Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
yavanna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2020, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Calathea, ctenanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Czy doświetlacie swoje calathee? Zastanawiam się nad zakupem modułów LED, ale trochę boję się, że popalę rośliny.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zasadzie nie ma potrzeby doświetlania tych roślin. Wystarczy zapewnić jasne stanowisko w pobliżu okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
yavanna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Doskonale, ale nie mam stanowiska przy oknie. ;) Gdybym miała, to po temacie. Mam 2.5m od okna, więc chcę doświetlać.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Istotą doświetlania jest przede wszystkim uzupełnienie braków światła dziennego w okresie jesienno-zimowym, a nie jego zastąpienie niemalże w całości. W odległości 2,5 m od okna do rośliny dociera raptem kilka - kilkanaście procent natężenia światła co przy oknie.
Każda roślina potrzebuje przede wszystkim dziennego światła, którego nie zastąpisz jakimiś tanimi LED-ami.

Przejrzyj wątek, do którego przeniosłem Twoje posty.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
yavanna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Czytałam ten wątek, niestety nadal nie umiem określić, czy doswietlaniem nie spalę roślin. Kto mówił o tanich ledach? Skad wiesz, jaki mam na to budżet? ;) Mam akwarium morskie i lampa led oświetla je na tyle dobrze, ze rosną jak szalone twarde koralowce. Więc jestem pewna, że istnieje oświetlenie, które zapewni dobry wzrost roślinie, która nie rośnie bezpośrednio na słońcu. Tylko po prostu jest mniej popularne, stąd trudno znaleźć informacje na jego temat.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koralowce to nie są rośliny doniczkowe... One potrzebują spektrum dziennego światła, a takiego ciężko będzie Ci znaleźć wśród LED-ów. Wszystko resztę masz w wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
yavanna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie są, ale mają ogromne wymagania świetlne
Czyli reasumując: roślin doniczkowych nie da się doświetlać, ponieważ nie da się sztucznym oświetleniem zapewnić spektrum swiatła, jakie jest im potrzebne do życi?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koralowce rosną pod wodą, która jest filtrem dla światła, więc nie mogą mieć takich samych wymagań świetlnych.

Wracając do roślin doniczkowych, to napisałem wyżej i to znalazłaś w wątku. Żeby zastąpić światło dzienne, roślina musi dostawać światło sztuczne o podobnym spektrum. Wszelkie lampy, czy to LED, świetlówki liniowe, itd. są przede wszystkim jedynie substytutem, których za zadaniem jest uzupełnianie niedoborów światła dziennego, które światło to o odpowiednim natężeniu powinno docierać do roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cichy132
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2020, o 17:40

Dodatkowe doświetlanie muchołówek i rosiczek

Post »

Dzień dobry,

na początek chciałbym podziękować za przyjęcie mnie do forum i powitać wszystkich użytkowników. Nie jestem pewien czy umieszczam ten post w odpowiednim dziale...
Jestem początkującym hodowcą roślin owadożernych. Chciałbym zapewnić im jak najlepsze warunki, dlatego zastanawiam się nad dodatkowym ich doświetlaniem. Posiadam lampkę led: Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W, która niby służy do oświetlania roślin w akwarium. Wyczytałem na stronie producenta, że ma 8000k. W związku z tym, mam pytanie czy taka lampa byłaby odpowiednia do dodatkowego oświetlania muchołówek i rosiczek?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytaj ten wątek, do którego przeniosłem Twój post.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Majajka
200p
200p
Od: 16 mar 2017, o 21:08

Post »

Chłopaki... ja was czytam i co raz mniej rozumiem :oops: .

Jutro będę czytać jeszcze raz, na spokojnie i z notatnikiem w ręku (bo jednak zrozumieć o czym piszecie to bym chciała), ale... czy ktoś z was mógłby polecić mi coś do doświetlania (a nawet głównego oświetlania - taki mamy klimat :roll: ) sukulentów? W miarę możliwości ucieszyło by mnie światło akceptowalne do życia, ostry róż raczej się umiarkowanie sprawdzi.

Naprawdę, wszystko o czym marzę to "bierz to, powieś x cm nad roślinami, wymieniaj co roku", bo technicznie jestem absolutnie nie uzdolniona i połowa tego wątku jest dla mnie absolutnie nie zrozumiała ;:223 .
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41

Post »

Majajka Nawet nie wiesz jak ucieszyło mnie Twoje zapytanie :wink:
Po lekturze 25 stron tego wątku, 41 stron tego:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... &start=680
Po dziesiątkach wykresów, wzorów, dywagacji nad prawami fizyki, czułem się jak Ty ;:202
Chciałem zadać podobne pytanie, ale wiedziałem że zaraz padnie odpowiedź typu:
"Wszystko masz w tym i tym wątku, przeczytaj zanim zapytasz...."
A więc z ciekawością czekam na odpowiedź na Twoje pytanie, być może sam skorzystam :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drodzy.
Doświetlanie roślin to nie jest prosta sprawa, jak by się wydawało, to jest w zasadzie temat rzeka. Tak naprawdę można to podsumować tak, na pewno muszą być spełnione określone kryteria, tzn.:
1. Określony rozkład widma z właściwym rozkładem barwy niebieskiej i barwy czerwonej, gdyż takie światło najefektywniej jest absorbowane przez roślinę.
2. Określona temperatura barwowa, tutaj można znaleźć nieco rozbieżne informacje. Generalnie (i ja tego się trzymam), minimalną temperaturą barwową powinno być od 4000K wzwyż. Można znaleźć informacje, że może być już 2700K, ale nie do końca jestem do końca przekonany.
3. Ilość lumenów, żeby to było "doświetlanie", a nie tylko "oświetlanie", wartość powinna być powyżej 1000 lm.

I teraz tak, wg mnie ilu hodowców roślin, tym tyle szkół doświetlania.
Wg innych powinno się używać mieszanki LED-ów niebieskich i czerwonych w odpowiedniej proporcji, inni że wystarczy świetlówka o temperaturze barwowej 6500K o świetle białym kupionych w markecie, kolejni tylko takich, które mają w nazwie grow, jeszcze inni używają jeszcze liniowych świetlówek T5, czy w końcu HPS-ów. I uwierzcie mi, każdy będzie twierdził, że jego doświetlanie jest skuteczne.

Napiszę czego ja używam. Zacząłem od świetlówek liniowych T5, z których mam dwie o barwie 10000K i 8500K. Ponadto używam świetlówek LED o świetle białym o temperaturze barwowej 4000 i 6500K oraz ilości lumenów 1500 i 2500, kupionych dokładnie w Leroyu. Czy są efektywne? Wydaje się, że tak ale pewnie tzw. puryści by stwierdzili, że takie tanie żarówki nie mogą się nadawać do doświetlania roślin. Z moich obserwacji, podkreślę wieloletnich, widzę że liście czy kwiaty wyciągają się do tego oświetlenia, czyli przejawiają heliotropizm. W związku z tym światło z tych żarówek musi być efektywne w jakimś stopniu. Ponadto obserwuję rośliny bliżej tych lamp i dalej od nich i różnicę w ich wzroście. Wszystkie lampy mam włączone na 10 godzin dziennie przez cały rok, tutaj powinno się skracać czas ich włączenia w stosunku do wydłużania dziennego światła, ale nie robię tego tylko ze względu na swoje lenistwo w tym względzie.
Doświetlam wiele różnych roślin od filodendronów, aglaonema, epiphyllum, monstery, kalatei, po storczyki. Doświetlam wszystko co jest poza parapetem (wschodnia wystawa).
Jeśli chodzi o doświetlanie sukulentów nie mam żadnego doświadczenia. Bierze się to z tego, że w okresie jesienno-zimowym, sukulenty powinny przechodzić okres spoczynku, więc wzrost w tym czasie nie jest wskazany. Być może ktoś inny, np Jerzyk czy Akwelan z wątku o Adenium mieliby coś więcej do powiedzenia. Z tego co czytałem, to oni wyłączają doświetlanie w zimie, żeby rośliny odpoczęły.

Jeśli coś miałbym doradzić w kwestii doświetlania, to zacząć od czegoś prostego i taniego, czyli to co podałem wyżej i sprawdzić rezultaty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Majajka
200p
200p
Od: 16 mar 2017, o 21:08

Post »

Czyli nie jestem jedyna :lol: ....

Norbert dziękuję Ci bardzo za odpowiedź ;:168 . Czyli np. taka najzwyklejsza Sylvania T8 Luxline Plus F36W 840 może być wystarczająca? Kelwiny (4000 K) i lumeny (3350) chyba ma prawidłowe? Bo jeżeli to wystarczy to zaczynam się uczyć jak... zamontować świetlówkę :;230 .

Aaaa... w ramach rozgryzania montowania... na jakiej wysokości nad roślinami najlepiej zamontować takie światło? 20 cm przy nowej świetlówce to chyba jest szalenie blisko, nie spali mi to siewek? Z drugiej strony 130 cm (odległość od sufitu do biurka ;:224 ) to chyba ciut za dużo.

O zimowaniu wiem... ale na razie czekam na nasionka, powiedzmy, że zimowanie nie jest moim najpilniejszym problemem ;:209 .
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

I to jest właśnie przykre. Ja też tak tu zostałam przywitana kiedy po 79 stronach wątku dalej się czułam jak przed pierwszą i odważyłam zapytać o swój indywidualny problem. Niestety wielu to zgasiło zapał na dobre, dlatego ważne jest w chwili zagubienia dobrze trafić - tu masz np świetny wątek który podał Narvi gdzie możesz śmiało wrzucić zapytania i dostaniesz jasną odpowiedź. Ja sama z niego korzystałam i uważam że już prościej się nie da, bo dla kogoś kto jest zagubiony i nie zorientowany fachowa mowa to bełkot.
Tam panowie pokazują swoje zdobycze z popularnych marketów, które można kupić za parę groszy od ręki.
Żarówka o dobrych parametrach kosztuje 7 zł, wystarczy z niej zdjąć bańkę szklaną ( szczególne że niektóre są fabrycznie mleczne) i można uzyskać dobre światło nawet używając lampki takiej na biurko czy kupić za kolejne parę groszy gwint taki jak używają np na budowach w prowizorkach, zamontować w box, dodać trochę folii aluminiowej i doswietlać. Są tacy którzy nawet uprawiają w takich boxach warzywa przez cały rok.
Zacznij na spokojnie, nie rzucaj się od razu na Wsyztstko co Ci ktoś napisze bo to tylko strata kasy. Ja sama tak kupowałam to co mi radzili i mam teraz i pas LED I lampę grow i świetlówki na pół szafy, kolorowe jarzeniowki a najbardziej mnie zadowala moja lampka za 14 zł .

Co do odległości to im bliżej tym lepiej, z tymże zwróć uwagę czy Twoja lampa nie grzeje, bo może rośliny poparzyć. Nie powinna być za blisko liści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”