Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019
Fajne pytanko. Miało być tak pięknie a zaczyna być trochę mniej. Część odmian na razie trzyma się dobrze, jutro trzy pierwsze w ok. 80 proc. na kompost. Skarlanie puściło i jadą do nieba. Jak koronawirus namiesza bardziej, to szacuję ,że na kupę trafi ogółem połowa. Pozdro dla wszystkich 

Ja się modlę aby na fv było
-
- 100p
- Od: 26 sty 2018, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miejmy nadzieję że długo to nie potrwa. Bo prawdziwy pieniądz to jest wrzucony w rabatówkę... 6-7 tygodni i zobaczymy
-
- 100p
- Od: 17 lut 2020, o 09:08
Ze znajomych średnio po ok 500.000zł włożone w produkcję, Ci więksi nawet nie mówią jakie mają koszty ale jak robią sadzonek w milionach to nie trudno policzyć. Jak wirus będzie trwał do wakacji to wszyscy są w czarnej dupie i nawet jak uruchomią linie kredytowe to każdy wie jakie są marże a jakie obroty i ile czasu trzeba poświęcić żeby wyjść na 0 przy takich stratachforestit pisze:Ja się modlę aby na fv było

każdy kredyt trzeba kiedyś spłacić. Nie jesteśmy rolnikami żeby dali nam bezzwrotne ;(
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Mam do Was pytanie dotyczące nawadniania. Jak rozwiązaliście nawadnianie zwisów? Jakie dajecie emitery? Z jaką przepustowością? Ile wtedy dajecie kapilarów do jednej doniczki?
Wcześniej myślałem o zastosowaniu emiterów z czwórnikami, ale ostatnio słyszałem, że lepiej jest, jak każdy emiter ma jeden krolownik.
Wcześniej myślałem o zastosowaniu emiterów z czwórnikami, ale ostatnio słyszałem, że lepiej jest, jak każdy emiter ma jeden krolownik.
-
- 100p
Wiadomo że trzeba spłacić ale może uruchomią linie bez oprocentowania albo z jakimś 2% w skali roku. Wirus strasznie uderzy w gospodarke jeśli go nie ogarną i rząd dobrze o tym wie. A jeśli tak się stanie że z balkonówki nic nie wyjdzie to będziemy mieli opcje albo bankructwo i długi albo kredyt i odrobienie strat.forestit pisze:każdy kredyt trzeba kiedyś spłacić. Nie jesteśmy rolnikami żeby dali nam bezzwrotne ;(
Niestety ten wirus nie skończy się razem z końcem kwarantanny liczonej 14 dni od dziś - chociaz każdy by tak chciał
Chyba macie tego świadomość...
W Chinach sytuacja trwa od grudnia... to daje obraz tego co Nas mniej więcej czeka i daje do myślenia.
Rząd planuje dla przedsiębiorców pomoc - w ciągu 2 dni ma być wiadomo
Wątek o koronawirusie
viewtopic.php?f=1&t=119336&start=308
Zostań w domu
Chyba macie tego świadomość...
W Chinach sytuacja trwa od grudnia... to daje obraz tego co Nas mniej więcej czeka i daje do myślenia.
Rząd planuje dla przedsiębiorców pomoc - w ciągu 2 dni ma być wiadomo
Wątek o koronawirusie
viewtopic.php?f=1&t=119336&start=308
Zostań w domu
Problem paszportów na ten moment rozwiązał się sam. Inspekcja w moich okolicach przestała naciskać, a nawet jest za przeniesieniem egzaminu na dalszy termin. Przestało ich obchodzić zdrowie roślin? A może okazało się że to nikomu nie potrzebne? Z tego co się orientuję Unia też milczy 

U nas to samo. Sam Zapraszałem na kontrole bo mam wolny czas to odmówili. Co do sprzedaży bratka to powiem szczerze że nawet jakieś ruchy są w domu myślałem że pies z kulawa noga nie bd zaglądał. Hurtownik się trafi a detalu też sporo. Tylko u nas ceny już tak spadły że to jest śmiech na sali. Ale dobre i to.
- Petrikov
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2019, o 06:36
Forest, jaki to u Was poziom spadku, jeśli to nie tajemnica?
Będę wiedział w jakich widełkach cenowych mniej więcej należy się poruszać.
U mnie 100k właśnie pięknie dochodzi i zastanawiam się, czy to jeszcze zasilać i skarlać.
Będę wiedział w jakich widełkach cenowych mniej więcej należy się poruszać.
U mnie 100k właśnie pięknie dochodzi i zastanawiam się, czy to jeszcze zasilać i skarlać.

-
- 100p
Wczoraj i u mnie się delikatnie ruszyło, ludzie chyba dochodzą do siebie po pierwszym szoku z kwarantanną. Jakie masz te ceny? U mnie cena jak na razie jest bez zmian w stosunku do poprzedniego sezonu.forestit pisze:U nas to samo. Sam Zapraszałem na kontrole bo mam wolny czas to odmówili. Co do sprzedaży bratka to powiem szczerze że nawet jakieś ruchy są w domu myślałem że pies z kulawa noga nie bd zaglądał. Hurtownik się trafi a detalu też sporo. Tylko u nas ceny już tak spadły że to jest śmiech na sali. Ale dobre i to.
Tarcza antykryzysowa?
Plan antykryzysowy przedstawiony przez rząd zawiera pięć filarów. Jego wartość to 212 mld zł. Najważniejsze z nich to:
1) Filar obrony przed utratą pracy:
Pokrycie przez państwo 40 proc. wynagrodzenia pracowników do wysokości średniego wynagrodzenia w gospodarce. 40 proc. ma pokryć pracodawca, jeżeli nie będzie prowadził zwolnień pracowników.
Samozatrudnieni, osoby na umowach zleceniach i o dzieło w sytuacji spadku dochodów otrzymają jednorazowe świadczenie ok. 2 tys. zł.
Dla osób prowadzących własną działalność gospodarczą możliwość wypłaty środków do wysokości 80 proc. minimalnego wynagrodzenia.
Jeśli będzie decyzja o przedłużeniu zamknięcia szkół, przedszkoli, żłobków - zasiłek opiekuńczy dla rodziców dzieci do lat 8 będzie przedłużany o kolejne dwa tygodnie.
Pracownicy mogą skorzystać z wakacji kredytowych w bankach.
Pracownicy z Ukrainy otrzymają automatyczne wydłużenie wiz i pozwoleń na prace.
2) Pakiet osłonowy dla przedsiębiorców:
Odsunięcie płatności ZUS.
Rozłożenie składek na ZUS na raty.
Rozwiązania antylichwiarskie, walka z podwyższonymi cenami.
Gwarancje kredytowe.
Mikropożyczki dla przedsiębiorców do wysokości 5 tysięcy zł.
Leasing operacyjny dla sektora transportowego.
Częściowe przywrócenie handlu w niedziele.
Plan antykryzysowy przedstawiony przez rząd zawiera pięć filarów. Jego wartość to 212 mld zł. Najważniejsze z nich to:
1) Filar obrony przed utratą pracy:
Pokrycie przez państwo 40 proc. wynagrodzenia pracowników do wysokości średniego wynagrodzenia w gospodarce. 40 proc. ma pokryć pracodawca, jeżeli nie będzie prowadził zwolnień pracowników.
Samozatrudnieni, osoby na umowach zleceniach i o dzieło w sytuacji spadku dochodów otrzymają jednorazowe świadczenie ok. 2 tys. zł.
Dla osób prowadzących własną działalność gospodarczą możliwość wypłaty środków do wysokości 80 proc. minimalnego wynagrodzenia.
Jeśli będzie decyzja o przedłużeniu zamknięcia szkół, przedszkoli, żłobków - zasiłek opiekuńczy dla rodziców dzieci do lat 8 będzie przedłużany o kolejne dwa tygodnie.
Pracownicy mogą skorzystać z wakacji kredytowych w bankach.
2) Pakiet osłonowy dla przedsiębiorców:
Odsunięcie płatności ZUS.
Rozłożenie składek na ZUS na raty.
Rozwiązania antylichwiarskie, walka z podwyższonymi cenami.
Gwarancje kredytowe.
Mikropożyczki dla przedsiębiorców do wysokości 5 tysięcy zł.
Leasing operacyjny dla sektora transportowego.
Częściowe przywrócenie handlu w niedziele.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
Dzięki Monia! Właśnie mam czterech Ukrainców, papier mają do końca kwietnia, czyli mogę im przedłużyć pozwolenia na pracę. Wiadomo, że nowi nie przyjadą, a wolę mieć wyuczoną załogę. Z drugiej strony możemy wszyscy mieć ręce w nocniku jak sytuacja się pogorszy i będziemy przerabiać scenariusze krajów Europy Zachodniej. Wtedy i oni pojadą.
hurt i detal jedna cena 1,1-1,2