Właśnie obawiam się tego że jeden może zdominować drugiego... Cóż poszukam dla drugiego miejsca
Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Re: Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Norbert dziękuję za odpowiedź 
Właśnie obawiam się tego że jeden może zdominować drugiego... Cóż poszukam dla drugiego miejsca
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zależności od wystawy zamiokulkasa możesz postawić do około max 2 metrów od okna. Przy wystawie północnej, czyli najciemniejszej najlepszy będzie parapet, względnie tuż przy nim.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobra... Naczytałam się i już wiem że mój Zuzek (tak mój zamioculcas ma imię
) ma zła ziemię
. Dziś go przesadzę (tym bardziej że nowy przyrost zaczyna od góry jakby usychać? Bladnie później robi się brązowy i więdnie następnie usycha). Kupie ziemię do kaktusów. Ale czy ta ziemię jakoś przygotować? W sensie wypiec w piekarniku np? Nie chcę załapać jakichś robaków...
- norbert76

Tzn. bardziej istotne jest żeby tą ziemię do sukulentów wymieszać ze żwirkiem w proporcji ok.2:1. Jeśli chodzi o wyprażanie samej ziemi nigdy tego nie robiłem. Osobiście nigdy też nie trafiłem na taką z niechcianymi lokatorami.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A czy zamiast żwirku może być perlit?
Mosze chcesz sama wymieszać?
Ja robiłam mieszankę 1:1 - jedna część ziemia do wysiewu (Kronen lub Aura najlepsze) i jedna część - perlit + bardzo drobną kora sosnowa + gruby żwirek kwarcowy 0,8-1 mm (dostepny w akwarystycznym).
Ta doniczka jest naprawdę super do ZZ, esteci mogą włożyć do bardzo luźnej osłonki.

Przygotowując mieszankę, przed użyciem zazwyczaj dodaję do niej na wyczuciem wody z śor (Mospilan + Topsin) i zostawiam na ok. 1-2 dni. Po posadzeniu nie podlewam. Ale to dotyczy nowo kupionych roślin.
Edit
Do tego typu doniczki o odpowiednim rozmiarze, ja bym posadziła różne odmiany.
Ja robiłam mieszankę 1:1 - jedna część ziemia do wysiewu (Kronen lub Aura najlepsze) i jedna część - perlit + bardzo drobną kora sosnowa + gruby żwirek kwarcowy 0,8-1 mm (dostepny w akwarystycznym).
Ta doniczka jest naprawdę super do ZZ, esteci mogą włożyć do bardzo luźnej osłonki.

Przygotowując mieszankę, przed użyciem zazwyczaj dodaję do niej na wyczuciem wody z śor (Mospilan + Topsin) i zostawiam na ok. 1-2 dni. Po posadzeniu nie podlewam. Ale to dotyczy nowo kupionych roślin.
Edit
Do tego typu doniczki o odpowiednim rozmiarze, ja bym posadziła różne odmiany.
- norbert76

Oczywiście może być perlit.Jagna+- pisze:A czy zamiast żwirku może być perlit?
Pamiętaj jeszcze o jednym, zamiokulkasy są bardzo wrażliwe na przelanie. W okresie jesienno-zimowym podlewamy rzadko, raz naokoło 3 - 4 tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A czy ziemia do bonsai się nada?
- norbert76

Ziemia do bonsai, która jest dostępna w markecie to zwykła ziemia z jakimiś być może dodatkami, np. Z Compo Sana jest z glinką. Prawdziwa ziemia do bonsai to akadama. Ja bym kupił ziemię do sukulentów, która zwykle jest już zmieszana z małą ilością grubszego piasku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Poza tym zwróć uwagę na to, że ZZ ma dość mięsiste korzenie, trochę ich jest i jednak potzrebuje ziemi w mieszance

Właśnie mam problem z kupieniem dobrej ziemi do kaktusów bo nie mieszkam w Polsce. Była jedna ale słabej firmy. Kupilam tą do bonsai. Wstawię skład jeśli mógłby pan spojrzeć. Najwyżej ją oddam i zamówię online taką do kaktusów...
Dobra nie wiem jak dodać tutaj zdjęcia...
Ziemia jest z firmy Focus (Bonsai Focus)
Made from a selection of peats,fine grit, sand and bark.
Przepraszam za utrudnienie ale jeszcze się nie orientuje w tym forum....
Dobra nie wiem jak dodać tutaj zdjęcia...
Ziemia jest z firmy Focus (Bonsai Focus)
Made from a selection of peats,fine grit, sand and bark.
Przepraszam za utrudnienie ale jeszcze się nie orientuje w tym forum....
- norbert76

Znalazłem skład tego podłoża i wg mnie chyba może być. Pamiętaj, że jeśli będą jakieś włókna to trzeba wywalić.
Jak dodać zdjęcia na forum, to poczytaj tutaj:
viewtopic.php?f=14&t=2912
Jak dodać zdjęcia na forum, to poczytaj tutaj:
viewtopic.php?f=14&t=2912
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo za pomoc
)
Zaraz otworze i obejrzę to podłoże. Dodam perlit i może trochę małych kamyków. Następnym razem znajdę podłoże do sukulentów. Dziękuję!
Zaraz otworze i obejrzę to podłoże. Dodam perlit i może trochę małych kamyków. Następnym razem znajdę podłoże do sukulentów. Dziękuję!
Jeśli to ta, to wg mnie jest za mało porowata, ja do tego dodałabym perlitu
https://www.google.pl/search?q=Bonsai+F ... P2FCxL1txM
https://www.google.pl/search?q=Bonsai+F ... P2FCxL1txM
Tak to ta. Właśnie chce dodać perlit i trochę małych kamyków