Również życzę dużo zdrowia i pozytywnej energii

Teoretycznie mógłbym już pokazywać nowe, tegoroczne kwiaty bo są. Jednak pokazują się na roślinach dla mnie obecnie absolutnie niedostępnych czyli na najwyższej półce regału gdzie dostać się nie mogę. Widzę je jedynie jako odbicie w szybie. Ładne.agula65 napisał(a):
(...) jeszcze chwila,jeszcze momencik i będzie na nowo się działo
Tak, te rośliny akurat mają kwiaty całkiem inne niż wszystkie. Nie ma ich dużo w kolekcjach tym bardziej się podobają.Aileen napisał(a):
(...) bardzo oryginalny wygląd kwiatów Echinopsis hybr. Stern Von Lorsch jak i Echinopsis hybr. Stern Von Hemsbach
Nic w tajemnicy utrzymać się nie da, nawet największe tajemnice zostają rozszyfrowane...Marek L napisał(a):
(...) napisz ile to czasu poświęcasz na dodanie kolorów do tych kwiatów echinopsów....
o nie takie proste z białego eyriesii zrobić taką kolorowankę
Wiem , wiem lata praktyki z malowaniu pisanek się przydaje
Cenne, tak, oczywiście. Nie ja je jednak szczepiłem a hodowca, konkretnie Wessner w Niemczech.aga_zgaga napisał(a):
(...) (Echinopsis hybr. Stern Von Lorsch, Echinopsis hybr. Stern Von Hemsbach)
Bardzo ciekawa forma kwiatów. Widzę, że są szczepione - bo są cenne, czy żeby szybciej kwitły?
To już wiem , dlatego one takie nierealnie ładneMarek L pisze:(...)
to nie takie proste z białego eyriesii zrobić taką kolorowankę![]()
Tu pozwolę się nie zgodzić. Moja spora(?) a każdym razie kilka setek osobników licząca kolekcja hybryd może uświadomić niedowiarkom, że korpusy i ciernie roślin są zupełnie inne, nie ma praktycznie identycznych - a nawet całkiem podobnych. Od czasu kiedy to ktoś zaczął z nimi pracę sytuacja się mocno zmieniła, doszło mnóstwo mieszańców między sobą krzyżowanych w ten sposób że absolutnie nie wydają się być podobne. Pamiętać też należy, że hybrydy echinopsisów to nie tylko echinopsisy właśnie ale też są razem z nimi krzyżowane lobivie, trichocereusy, soehrensia i co tam jeszcze krzyżować się dało. Więc bogactwo form i kształtów korpusów, cierni i kolorów jest u tych roślin całkiem spore.honorka22 napisał(a):
(...) zgromadziłeś już sporą kolekcję hybryd. Kwiaty mają piękne, szkoda tylko, że wszystkie korpusy prawie takie same.
Nie można uogólniać ale w tej akurat teorii jest wiele racji. Ot, jeśli o hybrydy chodzi np. o trichocereusy hybr.: korpusy bez piękna, na ogół kolumnowe, dół ciemny, poszarzały, ciernie na ogół mocne że ani dostąp. A kwiaty... marzenie. Polecam kilka mieć u siebie bo trzeba to zobaczyć. Żadne, nawet najlepsze zdjęcie nie odda urody tego kwiatu. Te najpiękniejsze bowiem są wielokolorowe i do tego ogromne, do 20cm średnicy. To jest widok!Zauważyłam pewną zależność, że jak kwiaty są przepiękne, wielkie i kolorowe, to zazwyczaj korpusy roślinek są niczym nie wyróżniające się. Oczywiście są i od tego liczne wyjątki.
- dziękuję za życzenia, wzajemnie wiele, wiele zdrówka Tobie Henryku i Twojej Rodzinie życzę.hen_s pisze: Wiele zdrowia życzę dla wszystkich.
- Henryku, pokazujesz piękne kwiaty, którymi kwitną rośliny, pod Twoją opieką. Dobrze, że pokazujesz