Iwonko - iwona0042 mak Popova rośnie u mnie od kilku lat, podczas tegorocznej zimy ma przez cały czas zielone liście. Jego kwiaty są delikatne, a ich kolor jaskrawy, rzucający się w oczy. Przyrasta jednak bardzo powoli, a siewek na razie nie zauważyłam.
Marysiu - Maska kupidynek o białych kwiatach dobrze sobie radzi, natomiast niebieski przetrwał u mnie tylko kilka lat. Nie na darmo jest zaliczany do bylin krótkotrwałych. Ponadto wymaga suchych stanowisk, których na mojej działce jest niewiele.
Kilka dni temu przy temperaturze nocnej -10 stopni budlejom podmarzły liście, a aukuba japońska straciła połowę liści.
Danusiu - danuta z kupidynek jest byliną, ale krótkotrwałą. Biały na razie rośnie, a niebieski przetrwał tylko kilka lat.
Dla mnie liliowiec 'Buddha' jest jednym z najpiękniejszych.
Natalko - Blueberry kwiaty trojeści amerykańskiej mocno pachną i przez cały czas są oblegane przez owady. Jest to jednak roślina ekspansywna i trzeba jej bardzo pilnować.
U mnie podobna pogoda, noce przeważnie na minusie, wieje zimny wiatr, a słońca jak na lekarstwo. Ostatnio niewiele roślin decyduje się na rozpoczęcie wegetacji, wydaje mi się, że np.końcem listopada i w grudniu odkrywałam na działce znacznie więcej odznak wiosny niż teraz.
Skąd zimą wzięły się świeże nasienniki? Jeszcze w grudniu kwitły niektóre rośliny, a na działce widywałam sporo owadów, sporadycznie pojawiały się nawet pszczoły. Wydaje mi się, że to może być odpowiedź na postawione pytanie.
Marysiu - delosperma krwiściąg będzie w tym roku przesadzany, bo zrobił się wokół niego niezły galimatias. Chętnie podzielę się sadzonką.
Wiosna na razie jest jeszcze mało zauważalna. Rośliny chyba czekają na ciepło i słońce.
Ot i cała moja wiosna:
rannik wiosenny
przylaszczka pospolita
pierwiosnek gruziński
przebiśnieg Elwesa
gęsiówka wczesna
stokrotka pospolita
ciemiernik wschodni
pierwiosnek bezłodygowy
miłek amurski
cyklamen dyskowaty