wiosenne kwitnienia - tulipany, pierwiosnki!
Brak zimy faktycznie umożliwił daliom spoczynek w gruncie bez wykopywania. Gdybyśmy to przewidzieli, uprawa dalii byłaby bez porównania łatwiejsza. Ale niestety - w naszym klimacie to loteria.
Łubiny ciężko się przyjmują przesadzane, bo mają długi korzeń palowy i łatwo go uszkodzić. Poza tym momentalnie więdną im liście. Łatwiej posiać. Zauważyłem, że mój łubin ładnie się rozsiał. Przepikowanie siewek to dużo łatwiejsza sprawa.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka, ale mój ból nóg nie wynika ze zmęczenia, zakwasów, czy tym podobnych spraw. to bóle odkręgosłupowe.
Sam kręgosłup mnie nie boli, ale daje własnie takie dolegliwości. Jak lekarka zobaczyła rezonans to bardzo się zdziwiła, że mnie nie boli, że powinnam na operację. Ale mnie naprawdę kręgosłup rzadko pobolewa. Powinnam ćwiczyć, ale nigdy nie lubiłam sportu, dlatego zagonienie mnie do ćwiczeń to już sukces.
Obecna sytuacja nie wymusza, ale pozwala na szukanie zajęć :D
Czy do pracy w ogrodzie coś nas kiedyś przymuszało? Obecna sytuacja pozwala na więcej. Pracuje zdecydowanie mniej. Dzięki temu mam więcej czasu na ogród. Żeby jeszcze pogoda była lepsza. Nie chce mi się marznąć. W sumie większość prac mam zrobionych, została kosmetyka, przesadzanie roślin, a to można zrobić chwilę później.
Tak to będzie wyjątkowy rok w ogrodach. Szkoda, tylko, że też przez suszę. Jeszcze nigdy tyle o tej porze roku nie podlewałam. Ostatni raz leciutko popadało w drugi dzień świąt. Wczesniej chyba padało z miesiąc temu. Boję się, że wody w studni zabraknie.
Koniecznie muszę kupić beczki na deszczówkę.
Ciemiernikom wycinam praktycznie wszystkie liście. Zostawiam tylko te najładniejsze.
Dziękuję za życzenia i również życzę stabilnej pogody. Może być takie 18 na plusie, ale żyby już było.

Florianie, wiem, że niestety nie można przewidzieć jaka będzie zima. Mnie samo wykopywanie dalii nie przeszkadza. Martwi mnie zawsze przechowywanie. Mam miejsce tylko w nieogrzewanym garażu. Jak jest mróz karpy mogą marnąć. Teraz mi wyschły. Nie wszystkie, ale ciekawa jestem, czy te przyschnięte odbiją, czy nie. A szkoda by było, bo akurat trochę podeschły wiatraczki, które uwielbiam.
No własnie mam już takie doświadczenia z łubinami. Jeśli te się nie przyjmą, podjadę tam gdzie wykopałam sadzonki i zbiorę nasiona. Zobaczymy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sporo masz tulipanów. Ja z nich stopniowo rezygnuję. Teraz wykopuję na dobre szczypior, który po nich pozostał i nie będę już w ogóle sadzić. U mnie hiacynty dużo lepiej się sprawdzają i mam je kilka lat.
Gosia, dzięki Tobie przypomniało mi się, jak się nazywa ułudka, bo już miałam jej robić zdjęcie i pytać na swoim wątku. Fajna z niej bylinka. Te kwiatuszki to ma zupełnie takie jak brunnera.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, ja mimo wszystko będe kupowała tulipany. Tyle kupujemy kwiatów jednorocznych, że można cebulko potraktowac tak samo. Hiacynty u mnie też lepiej się mają, może bardziej im odpowiada nasza gleba. A jak z narcyzami u Ciebie? U mnie w ogóle giną. Nawet jednego kwiatka zazwyczaj nie mam, tylko pojedyncze szczypiorki.
Ułudka i brunera kwiatki mają takie same, ale zupełnie inaczej wygląda sama roślina
Brunera jest bardziej wyniesiona, a ułudka się płoży. Dlatego są obie fajne
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękne zawilce.
Tulipanków ładnych masz dużo Gosiu. ;:333
I poletko hiacyntowe robi bardzo ładne wrażenie.
Trawki widzę rosną. Wiosna nam pięknieje.
Tylko te noce zimne :( Też takowe masz ??
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gosiu, narcyzy to u mnie w ogóle porażka. Kwitną tylko raz, po zakupie. A potem szczypior. I to niezależnie od tego, czy dam dobrą ziemię, czy gorszą. Zresztą to samo mam na przykład z jeżówkami.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Margo2 pisze: Obrazek

[/url]
Znasz nazwę tego tulipana :?: .
Ale się uśmiałam ;:306 Wyobraziłam sobie Ciebie w szpilkach z saperką :;230
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, przechowywanie dalii, to sprawa kluczowa w ich uprawie. Takie wyschnięte też można sprawdzić, czy żyją. Całkiem suche bulwy przy wyginaniu pękną. No i warto namoczyć te, w których tli się życie.
Podziwiam zawilce ;:180
DzonaK

Post »

Witaj Gosiu
Melduję się w nowym wątku bo uwielbiam Twój ogród i nie wyobrażam sobie żeby Ciebie miało tu nie być . Kicia przeurocza, wymiziaj ją ode mnie bo ja bym ja zagłaskała :lol:
U Ciebie tulipany już w rozkwicie a u mnie dopiero jeden rozkwitł reszta w pączkach.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu jakoś nie mam czasu zajrzeć nawet do siebie.

Aniu, noce są faktycznie zimne. Tak naprawdę, męczą mnie te ciągłe zmiany temperatury. 2 dni ciepło, 3 zimno i tak w kółko.
Czy to nie mogłoby się ustabilizować?
Tulipany niestety w wiekszości sadzone jesienią. Zaczynam je traktować, jak jednoroczne. Całe szczęście, że kupiłam wtedy tak dużo cebul. Gdyby nie to, miałabym pojedyncze sztuki
Za to hiacynty czują się u mnie bardzo dobrze. Rozmnażają się aż miło.

Wandziu, czyli już wiadomo, że nasza ziemia narcyzom nie służy.
Czyli nie kupować. Ja mam nieliczne jeżówki, które u mnie się trzymają. Na przykład Milkshake, labo któraś z podobnych. Niestety nie zapisałam nazwy i teraz nie wiem która mi ładnie rośnie. Co roku zimuje dobrze, i jeszcze się rozrasta. No i oczywiście gatunek. Te są zupełnie bezproblemowe. Teraz już na siłę nie kupuję nowych odmian. Chyba, że na próbę, czy przetrwa, a jak nie, to sadzę te zwykłe i wiem, że dadzą radę. Nie muszę już mieć wszystkiego. Bardziej patrzę na efekt wizualny. Lubię coraz bardziej powtarzać te same rosliny w różnych miejscach. Czyli tam gdzie coś wypadło sadzę już roslinę sprawdzoną. Pewnie z czasem dojdę do tego, że zostaną tylko te, które dobrze się czują w moim ogrodzie.

Aniu, niestety nie znam nazwy. Ja kupuję zawsze tulipany w Auchanie. Najczęściej te, które są na sztuki, czyli najtańsze. Nie mam pojęcia czy to własnie te, czy może jednak te w torebkach. Do nazw tulipanów nie przykładam wagi.

Florianie, ja bałabym się wyginać. A nóż mimo wszystko coś z nich będzie?
Wsadziłam wszystko, tylko te najgorsze wywaliłam. Zobaczymy. Sadziłam prosto do gruntu, więc pewnie trochę poczekam.

Asiu, bardzo mi miło czytać takie słowa ;:196
Może kiedyś uda spotkać się tak w realu, jak to wszystko już minie.
Kicia ma charakterek i raczej nie lubi głaskania. Ale czasem się udaje. Zawsze miałam psy, które uwielbiały pieszczoty. To dla mnie nowe doświadczenie, że to kot decyduje kiedy można się z nim spoufalić.
Może u mnie jest cieplej. Mam ogród otoczony ze wszystkich stron.

Prawie cały wolny czas spędzam w ogrodzie. Nie tylko porządkuję. Sadzę, a przede wszystkim podlewam. Serce boli, że tak sucho. Najbardziej widać to na trawniku. Na moim widać, że trawa to najbardziej wymagająca roślina. Potrzebuje wody. Na moich piaskach nie powinnam mieć w ogóle trawnika, no może odrobinę. Najgorsze jest to, że taki piaszczysty teren bardzo pasuje mrówkom. Znowu pod trawnikiem mam jedno wielkie gniazdo. Czy ja sie ich kiedyś pozbędę?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz piękne tulipany!
Jest wiele sposobów, by jednak sprawdzić, czy karpa lub pojedyncze bulwy dalii są żywe. Ale też można tak, jak Ty to robisz - posadzić i niektóre wypuszczą. Jak targają mną wątpliwości, a bardzo zależy mi na jakiejś odmianie, to sadzę albo do doniczki albo bardzo gęsto, by nie tracić miejsca. Zawsze można przesadzić, jak już wypuści :idea:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, ja posadziłam tam gdzie miały rosnąc. Mam tak gęsto innych roślin, że nie bedzie pewnie widać, że czegoś brakuje
Ale byłoby mi żal, że nie mam niektórych odmian, bo akurat te, które były bardzo mi sie podobały
Zgromadziłam tylko te odmiany, które lubię, bo jak napisałam nie mam miejsca, więc każda strata smuci
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, ja tylko rzutem na taśmę wpadłam na forum, bo godzina już okrutnie późna i doczytałam o tej kamiennej ścieżce.. Powiem tak. Ani słowem się nie będę odzywała, że to fachowcy robili.. Przemilczę. Powiedziałam już, że kobieta sobie poradziła to ty nie zrobisz?? Widziałam, że mu spokoju to nie daje. Myśli, ogląda, coś kombinuje.. jak powiem, że fachowcy to ani tyle się nie doczekam ;:306 ;:306 a tak, to kto wie.. może za rok czy dwa, pomysły nabiorą wagi urzędowej i zacznie się działanie :;230
Piękne tulipany ;:167 ;:167 Podziwiam z nieskrywaną zazdrością. U mnie kolejny rok lipa ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”