Herbicydy w malinach
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 cze 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak pozbyć się chwastów z Malin
U mojego taty na działce, tez rosna maliny, i nie sa pielone, jak poletko bedzie miało kilka lat maliny tak sie roznosnał ze zaglusza chwasty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem ten sam problem do ubiegłego weekendu. Postanowiłem wykusić kosiarką cały rządek ( bo i tak uprawiane sa tylko na zbiór jesienny), pryz takim zbiorze maliny te dopiero teraz wypuszczą z ziemi nowe pędy owoconośne. W 20 minut robota została wykonana i po problemie, chociaż wcześniej trzeba stare pędy usunąć (ja to robię po zbiorach). Nie da się niestety tak zrobić jak kto uprawia maliny na podwójny zbiór: wiosenny ze starych pędów i jesienny z nowych. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli masz maliny jesienne (w ogródku a nie plantację?), obcięte przy ziemi to o wiele łatwiej jest je wyplewić. Ponieważ i tak regulujesz gęstość roślin, proponuję uporządkować, "wyprostować" rządek, i tylko wyplewić w rządku, pomiędzy roślinami, a międzyrzędzia przykryć czarną lub brązową , grubą włókniną, przypiąć szpilkami i masz spokój na cały sezon. Dwa razy zostawiłam nawet włókninę na zimę, ale się szybko niszczy. Szerokość miejsca , a właściwie rządka z malinami ja mam naokoło 20 cm, wszystkie, które wyrastają poza tę szerokość usuwam, i nie Ci nie będzie szkoda. Mniej roślin to będą dorodniejsze owoce, lepszy przewiew, mniejsze ryzyko szarej pleśni, łatwiejszy zbiór.
Pozdrawiam! Gienia.