Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami - pomysły
Led grow COB nawet bez chłodzenia dochodzi max do 60*C i świeci cały czas u mnie sztuka się odkleiła i działa poprawnie.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko zależy od mocy modułów LED i warunków pracy. Im lepsze warunki pracy modułu i im mniejsza temperatura chipów i LED-ów wchodzących w skład modułu, tym dłuższa żywotność modułu.
Fizyki nie da się oszukać. Pracujące moduły wytwarzają ciepło. Brak właściwego odprowadzenia tego ciepła powoduje wzrost temperatury, co przy długotrwałej pracy w warunkach braku wentylacji i ciasnym growboxie musi się skończyć awarią modułu spowodowaną przegrzaniem.
Fizyki nie da się oszukać. Pracujące moduły wytwarzają ciepło. Brak właściwego odprowadzenia tego ciepła powoduje wzrost temperatury, co przy długotrwałej pracy w warunkach braku wentylacji i ciasnym growboxie musi się skończyć awarią modułu spowodowaną przegrzaniem.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Nie zgadzam się. Uprawa roślin w akwarium to zupełnie inny temat. W akawarium rośliny są izolowane w hermetycznym środowisku ściśle kontrolowanym przez objętość akwarium, faunę i użytkownika. Brak dużej ilości buforów. Na każda wahnięcie parametrów czekają konkurencyjne niższe rośliny - sinice lub glony).marcinbb pisze: Przypomnij sobie co w takim akwarium miałeś poza oświetleniem? To takie w butli, podawane wężykiem do akwarium? Nie nie powietrze.
Tak CO2 to dzięki niemu w akwa roślinki ładnie rosły, pamiętasz jak ważne były cotygodniowe podmiany 10% wody. Sprawdzanie parametrów wody, filtracja mechaniczna i biologiczna, pozbycie się azotynów, azotanów.
Miałeś "sterylne" akwarium, uprawa roślinek w growboxie nie będzie już taka piękna jak Ci się wydaje, ale życzę wytrwałości.
Świetlówki dadzą radę do czasu kiedy grow będzie stale wentylowane, wydzielają sporo ciepła a tym samym pobierają sporo prądu - więc kwestią czasu jest Twoja przesiadka na LED`y. Chyba każdy z nas stara się wybierać mniejsze zło.
Co do żarówek CRI LED - mam taką jedną przy biurku dziecka, daje rewelacyjne światło. Ale cena

-
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Chyba czegoś nie rozumiem, albo Ty nie rozumiesz, że CRI jest parametrem, wskaźnikiem, skrótem od Colour Rendering Index, co na nasze przekłada się jako współczynnik oddawania barw. Oznacza to, że dla każdego rodzaju oświetlenia, dla każdej żarówki czy taśmy LED można określić CRI. Określa go liczba. Idealne odzwierciedlenie barw to liczba 100.maciej39 pisze:Co do żarówek CRI LED - mam taką jedną przy biurku dziecka, daje rewelacyjne światło. Ale cena
źródła światła do zastosowań profesjonalnych powinny mieć jak najwyższy współczynnik CRI. Dotyczy to przemysłu, opieki zdrowotnej, ale także kobiety będą zadowolone mając w łazience źródło światła o wysokim CRI, bo wtedy makijaż będzie wyglądał tak samo w łazience, jaki na ulicy w świetle słonecznym.
Nie wiem, za ca zapłaciłeś dużo pieniędzy, ale nie ma czegoś takiego, jak żarówki CRI, są żarówki o wysokim CRI, niskim CRI, a parametr ten jest podawany jako liczba z zakresu 0 - 100.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zamontowałem oświetlenie w growboxie, użyłem led cob 50w grow i 30w cold white.
Aplikacja luxmeter sprawdziłem jak jasno świeci w najdalszym punkcie growboxa, wynik to 1800lux, pod sama lampa, jest 16000.
Wymiary to 60x70cm, łączna moc ledów 80W .
Co sadzicie o tym wyniku ?
Aplikacja luxmeter sprawdziłem jak jasno świeci w najdalszym punkcie growboxa, wynik to 1800lux, pod sama lampa, jest 16000.
Wymiary to 60x70cm, łączna moc ledów 80W .
Co sadzicie o tym wyniku ?
Piotr
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Będę używał led cob drugi sezon. W tamtym roku hodowałem super ostre papryki od drugiej połowy grudnia do połowy kwietnia. Potem bakłażany, pomidory itd. Nie wystawiałem papryk na parapety. Rośliny rosły bardzo dobrze. Niemniej dołożyłem wraz ze zwiększającą się ilością kolejne źródła światła. Szczególnie na obrzeżach było gorzej z roślinami dlatego zamontowałem ledy na listwach aluminiowych aby wspomóc te miejsca. Dołożyłem też lampę CLF gdy zauważyłem lekkie wyciąganie się pomidorów. Często zmieniałem wysokość lamp wraz, ze wzrostem roślin. Nie wyobrażam sobie CoB-a bez wentylatora. Dla mnie to bajki, że niby nic się nie spali. Sprawdzałem to empirycznie w ubiegłym roku. Pożar mi niepotrzebny
.
rolnik90
-myślę, że te dwa Coby to za mało na taką powierzchnię. Pewnie inni koledzy wyliczą różnorakie wskaźniki które potwierdzą (mam nadzieję moją opinię). Mój growbox ma 135x90 i mam zamontowane 2x 125 CLF grow -6400K, 3x COB 50w full, 4x 30 cm (27w/m) ledy polecane do akwarystyki. Razem to ponad 400W. COBY są na solidnych profilach aluminiowych chłodzonych 12v wentylatorami. W tamtym roku miałem bardzo dużo sadzonek i w piwnicy miałem słodkie papryki i inne pod świetlówkami. Dwie półki zasilane każda dwoma świetlówkami 6400k
po ok. 30W- łącznie ok 120 W. Byłem średnio zadowolony ale to rozwiązanie dało radę na 4 tacki.
Zrobiłem sterowanie i włączam takie źródła światła, które uważam za właściwe bez zbytniego wsparcia teorią poprawnego doświetlania.
Nie zabezpieczam miejsc lutowanych w żaden sposób.
Tak to wygląda:

rolnik90
-myślę, że te dwa Coby to za mało na taką powierzchnię. Pewnie inni koledzy wyliczą różnorakie wskaźniki które potwierdzą (mam nadzieję moją opinię). Mój growbox ma 135x90 i mam zamontowane 2x 125 CLF grow -6400K, 3x COB 50w full, 4x 30 cm (27w/m) ledy polecane do akwarystyki. Razem to ponad 400W. COBY są na solidnych profilach aluminiowych chłodzonych 12v wentylatorami. W tamtym roku miałem bardzo dużo sadzonek i w piwnicy miałem słodkie papryki i inne pod świetlówkami. Dwie półki zasilane każda dwoma świetlówkami 6400k
po ok. 30W- łącznie ok 120 W. Byłem średnio zadowolony ale to rozwiązanie dało radę na 4 tacki.
Zrobiłem sterowanie i włączam takie źródła światła, które uważam za właściwe bez zbytniego wsparcia teorią poprawnego doświetlania.
Nie zabezpieczam miejsc lutowanych w żaden sposób.
Tak to wygląda:

...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
Teoretycznie wychodzi na to, ze mam 3x mniejsza powierzchnie, 50w moglbym dołożyć, tylko te rachunki za prąd 
Czy ktoś z was hodował rozsady pomidorów tylko na ledach
Grow full spectrum ? Ciekawy jestem jak wyglądały rozsady , tzn czy im nie brakowało barwy białej.

Czy ktoś z was hodował rozsady pomidorów tylko na ledach
Grow full spectrum ? Ciekawy jestem jak wyglądały rozsady , tzn czy im nie brakowało barwy białej.
Piotr
-
W sieci można znaleźć, a ja Ci na PRIV wysyłam kalkulator oświetlenia. Nie wrzucam linku tutaj, bo i tak za chwilę może zniknąć potraktowany jako spam.
- Bala
Tak jak napisałem wszystko zależy od tego ile roślin, albo lepiej jaką powierzchnię będziesz doświetlał. Mi przez dwa miesiące wystarczały 3 Cob-y po 50W.
-
Wiele zależy również od spektrum źródła światła i celu, jaki sobie wyznaczamy. Inne spektrum dominuje przy wzroście, inne przy kwitnieniu.
Poza tym, rolnik90 ma chyba growbox na oknie, co powoduje, że może wykorzystać światło słoneczne, a moduły LED traktować jako wspomaganie.
Poza tym, rolnik90 ma chyba growbox na oknie, co powoduje, że może wykorzystać światło słoneczne, a moduły LED traktować jako wspomaganie.
- Bala
Dodam jeszcze, że w tym roku mój growbox nie będzie długo pracował. W moim tunelu (który został bardzo dobrze uszczelniony) zbudowałem mały tunelik o wym. ok. 2,5x1.3 i wysoki na 1.8m. Blat na sadzonki zbudowałem na wysokości 1.1m. Tam w drugiej połowie marca dam wszystkie moje skarby wraz z frelką podłączoną do włącznika termostatycznego, który ustawię na 10 stopni C. Mam nadzieję, na słoneczny marzec i kwiecień i walkę z przegrzaniem.
Stoi tam też beczka 80l na deszczówkę.
Już teraz w styczniu jak jest słońce mam w środku termosu ponad 20 stopni. Światła będzie dosyć i mam nadzieję dużo prądu na taką małą kubaturę nie zużyć. Mogę wstawić zdjęcia jak ktoś by chciał to zobaczyć.

Już teraz w styczniu jak jest słońce mam w środku termosu ponad 20 stopni. Światła będzie dosyć i mam nadzieję dużo prądu na taką małą kubaturę nie zużyć. Mogę wstawić zdjęcia jak ktoś by chciał to zobaczyć.

-
Niestety, nie będę doświetał na parapecie, okna mam bardzo małe i dodatkowo krzaki zaslaniają dostęp światła.
Pomidory wysieję na początku marca i do początku kwietnia będe chcial doświetlac. Potem będę wynosił na dwór w dzien do mini tunelu, na noc je będę przynosił.
Dlatego myślałem, ze przy tak małych roszadach takie oświetlenie wystarczy
Z checią bym zobaczył te Twoje cudo
Pomidory wysieję na początku marca i do początku kwietnia będe chcial doświetlac. Potem będę wynosił na dwór w dzien do mini tunelu, na noc je będę przynosił.
Dlatego myślałem, ze przy tak małych roszadach takie oświetlenie wystarczy
Z checią bym zobaczył te Twoje cudo

Piotr
-
Tutaj nie tyle chodzi o moc, ile o lumeny. Podają w specyfikacji, że moduły Grow COB LED dają 90 - 110 lm/W.rolnik90 pisze:Teoretycznie wychodzi na to, ze mam 3x mniejsza powierzchnie
W kalkulatorze, do którego link dostałeś, możesz wyliczyć, że dla Twojej powierzchni potrzebujesz 20500 lumenów. Masz 2 moduły o mocy 50W, czyli 100W. Ponieważ z Wata masz ok. 100 lm, to w przeliczeniu powinno dać 10 000lm. Wychodzi, że wystarczy, jak dołożysz 2 moduły, a myślę, że dołożenie jednego modułu uzupełniającego o odpowiednim dla Twojej uprawy spektrum może wystarczyć. Te wyliczone 20 500 lumenów to optymalne oświetlenie. Dasz mniej, będzie mniej optymalnie, ale nie tragicznie.
Cześć. Przyznaje, że się wziąłem od złej strony do budowy growboxa, najpierw powinienem przeczytać ten temat a potem działać.
Mam zamiar hodować tylko rozsady pomidora w ilości około 60sztuk. Zbudowałem growbox o wymiarach 50x70cm, oświetlenie to 4x 30W rozmieszczone tak aby równomiernie oświetlały 2 wielodoniczki. Wszystko będę trzymał w piwnicy gdzie w marcu i kwietniu panuje temperatura około 14 stopni, a przy samym oknie na parapecie w pochmurne dni spada do 10-11 stopni.
Plan działania.
Chciałbym w początkowej fazie wzrostu roślin naświetlać je przez około 3-4 tygodnie po 12 godzin, temperatura w growboxie wynosiła by około 20 stopni( mam zrobiony system wentylacyjny sterowany termostatami) gdy rozsada będzie większa wystawił bym je na parapet i tam doświetlał.
Problem polega na tym, że mam taki południowy parapet.

Zdjęcie robione dziś o godzinie 10. Okna plastikowe , zasłonięte krzakami i sam nie wiem czy jest sens przenosić te sadzonki na tak ciemny parapet czy trzymać je w growboxie?. Naświetlając je cały czas boję się, że po wystawieniu na słońce dostaną szoku, czytałem że to może wystąpić.
Pytam o to dlatego, bo muszę budować drugą konstrukcję, a jeśli to zły pomysł to po co pakować się w koszta...
Mam zamiar hodować tylko rozsady pomidora w ilości około 60sztuk. Zbudowałem growbox o wymiarach 50x70cm, oświetlenie to 4x 30W rozmieszczone tak aby równomiernie oświetlały 2 wielodoniczki. Wszystko będę trzymał w piwnicy gdzie w marcu i kwietniu panuje temperatura około 14 stopni, a przy samym oknie na parapecie w pochmurne dni spada do 10-11 stopni.
Plan działania.
Chciałbym w początkowej fazie wzrostu roślin naświetlać je przez około 3-4 tygodnie po 12 godzin, temperatura w growboxie wynosiła by około 20 stopni( mam zrobiony system wentylacyjny sterowany termostatami) gdy rozsada będzie większa wystawił bym je na parapet i tam doświetlał.
Problem polega na tym, że mam taki południowy parapet.

Zdjęcie robione dziś o godzinie 10. Okna plastikowe , zasłonięte krzakami i sam nie wiem czy jest sens przenosić te sadzonki na tak ciemny parapet czy trzymać je w growboxie?. Naświetlając je cały czas boję się, że po wystawieniu na słońce dostaną szoku, czytałem że to może wystąpić.
Pytam o to dlatego, bo muszę budować drugą konstrukcję, a jeśli to zły pomysł to po co pakować się w koszta...
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Przede wszystkim zaopatrz się w luksomierz lub ściągnij sobie na telefon taką aplikacje i pomierz parametry świetlne. Ja jestem zdecydowanie przeciwny uprawie tylko na sztucznym świetle. Sam stosuję taką zasadę, od kilku lat, że wykorzystuję światło naturalne ile się da a w marcu jest go już sporo..
Pozdrawiam. Jacek