Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019

Post »

Jestem już po egzaminie 59poprawnych odpowiedzi na 60. Pytania do testu przeczytałem tylko raz. Nie ma się czego bać. w razie problemów "są koła ratunkowe" :D
Co do maty podsiąkowej to zdaje ona swoje zadanie jak dla mnie tylko w tedy jak roślina jest dobrze przekorzeniona. W innym wypadku fizyki nie oszukasz i ciężko żeby woda podciągła do góry w samej doniczce z torfem. Coś tam się napije ale żeby dobrze się podlała to trzeba dużo wody. Pod matą musi być jeszcze folia oczywiście
Florysta1114
50p
50p
Od: 22 sie 2019, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak folię dam pod mate, a jeszcze mam pytanie czym opryskac sadzonki po posadzeniu, w sensie jaki oprysk pierwszy musi pójść?
forestit
500p
500p

Post »

Nic nie musi pójść. A jak już to coś co ma dużo fosforu. peterss 10-52-10. Albo coś bardziej wyszukanego jak " black jak" :D
Generalnie jak na taki zabieg to minimum tydzień po posadzeniu
Ogrodniczek555
100p
100p
Od: 26 sty 2018, o 10:29

Post »

Możesz podlać Previcur (em). A generalnie to właściwa temperatura po posadzeniu . Oraz co ważne nie sadzić do zimnego podłoża!
Forestit gratulacje! Możemy podpisać Umowę abyś wystawił mi paszporty? Dobrze zapłacę.
forestit
500p
500p

Post »

Ogrodniczek555 pisze:Możesz podlać Previcur (em). A generalnie to właściwa temperatura po posadzeniu . Oraz co ważne nie sadzić do zimnego podłoża!
Forestit gratulacje! Możemy podpisać Umowę abyś wystawił mi paszporty? Dobrze zapłacę.
Paszporty niezależnie czy masz zdany egzamin czy nie będziesz sam wystawiał. Egzamin czyni Cie nie zależnym od innych. Z tego co wiem to są firmy w których płaci się abonament i one sprawdzają nam rośliny a my drukujemy paszporty. W takim przypadku jak nie mamy uprawnień do oceny żywotności materiału to we wniosku o możliwość wystawiania paszportów do piorin podajemy kolegę co ma uprawnienia lub firmę zew. Ale paszporty tak czy siak sami drukujemy.

Egzamin to nic strasznego nie da się go nie zdać.
Jak to pani powiedziała im zależy aby wszyscy zdali ponieważ będą miały mniej roboty
.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24

Post »

Z egzaminem jest jeszcze pewien haczyk w moim odczuciu - jeśli się już go zda, to już jesteś naprawdę "profesjonalistą". A to oznacza, że i te przepisy i wszystkie nowe, jakie wejdą prędzej czy później będą biły w każdego kto już ma za sobą egzamin. A póki co według mnie profesjonalistą wcale nie jest każdy kto zarabia. Według mnie np. mały rolnik (osoba fizyczna prowadząca gospodarstwo rolne) wcale nie musi być profsjonalistą. Chociaż to jest do rozpatrzenia na gruncie prawa polskiego (bo w Rozporządzeniu nie ma jasnej definicji).
W ogóle skoro Rozporządzenie mówi o podmiotach profesjonalnych (a nie o wszystkich ludziach i firmach), to oznacza, że są także podmioty nieprofesjonalne, czego PIORIN nie zauważa.
MariuszeK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2019, o 12:39

Post »

Witam,może coś przeoczyłem na forum ,ale podmiot nieprofesjonalny to taki który sprzedaje tylko dla klienta końcowego 100% detal
forestit
500p
500p

Post »

Według tej teorii to kwiaciarnia nie jest profesionalista?- nieprawda. Profesjonalistą nie jest klient detaliczny/koncowy
Florysta1114
50p
50p

Post »

Wrócę jeszcze do mojego pytania o oprysk, bo chodziło mi o oprysk właśnie grzybobojczy, zapobiegawczy, a co może być jeszcze innego oprócz właśnie previcura, ja dawałem miedzian. Nawozem z potasem podlewam odrazu po posadzeniu ale nie wiem czy to jest dobre tak odrazu.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie z potasem, wszystkie nawozy startowe mają znaczną przewagę fosforu, jak pisał Forestit np. 10+52+10
MariuszeK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2019, o 12:39

Post »

forestit pisze:
MariuszeK pisze:Witam,może coś przeoczyłem na forum ,ale podmiot nieprofesjonalny to taki który sprzedaje tylko dla klienta końcowego 100% detal
Według tej teorii to kwiaciarnia nie jest profesionalista?- nieprawda. Profesjonalistą nie jest klient detaliczny/koncowy

to jak to rozumieć?

" Wyłączenia z obowiązku rejestracji, zostały określone w art. 65 ust. 3 ww. Rozporządzenia. W
artykule tym wskazane jest, że z obowiązku rejestracji zwolnione są m.in. podmioty, które
dostarczają wyłącznie i bezpośrednio użytkownikom ostatecznym małe ilości roślin w sposób inny niż
w ramach sprzedaży poprzez umowy zawierane na odległość.
Z powyższego wynika więc jednoznacznie, że jeśli podmiot sprzedaje małe ilości roślin wyłącznie i
bezpośrednio użytkownikom ostatecznym, to nie musi być wpisany do rejestru podmiotów
profesjonalnych, a tym samym sprzedawane przez tę osobę rośliny nie muszą być zaopatrywane w
paszport roślin. Jednak, wyłączenie to nie dotyczy podmiotów, które sprzedają rośliny przez Internet.
Należy również wyjaśnić, że nie jest konieczne szczegółowe doprecyzowanie pojęcia ?małe ilości
roślin?, gdyż wskazana w ww. przepisie prawa forma sprzedaży (bezpośrednio) i charakter nabywcy
roślin (użytkownik ostateczny) determinują skalę produkcji/działalności tego podmiotu."
Florysta1114
50p
50p

Post »

Pomyliłem się z tym potasem, chodziło mi o fosfor na lepsze korzenienie.
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 21:20
Kontakt:

Post »

to jak to rozumieć?
Naszym Polskim problemem, którego nie mają np Brytyjczycy jest fakt, że potrafimy godzinami rozmawiać o tym czy biała zapałka jest biała czy może jednak czarna, podczas gdy wszystkie aktualne interpretacje tematu podmiotów profesjonalnych i kwestii paszportowania roślin są opisane na odpowiednich stronach Piorin-u. Brytyjczycy już dawno wyciągnęli by wnioski i opisali konkluzję:

Podstawowa konkluzja powinna być taka: przepisy są opresyjne dla amatorów i profesjonalistów i trzeba pomyśleć jak je znieść aby nie utrudniały nam życia. Szukanie luki nie pomoże bo moim zdaniem jej nie ma. Projekt polskiej ustawy jest w komisjach i trzeba coś zrobić aby:

1) wpisać możliwość wymiany i sprzedaży przez amatorów (osoby nie posiadające firm, osiągające okazjonalnie przychód ze sprzedaży roślin), bez konieczności rejestracji jako podmiot profesjonalny i paszportowania,
2) usunąć z projektu ustawy wszelkie kary za niezarejestrowanie, nie wystawienie paszportu itd,
3) wyłączyć z obowiązku wpisania się do rejestru i paszportowania roślin całkowicie drobnych producentów sprzedających przez internet (w umowach zawartych na odległość) na rynek lokalny (na terenie Polski) do ostatecznych odbiorców,

Takie powinny być nasze działania aby jakoś wprowadzić do przepisów to na czym nam wszystkim zależy, a nie ciągłe dzielenie zapałki na czworo, pytanie czy jest tak czy z kolei inaczej. Od tego nie pozbędziemy się problemu który zgotowała nam unia europejska (celowo z małej litery).
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Dominik z Gdyni pisze:.. Projekt polskiej ustawy jest w komisjach i trzeba coś zrobić aby:

1) wpisać możliwość wymiany i sprzedaży przez amatorów (osoby nie posiadające firm, osiągające okazjonalnie przychód ze sprzedaży roślin),
2) usunąć z projektu ustawy wszelkie kary za niezarejestrowanie, nie wystawienie paszportu itd,
3) wyłączyć z niego całkowicie drobnych producentów sprzedających przez internet (w umowach zawartych na odległość) na rynek lokalny (na terenie Polski),

Takie powinny być nasze działania aby jakoś wprowadzić do przepisów to na czym nam wszystkim zależy, a nie ciągłe dzielenie zapałki na czworo, pytanie czy jest tak czy z kolei inaczej. Od tego nie pozbędziemy się problemu który zgotowała nam unia europejska (celowo z małej litery).
To jedna strona medalu.
A klient? Co zrobić, żeby nie otrzymał zarobaczonej rośliny? zwłaszcza agrofagiem kwarantannowym? Nam klientom pozostaje spalenie takiej rośliny, jeśli kupujący jest świadomy, a problem jest ogromny...
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 21:20
Kontakt:

Post »

Jeśli myślisz że paszport i rejestracja zatrzyma ukryte po chemizacji szkodniki oraz sprzedawcę przed wysłaniem rośliny z jakimkolwiek "ukrytym" organizmem o którym sprzedawca nie ma pojęcia to mylisz się wielce. Zresztą myślenie o szkodnikach i grzybach w kategoriach zła i czegoś co zawsze trzeba zwalczać jest ogólnoświatowym problemem generującym z kolei wielkie inne zagrożenia (chemizacja prowadzi do wysypu alergii i chorób nowotworowych). Jest to świetny biznes.

Zadam Tobie inne pytanie: co z ogrodnikami którzy uprawiają rośliny wyłącznie ekologicznie, dlaczego chcesz wszystkim nakazać aby stosowali chemię i truli siebie i otoczenie?
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”