Cuda pokazujesz na swoim wątku, cuda.
Zielona ferajna cz.3
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielona ferajna cz.3
Doskonale pokazane, piękne, niespotykane w ubarwieniu i w kształcie kwiaty.
- manenka71

- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalio super watek ,podpatrze i popytam.Jak wybudzasz hippeastrum?Czym podlewasz storczyki że Ci tak zakwitły?Moje ładne listki ale jeszcze nie mają kwiatów.Skórki od bananów włożyłam do słoików i robie nawóz ,jak długo ma stać?podobno to potas ma i kwiatkom posłuży ,jak uważasz?
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Henryku dziękuję bardzo
teraz kiedy kupuję storczyki staram się wybierać jak najciekawsze
Marzenko witam
Odpowiem po kolei - hippeastra wybudzam przez przeniesienie ich z piwnicy do mieszkania i delikatne podlanie. Zazwyczaj czekam aż któreś samo zacznie się budzić (mam po 2-3 cebule w 1 doniczce), ale zwykle zabieram na górę od razu wszystkie i zaczynam budzenie. Podlewam jak ziemia znów przeschnie, oszczędnie jeśli się jeszcze nie wybudziły, obficiej kiedy wypuszczają pędy i liście. Storczykom daję nawóz rozpuszczalny w wodzie, najlepszy jest mineralno-organiczny. Do jakich kwiatów chcesz używać nawozu ze skórek bananów? Nigdy takiego nie robiłam, więc nie doradzę
Dla hibiskusów które potrzebują dużo potasu mam nawóz który można też dawać pomidorom, specjalny do pomidorów również by się nadał. Podlewam je nim na zmianę z biohumusem.
Dzisiaj kwitnienie hippeastrum które miałam pokazać poprzednim razem - zakwitły dwie cebule na raz
W drodze są trzy kolejne, dwie (w tym biały Jewel) jeszcze się nie wybudziły, więc to nie koniec spektaklu

Marzenko witam
Dzisiaj kwitnienie hippeastrum które miałam pokazać poprzednim razem - zakwitły dwie cebule na raz

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Piękne grudniki. U mnie pączki opadały, za ciepło w mieszkaniu... Szkoda, bo bardzo je lubię.
- hen_s

Super kwiat hippeastrum. Kolor niejednolity, bardzo ciekawy. Podoba mi się! 
- Blueberry

- Kontakt:
Aniu moje stoją przy kuchennym oknie które często jest otwierane nawet zimą - innym roślinom mogłoby to zaszkodzić, ale grudniki lubią takie warunki
Nie masz może takiego okna?
Henryku dziękuję w imieniu roślinki
Dzisiaj mieszanka zdjęć różnych, robionych w ciągu kilku dni. Na początek storczyki w porannym świetle:

Kolejne cebule wypuszczają pąki:

Zakwitło hippeastrum które moja ciocia przyniosła z pracy - za pierwszym razem byłam mocno zawiedziona, kwiaty są bardzo podobne do innych cebul, ale dużo mniejsze. Liczyłam na czerwone, jednak już się przyzwyczaiłam do tych malutkich kwiatuszków:

Grudniki nadal kwitną, ale mają po 2-3 kwiatki na raz:

hoja metallica już produkuje nowe pąki - z roku na rok jest coraz silniejsza, za kilka lat chyba będzie kwitła bez przerwy

Tego storczyka jeszcze nie pokazywałam, nie byłam pewna czy przeżyje. Dostałam go jako prezent, ale osoba która go kupiła nie zauważyła że był mocno przelany. Stracił większość korzeni i część liści, te które zostały są pomarszczone. Ale zauważyłam że listki mu trochę urosły, teraz stanęły co jest sygnałem że zaczęły rosnąć korzenie. A do tego wypuścił keiki
Na początku bałam się że maluch będzie za dużym obciążeniem, ale obie roślinki mają się coraz lepiej, więc jestem dobrej myśli

Na koniec parapetowe impresje, czyli nolina i młody pęd hoi wayetti:

Henryku dziękuję w imieniu roślinki
Dzisiaj mieszanka zdjęć różnych, robionych w ciągu kilku dni. Na początek storczyki w porannym świetle:

Kolejne cebule wypuszczają pąki:

Zakwitło hippeastrum które moja ciocia przyniosła z pracy - za pierwszym razem byłam mocno zawiedziona, kwiaty są bardzo podobne do innych cebul, ale dużo mniejsze. Liczyłam na czerwone, jednak już się przyzwyczaiłam do tych malutkich kwiatuszków:

Grudniki nadal kwitną, ale mają po 2-3 kwiatki na raz:

hoja metallica już produkuje nowe pąki - z roku na rok jest coraz silniejsza, za kilka lat chyba będzie kwitła bez przerwy

Tego storczyka jeszcze nie pokazywałam, nie byłam pewna czy przeżyje. Dostałam go jako prezent, ale osoba która go kupiła nie zauważyła że był mocno przelany. Stracił większość korzeni i część liści, te które zostały są pomarszczone. Ale zauważyłam że listki mu trochę urosły, teraz stanęły co jest sygnałem że zaczęły rosnąć korzenie. A do tego wypuścił keiki

Na koniec parapetowe impresje, czyli nolina i młody pęd hoi wayetti:

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- hen_s

Świetnie! Jak widzę mocno się uaktywniłaś a że masz co pokazywać i potrafisz to robić więc Twoje rośliny doskonale się ogląda. Tylko tak dalej! 
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Kwiatuszki śliczne mają kolory, moje storczyki ostatnio zaczęły zrzucać z parapetu koty
więc musiałam znaleźć dla nich inny parapet
Chyba czas obudzić moje hippeastrum, a gloksynię na pewno.
- Blueberry

- Kontakt:
Henryku dziękuję
staram się bywać na forum ile mogę - faktycznie mam co pokazywać, a czasu teraz więcej niż będę miała wiosną i latem
Olu a storczyki masz w osłonkach czy bez? Jedyny sposób na koty to całkowite uniemożliwienie im dostępu na dany parapet - jak ktoś już kiedyś na forum podsumował, musi być szczelnie zastawiony "bo jak łapka wejdzie, to i d**ka się zmieści"
Hippeastra możesz śmiało już wybudzać
Dzisiaj po raz kolejny miks zdjęć z kilku dni - najpierw cięcie hibiskusów. W przypadku hibków wyhodowanych ze szczepki jest koniecznie, inaczej w krótkim czasie będziemy mieć solidne drzewa
W tym roku przycięłam je trochę delikatniej niż w poprzednim, ale szczególnie w wypadku pełnego różnica jest widoczna. Tego hibiskusa muszę ciąć tydzień-dwa wcześniej, zaczął już wypuszczać pąki...
Zdjęcia porównawcze, przed i po:

Variegata przed i po - o tej porze Snow Queen zawsze wygląda jak drapak, na wiosnę liście odrosną. Tnę go dużo delikatniej, przy mocniejszym cięciu hibiskus wcale nie kwitnie:

Czerwony pełny hibiskus ma już pierwsze pąki - to normalne, ale zaskoczyło mnie jak długo ten utrzymał się na roślinie przy włączonym ogrzewaniu. Odpadł dopiero, kiedy kwiat był całkowicie rozwinięty. Ciekawostka: kiedy z hibiskusa odpadnie całkowicie rozwinięty kwiat nie zwiędnie on tak samo długo, jak gdyby nadal był na roślinie, w tym wypadku był ładny aż do wieczora:

Na koniec kolejny nowy storczyk, tym razem skusiła się moja mama
chyba zachęciły ją ostatnie dużo obfitsze kwitnienia stałych rezydentów

Olu a storczyki masz w osłonkach czy bez? Jedyny sposób na koty to całkowite uniemożliwienie im dostępu na dany parapet - jak ktoś już kiedyś na forum podsumował, musi być szczelnie zastawiony "bo jak łapka wejdzie, to i d**ka się zmieści"
Dzisiaj po raz kolejny miks zdjęć z kilku dni - najpierw cięcie hibiskusów. W przypadku hibków wyhodowanych ze szczepki jest koniecznie, inaczej w krótkim czasie będziemy mieć solidne drzewa
Zdjęcia porównawcze, przed i po:

Variegata przed i po - o tej porze Snow Queen zawsze wygląda jak drapak, na wiosnę liście odrosną. Tnę go dużo delikatniej, przy mocniejszym cięciu hibiskus wcale nie kwitnie:

Czerwony pełny hibiskus ma już pierwsze pąki - to normalne, ale zaskoczyło mnie jak długo ten utrzymał się na roślinie przy włączonym ogrzewaniu. Odpadł dopiero, kiedy kwiat był całkowicie rozwinięty. Ciekawostka: kiedy z hibiskusa odpadnie całkowicie rozwinięty kwiat nie zwiędnie on tak samo długo, jak gdyby nadal był na roślinie, w tym wypadku był ładny aż do wieczora:

Na koniec kolejny nowy storczyk, tym razem skusiła się moja mama

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Alicja125

- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Piękną masz te hoję ja też hoduję dostałam sadzonkę od kuzynki, ale nie wiem czemu u mnie nie chce kwitnąć może robię cos nie tak. Na jesieni przesadziłam do innej ziemi i doniczki może teraz zakwitnie choc w połowie tak jak Twoja. Pozdrawiam 
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- hen_s

Śliczny storczyk, kolejny na Twoim wątku. Nie zawodzisz! 
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Przepięknie przedstawiasz swoje rośliny, brawo!
Szczególnie przypadł mi do gustu spektakl storczykowy.
Szczególnie przypadł mi do gustu spektakl storczykowy.
- Blueberry

- Kontakt:
Witam, przepraszam że znowu się nie odzywałam ale mam grypę
Na komentarze odpiszę jak trochę lepiej się poczuję, wtedy też postaram się wrzucić coś nowego.
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Igala

- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Przynajmniej masz kolorow w tej grypie
Piękne kwiaty! Trzymaj sie i odpoczywaj ile sie da!!

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Kwitną zwartnice, kwitną storczyki i hibiskusy, po prostu wspaniale 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)