Dalie wymagania,problemy - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adawi
200p
200p
Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4

Post »

No tak- pomaleńku część zrobię ... nie mam szans na wybieranie które najbardziej potrzebujące, bo nie przejrzę wszystkiego bez przestawiania tych skrzynek, a jak już się do jakieś zabiorę to zrobię wszystkie do niej zapakowane.
Ja mam młode karpy z zakupu u Stanisława w 2018 i 2019r. i trochę własnych ze poprzednich lat- te starsze, ale to w większości odmiany które nie tworzą zbitych karp, tylko się rozsypują.... A te zrośnięte od góry karpy to jeszcze nie zdrewniałe są - tylko takie zlane tkanki bulw, pokryte skórką- tyle, że już się nie oddzielają się "po dobroci"- a sprzęt rzeczywiście musi być ostry..jakaś maczeta by się przydała...
Pozdrawiam
Wiesia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Proszę bardzo o informację:
Czy przy obecnej temperaturze karpy dalii "obudziły się" i rosną w piwnicy. Mają postać białych wyciągniętych badylków. Czy to nie osłabi karpy, które należy wysadzić w maju? Co w takiej sytuacji zrobić, likwidować "badylki" czy rozsadzić już do doniczek?
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Ja w takiej sytuacji wyłamuję wyrośnięte kiełki - karpa wypuści nowe, co trochę potrwa i nadejdzie akurat dobra pora do posadzenia w gruncie. Jeśli karpa jest malutka i szansa na wypuszczenie nowych kiełków jest słaba posadź do doniczki, ustaw w jasnym miejscu i zadbaj o nią, a gdy tylko wypuści listki - uszczknij czubek, aby się rozkrzewiła. Rzadko jednak się zdarza, żeby z tych przedwcześnie wybiegniętych łodyżek coś urosło - najczęściej usychają - korzystniej więc jest zmusić karpę do wytworzenia nowych kiełków.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Mam problem z daliami. Przyjadą do mnie dziś albo jutro karpy dalii. Problem polega na tym, że w związku z epidemią mam bardzo ograniczony dostęp do działki. Najwyżej raz w tygodniu. Nie wiem, jak to będzie wyglądało w przyszłości, gdy zostaną wprowadzone dalsze ograniczenia w poruszaniu się, możliwe, że wcale nie będę mogła dostać się na wieś. Wymyśliłam sobie więc, że na razie posadzę karpy do doniczek z ziemią na balkonie i na noc będę przykrywała grubym kocem, ewentualnie zabierała na klatkę, gdy będą przymrozki. Nie chcę trzymać ich w domu w cieple, żeby nie przyspieszać ich wegetacji. Wręcz przeciwnie zależy mi na jej opóźnieniu. Mam nadzieję, że w połowie maja sytuacja jakoś się unormuje i będę mogła wywieźć je na wieś, wsadzić do gruntu i cóż...najwyżej będą musiały radzić sobie same. Czy karpy nie zgniją tudzież nie zmarzną na balkonie? Czy lepiej zostawić je w skrzynce na klatce schodowej i tyko przysypać suchą ziemią, żeby ograniczyć wysuszanie? Ale na klatce też jest ciepło i albo jeszcze gorzej wyschną albo zaczną wegetację. Jakieś sugestie? Naprawdę jestem w kropce.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdarzało mi się, ze i dłużej niz tydzień w domu trzymałam, a potem dopiero na działkę do zimnego wywoziłam i nie było problemu. Przy mniejszej ilości ładowałam do lodówki w pojemnik na warzywa. W doniczki też możesz posadzić, ale to spory kłopot - zwłaszcza przy większej ilości. A jest jeszcze wcześnie.
Dostałam dalie w zeszłym tygodniu i trzymam w kartonie w najchłodniejszym pomieszczeniu - też nie wiem czy uda mi się w ten weekend albo następny pojechać na działkę.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Dobra byłaby jakaś piwnica, w której temperatura jest zawsze niższa niż w domu. Jeśli nie masz piwnicy możesz spakować karpy do tekturowego pudełka i wystawić na balkon. W chłodne noce można takie pudło przyrzucić jakimś kocem. Gorzej, że zapowiadają znów cieplejsze dni od czwartku i w ciągu dnia daliom może być za ciepło na balkonie. Jeśli nie masz dużo tych dalii można wsadzić do doniczek, ale to jest trochę kłopotliwe, bo zaraz wypuszczą kiełki i zaczną rosnąć... Na wsi w nieogrzewanym domku dadzą radę przetrwać te 2-3 tygodnie, a po 15 kwietnia może będzie można już posadzić do gruntu. Tylko czy będzie można wtedy już się przemieszczać tego nie wiadomo...
Pozdrawiam
Barbara
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Ja uważam, że wszystko zależy od jakości karpy. Małe i suchary wysadzać jak najprędzej w domu a jak będzie widać że puszczają wystawić na balkon (jak nie będzie mrozu) lub na klatkę schodową, ale suchary i tak długo puszczają cokolwiek. Jak karpa twarda i w miarę zwarta lub duża można trzymać w kartonie, ale raz na jakiś czas przejrzeć czy nie zaczynają się za bardzo marszczyć. Ja te które kupiłam dzisiaj wysadzałam do doniczek, ale z premedytacją je podpędzam, żeby w maju już wysadzić spore do gruntu lub porobić sadzonki jeśli będzie z czego. Moje przechowywane w gospodarczym są w świetnej kondycji, co niektóre puszczają już duże kiełki, więc może te wysadzę już w weekend do gruntu, obsypię liśćmi i przykryję czarną folią, żeby ziemia się szybko nagrzewała.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Zakładam, że będą podsuszone. Dziękuję za wszystkie wasze sugestie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślałem, że karpy przetrwają w ziemi taką słabą zimę...Ale guzik! Zmarzły. Dobrze że kupiłem w sklepie nowe.
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

Współczucia. A jakie temperatury miałeś tej zimy? Okrywałeś czymś karpy?
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja dzisiaj dostałam paczkę z daliami,zamarzyły mi się niebieskie ,bo takich jeszcze nie mam. Ponieważ karpy nie są duże,wiec pójdą do doniczek i do tunelu- w razie mrozów będę okrywać.Póki co idzie ocieplenie,więc nie będzie na razie problemu.

Corazonbianco - skoro zależy Ci na opóźnieniu wegetacji,ja bym je w kartonie czy misce przysypała torfem lub piaskiem i trzymała na balkonie ,przykrywając kocem na wypadek mrozów.Ale trzeba pamiętać,żeby wietrzyć,( otwierać pudło) gdy pogoda będzie odpowiednia.
W drugiej połowie kwietnia posadziłabym do doniczek i trzymała również na balkonie. Kiedy pokażą się młode pędy należy oczywiście pilnować na wypadek nocnych przymrozków.
Zbyt długo nie należy zwlekać ze startem wegetacji,bo będą późno kwitły :roll: Kiedyś zdarzyła mi się sytuacja,że jakaś późna odmiana nie zdążyła zakwitnąć i zmarzła :roll: Ból był spory....
Pozdrawiam serdecznie- Ela
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Muszę Cię zmartwić Elu - jeszcze nie ma niebieskich dalii (obiecuję, ze kiedyś taką wyhoduję, ale jakoś zabrać się za to nie mogę... ;:224 ). Wszystkie, które mają w nazwie kolor niebieski, są fioletowe, purpurowe, lila - nawet nie zbliżają się do niebieskiego.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Będę reklamować - zamówiłam specjalnie w sklepie internetowym cieszącym się sporą popularnością,również wśród naszych forumowiczów. Zachowałam opakowania - więc będę robić dym jakby co ;:306
A już raz dałam się nabrać- kupiłam "niebieską " lilię na targach ogrodniczych. Wyrosła taka niebieska,że aż żółta... :twisted:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Rosie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2017, o 17:48

Post »

Moje dalie posadziłam wczoraj. Zimy praktycznie nie było więc w piwnicy zrobiło się ciepło. Miałam kilka karp z dalii wysianych w zeszłym roku z nasion. Karpy były małe i miałam obawy, że przez zimę wyschną. Włożyłam je do podłużnej doniczki i zasypałam trocinami. Wszystkie przetrwały i wyglądały tak, jakbym je wczoraj wykopała :heja
Adwena
50p
50p
Od: 24 kwie 2019, o 18:49

Post »

Drodzy specjaliści od dalii, poradźcie proszę, co wybrać :) Mam wzdłuż ogrodzenia frontowego wytyczoną rabatę, na której teraz królują wiosenne cebulowe, jednak jak przekwitną, to widok będzie nieciekawy. Chcę między nimi wysadzić karpy dalii, ale nie wiem, jakie i gdzie (online) kupić. Kawałek rabaty przy płocie mam obsadzony piwoniami, myślałam, żeby dobrać dalie wielkością do nich - czyli chodzi o odmiany do ok. 50-60cm wysokości, marzą mi się takie o fioletowych, różowych, kremowych, białych kwiatach.

Drugie pytanie dotyczy karp, które już mam wykopane z ubiegłego roku (jedna wielka karpa wysokiej dalii o bordowych, ciężkich kwiatach i kilka sporych karp odmiany ok. 1m wysokości o kwiatach żółto-różowych), przeleżały na podłodze w pomieszczeniu gospodarczym, trochę zapomniane. Wyglądają jak na zdjęciu - chyba przesuszone... :oops: Jak teraz z nimi postępować?

Obrazek

Tak wyglądały w tamtym roku pod koniec sezonu :D
Obrazek

Obrazek

EDIT: Na drugie pytanie już znalazłam odpowiedź na poprzedniej stronie (bardzo pomocny link), tak to jest jak się czyta wątek od początku a nie od końca ;:172
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”