Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10

Post »

Przemku, Anula, a ja myślałam, że ta otoczka to jest właśnie zaprawa, spotkałam się z innym kolorem, już nie pamiętam jaki to był kolor, jakiś jasny. No bo jaki sens ma samo otoczkowanie bez zaprawiania ? No, może ułatwienia w sianiu drobniutkich nasionek jeśli robią to producenci sadzonek?
Pozdrawiam! Gienia.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ułatwienie wysiewu i wyrównanie kiełkowania
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Wysiane i odhaczone! ;:138
Filmik można zobaczyć na naszym kanale na YT :) https://www.youtube.com/watch?v=3NgES7VgBhU
Jest pierwszy od dość dawna, ale będziemy się starać dodawać na bieżąco, więc w imieniu własnym i Męża - zapraszamy :)
Pozdrawiam, Gosia:)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Gieniu , owszem są zaprawiane , nie wiem czym teraz ale wcześniej zgodnie z opisem był
to tiuram . Wiem , że chyba od stycznia jest wycofany .
Z pewnością to nie jest tylko ładny kolor by się łatwiej wysiewało .
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

Wysiany por,papryka /kilka rodzajów /,a za tydzień pomidorki i kapustka biała i czerwona a także pekinka :tan
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
MirahalaG
100p
100p
Od: 24 lut 2017, o 21:46

Post »

Sezon rozpoczęty 2 lutego. Marchewka, pietruszka, kapusta oraz seler, cebula i sałata. Te ostatnie ze starych nasion. Nasiona były przelane gorącą wodą i woda utlenioną. Marchewka (Pierwszy zbiór)zaczęła kiełkować już 3. dnia od wyłożenia na waciki, pietruszka (Alba) i seler (talar) po 5 dniach. W piątek poszły do ziemi skiełkowane nasiona pietruszki i selera oraz reszta marchwi. Dziś marchew i pietruszka zaczyna wschodzą, ale seler jeszcze potrzebuje trochę czasu.
Część nasion marchewki, pietruszki i marchwi zamroziłam.Zamrożone nasiona posiałam do ziemi 5. lutego. Na razie wschodzi tylko pietruszka. Marchewka ma kiełki, ale jeszcze się nie przebiły na powierzchnię, seler ani drgnie.
Kapusta wypuściła kiełki już na drugi dzień i w czwartek wyjechała na wieś. Cebula Globo podobnie jak w ub.r. nie skiełkowała. A z Sochaczewskiej i mieszanki skiełkowało tylko kilka nasionek. Szalotka skiełkowała w całości. Wysadziłam ją do ziemi wraz z marchewką, ale jeszcze nie przebiła się na powierzchnię.
Wczoraj wysiałam rzodkiewkę i szpinak. Po wschodzie pojadą na wieś, a później do tunelu po założeniu folii.

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
Bala
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2019, o 08:54

Post »

U mnie to już dość "zielono". Głównie zioła, pory cebula, papryki te ostrzejsze (tylko kilka szt. ;:306 )i sałaty. W tunelu mam sporą rzodkiewkę , którą skiełkowałem w domu.
:wit

Obrazek

Obrazek
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07

Post »

Wydaje mi się, że na por, seler, pomidory i paprykę jest jeszcze trochę czasu. Jeśli ktoś ma do uprawy podgrzewany tunel czy szklarnię to jak już kogoś korci ;:oj , to wystarczy posiać na sam koniec lutego. Wtedy posadzi je pod osłonę na koniec kwietnia. Przecież nikt nie chce retardować w mieszkaniu swoich sadzonek pomidorów ;) Wg mnie początek marca to wystarczająca pora. Wtedy rozsadę posadzimy w połowie maja. Por wystarczy posiać na koniec lutego, a seler na początku marca.
Awatar użytkownika
Bala
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2019, o 08:54

Post »

Nie do końca. Każdy ma swoje oczekiwania i swoje doświadczenia. Nierzadko wysiewamy więcej razy dany gatunek, planując różne okresy zbioru. Często pod jedną nazwą rodzajową kryją się różne gatunki o diametralnie różnym okresie rozwoju- np. papryka od 80 do ponad 200 dni. No i na koniec ta potrzeba, która korci by już wysiać.
:wit
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit MirahalaG , jaką ma mieć temperaturę gorąca woda ?
Tylko przelewasz czy chwilę moczysz ?
W ubiegłym roku aktywowałam stare nasiona papryki , ale ja je moczyłam
w mocno ciepłej wodzie w termosie .
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Na filmiku rosyjskim było mówione o trzykrotnym zalewaniu 6o* i moczeniu do wystygnięcia.
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49

Post »

Jakieś 2 czy 3 tygodnie temu wysiałam stare nasiona pora, selera i cebuli. Pora i jedns odmiana cebuli przyzwoicie wzeszły, druga odmiana cebuli nie skiełkowała. Seler kiełkuje marnie ale coś z niego będzie.

Na dniach wysieje pozostałe cebule, pory, selery i prawdopodobnie paprykę.

W poprzednich latach długo trzymałam rozsadę w domu i nie było szału, w zeszłym roku jak tylko zrobiło się trochę cieplej stała sobie na zewnętrznym parapecie a później w nieogrzewanym tunelu i byla dużo ładniejsza. Podobnie było z testową kapustą. Wysialam kilka nasion zwykłej kapusty, rzodkiewki i koperku w doniczki w tunelu(w lutym, chyba pod koniec). Postawiłam je na pianę i przykryłam zimowa włóknina. Wyszly bardzo wcześnie, nie pamiętam kiedy dokładnie, ale względem rozsady która była w gruncie w tunelu były ok 3 razy większe.
Pozdrawiam, Ewa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Badziu , dzięki . Wysieję marchew i pietruszkę w wytłaczanki , ale powiem szczerze , że nie mam
do tego przekonania . To taka próba by samą siebie przekonać . Pewnie trzeba będzie na dole rozciąć ,
może wyciąć dziurę ? A może lepiej w zwykłe paletki , ale jak to wyjąć by korzenia nie uszkodzić ?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na razie tylko papryki. Najszybciej wschodzą nasiona, pobrane jesienią z moich własnych roślin.
Obrazek
darek90_16
50p
50p
Od: 7 mar 2019, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzis kupiłem zięmie do wysiewu,do końca tygodnia będą nasiona także w weekend prawdopodobnie poleci sałata maslowa i krucha po kilka sztuk oraz jakieś zioła. JEzcze w obwodzie zostaje rzodkiewka i szinak ale zawsze siałem bezpośrednio w tunelu a na to to zdecydowanie za wczesnie. Mam obawy co do sałaty,nie wiadomo jak bedzie w połowie marca. W zeszłym roku farelka kilka dni pomagała w tunelu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”