Opowieści z Jagieliny

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Opowieści z Jagieliny

Post »

Basiu, dopiero dojrzałam , że jest Twój wątek ogrodowy, muszę nadrobić zaległości, bo już widzę, że jest co podziwiać, magiczne się wydaje to Wasze miejsce na ziemi :D :wit
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

eszeweria18, wątek balkonowy został jakiś czas temu przeze mnie mocno zaniedbany, ponieważ główną uwagę skupiam teraz na Jagielinie - miejscu, gdzie stanął nasz nowy dom. Zajmuje mnie to całkowicie, zwłaszcza ogród, który jest dopiero w powijakach. :wink: :)
Marto, w końcu zdecydowałam się na prowadzenie tego wątku i dokumentację zmian, które zachodzą na moim podwórku. Poza tym, forum jest iście nieprzebraną kopalnią wiedzy na różne tematy, związane z ogrodem, więc czerpać należy garściami :wink: .

Wysiałam heliotropy, bo zakochałam się w nich poprzedniego lata. Teraz wyglądają zaledwie tak:
Obrazek

a mam nadzieję, że będą wyglądać tak, jak ubiegłego sezonu:
Obrazek

Papryki mają się znakomicie, zwłaszcza GOLDEN GHOST, są niskie i krępe.
Obrazek

Obrazek

Wykiełkowały żurawki. Mam kilka takich tacek, w każdej inna odmiana. Tylko szaleństwo mnie czeka podczas pikowania, bo są delikatne i maleńkie. Pęsety chyba będę potrzebować. :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne maleństwa, ale zabawy przy pikowaniu nie zazdroszczę ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, ech... uwerturę do tego pikowania już sobie urządziłam dzisiaj za pomocą najmniejszego i najcieńszego mężowskiego śrubokręta płaskiego, ale... ciężko było.. Nie wiem, jak sobie chirurdzy radzą z takimi drobnostkami. ;:172
Evii91
100p
100p
Od: 20 mar 2017, o 16:14

Post »

Zapowiada się ciekawie ;) Urzekly mnie zdjęcia zbiorów. Jestem bardzo ciekawa co dalej ;)
Awatar użytkownika
DorotaH
50p
50p
Od: 23 lut 2020, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorodne papryczki Basiu, ja wczoraj posiałam jeszcze raz pierwasza sklepowa po tygodniu mi nie wzeszła, ale próbuje dalej. Teraz jakaś słodka szpiczasta była w biedrze :D. A żurawki faktycznie delikatniusie. A pomidorki kiedy pikować? Bo one to mi akurat ładnie wyszły. Jak będą miały 4 listki?
Pozdrawiam, Dorota

Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie wszystko rośnie. Pikowanie faktycznie nie lada wyzwanie. Ja kiedyś pikowałam takie tycie poziomki. Miałam po tym zakwasy na dłoniach :;230.
U mnie piękne słońce, u Ciebie pewnie też? Do roboty!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Evi91, dziękuję. Zapraszam, zaglądaj, będziemy wspólnie radzić. :wink: :D
DorotaH, Powschodzą te papryki, zobaczysz, daj im jeszcze chwilę.. Pomidory pikować, gdy mają 2 liście właściwe, na ten przykład takie już potrzebują większych pojemników:

Obrazek

anida, u mnie słońce też piękne i niebo błękitne, jak w Portugalii :wink: :D . Tylko.... wczorajszy wiatr zdarł mi namiot foliowy, kurczę no... Idę zaraz oszacować straty, ale z daleka (zwiało go na łąkę sąsiada) widziałam duże rozdarcia, więc chyba trzeba będzie szukać nowego. Stelażowi pewnie nic się nie stało, bo metalowy, najwyżej się coś tam wyprostuje. Ech... ;:223
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzynki przeznaczone na pomidory karłowe i fuksje zostały zaimpregnowane od strony zewnętrznej, a w środku wyłożone agrotkaniną:

Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

O kurcze ! Ale masz świetny warsztat ! ;:oj A skrzynki oczywiście wyglądają rewelacyjnie ;:138
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

max1232, to tylko cząstka warsztatu :wink: Dalej są tokarki, frezarka, prasa hydrauliczna, migomaty i inne ustrojstwa. Mój mąż jest inżynierem, projektuje i wykonuje różne części metalowe i z tworzyw sztucznych oraz całe maszyny, ale tutaj we wsi robi też za stolarza, tokarza i spawacza :wink: :D . Jakbyś kiedyś potrzebował jakiejś usługi, to wiesz... :wink:
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Super mieć męża- złotą rączkę. Mój to taki stolarz- samouk. Ale przy mężu Ty też się świetnie orientujesz w temacie. Jak cudnie będzie kiedy skrzynki się zazielenią.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anida, osłuchana i oswojona już jestem z tym sprzętem, a taki mąż to skarb, zwłaszcza automatyk - obiecał mi szklarnię z systemem elektronicznie sterowanego nawadniania, podgrzewania i wietrzenia, ale to może za jakieś dwa lata, kiedy już będzie wiadomo, gdzie co ma swoje miejsce.. Co do skrzynek, ja też już widzę w głowie masę zieleni w nich :wink: .
Córcia dziś chleb tostowy upiekła, musiałam zjeść kawałek, mimo diety. ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Jak robi się taki chleb ?
I jakie odmiany pomidorów posadzisz w skrzyniach ? :)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seba, masz tu przepis, jest banalnie prosty, a chlebek wyszedł cudny - wyrośnięty i pyszny. http://przepisnachleb.pl/chleb-tostowy/
W tych skrzynkach po jabłkach będą posadzone pomidory karłowe, w części Beta, z nasion pobranych z wyhodowanych przeze mnie zeszłego lata, a reszta to będą ukraińskie niskie odmiany - chłopak przyjaciółki przywiózł mi nasiona z Ukrainy, powschodziły idealnie, choć nasiona były z 2016 i 2017 roku. No i fuksje będą w tych skrzynkach. :wink: :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”