Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 gru 2019, o 06:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Rolnik Sam pisze:
5ynTaX pisze:Ok, dzisiaj robiłem pomiary i czas na małe podsumowanie....
Szkoda, że LEDów 4000K nie zmierzyłeś. U mnie ładnie się sprawdzają.

J
Jest sens testować zielone lampy? Teoretycznie 4K powinny być najsłabsze dla roślin, więc ich moc "pusta". Nie mam żarówek 4K, ale chyba pokuszę się o zakup jednej sztuki do badania spektrometrem.
Zamiast pisać jakich żarówek szkoda że nie kupiłem, może jest ktoś chętny przysłać mi paczkę z żarówkami do testów? :)
Rolnik Sam
200p
200p
Od: 22 lip 2018, o 08:12

Post »

Do Szwecji? Toż przesyłka będzie kosztować tyle co sto żarówek ;)

U mnie tak wyglądały sadzonki winorośli pod jedną żarówką LED 4000K (10W):
https://photos.app.goo.gl/ceVKkdjnQYmrSqSo9

Jakub
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie ma to niestety wartości, bo trzeba by było porównać z innymi źródłami światła i bez. Nawet zielone światło jest lepsze niż ciemności :)
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

Dla mnie ma wartość dowodu - żarówka za 5zł dała radę, roślinki wyrosły silne.
I o to chodzi. :D Wyniki "naukowe" i porównania interesowały mnie pięć lat temu, gdy miałem więcej czasu by się nudzić ;)

J.
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rolnik Sam pisze:Dla mnie ma wartość dowodu - żarówka za 5zł dała radę, roślinki wyrosły silne.
J.
Daj linka do tej żarówki za 5 zł.
Jeśli patrzeć na to co piszesz i te dowody, to kiepsko to wygląda. Żarówka LED 10W kosztuje 5zł, a wysyłka jej do Szwecji 500zł :)
Nie uważasz zapewne, że naginasz delikatnie teorie do własnych potrzeb?
Jak dasz linka, to poszukam w sklepach specjalnie żeby sprawdzić jej widmo.
Dzisiaj w pracy przez przypadek "napatoczyła mi się pod spektrometr" najtańsza chinska żarówka i o dziwoto piękny rozkład widma ma. Nie miałem okazji sprawdzić jej miernikiem PAR, ale już wisi nad moją monsterą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monstera ma niskie wymagania, powieś nad jakimś cytrusem albo mango albo bananowcem.
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To variegata, ma trochę wyższe wymagania niż zwykła. Zwykłej nie doświetlam w ogóle. Cytrusów, sukulentów czy bananów itp nie posiadam. Temat jest o doświetlaniu roślin, czekam na link do polecanej wcześniej żarówki 4K za 5zł. Ja postaram się ją zdobyć i zrobić jej pomiar mocy i jakości widma.
Pozdrawiam.
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

5ynTaX pisze:...
Daj linka do tej żarówki za 5 zł. ...
Obawiam się, że nie ma takiego - to typowy NoName z promocji z Bricomanie.
Chyba nawet 4.99zł kosztowała ;)

J.
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To chyba nie ma sensu polecać nikomu żarówek których nigdzie nie można kupić? "polecam tanie panele led po 10 zł, chyba w ciuchlandzie kupiłem kiedyś za 9.90 nawet. Nazwy nie mają" Czujesz co piszesz? Jak miałbm niby je testować? Pogubiłeś się trochę chyba, ale niech tam. Skoro tak dobrze rosną i jesteś zadowolony, to gratuluję. Każdy by pewnie chciał takie żarówki po 4.99 które dają taki efekt....ale skoro nie są się ich kupić, nazwać, ani podać żadnego linka :(
Ps: jak wyślesz swoją to może ją przetestuję? I będziesz zadowolony, że przetestowałem dokładnie to co "szkoda że nie przetestowałem"?
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

5ynTaX pisze:.."polecam tanie panele led po 10 zł, chyba w ciuchlandzie kupiłem kiedyś za 9.90 nawet. Nazwy nie mają" Czujesz co piszesz?...
Czuję - tego na pewno nie napisałem.

Pisałem o tanich LEDach 4000K i ta informacja jest najważniejsza.
Mam porównanie z innymi źródłami w tym znacznie droższymi, dedykowanymi
"do roślin" i po paru latach stwierdziłem, że nie warto wydawać ani złotówki
więcej niż te 5zł na NoNejma...
A jakiej on jest "marki" i w jakim sklepie kupiony to jeden pies...

Ja LEDów używam do uprawy roślin a nie robienia pomiarów ;)

J.
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Ktoś już kiedyś powiedział że ignorancja i arogancja to dwie nierozłączne siostrzyce..
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rolnik Sam pisze:Ja LEDów używam do uprawy roślin a nie robienia pomiarów ;)

J.
Ja używam LEDów do doswietlania roślin, ale chcę to robić świadomie i mieć porównanie do innych opcji, żeby wiedzieć na czym polegają różnice i które będą lepsze do czego. Ja robię to zawodowo, a ty zapewne amatorsko. Każda metoda jest dobra jeśli działa. Ja po prostu szukam najlepszej.
Jeśli masz lampę no name i nie zrobisz żadnych pomiarów... To jesteś pewien, że ma ona 10W i te 4K które polecasz? Może wprowadzasz kogoś nieświadomie w błąd a inni powielają te błędy?
Nie jestem sprzedawcą oświetlenia. Największą częścią wartości produktu jest dzisiaj często marketing. Ale skoro można to łatwo sprawdzić, to dlaczego tego nie zrobić i mieć pewność?
Na razie widzę jako wadę ilość czasu jaką to zajmuje, niepotrzebne mądrości i przysłowia ludowe i dyskusje o niczym, co by wniosło coś wartościowego do tematu.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak teraz się zastanawiam, bo może czegoś nie rozumiem. Skoro miernik PAR mierzy promieniowanie w zakresie 400-700 nm to mierzy także zielone, które w procesie fotosyntezy ma bardzo małe znaczenie. Biorąc pod uwagę wyniki z tabeli całkowicie nieopłacalny jest panel LED. Zarówno pod względem zł/PAR jak i W/PAR. Tylko że na jego wartość składa się chyba głównie niebieskie i czerwone, a dajmy na to o wiele bardziej "opłacalna" LED 2700K (poz.4) ma w swoim wyniku kupę nieużytecznego zielonego.
Pozdrawiam
Tomek
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wszystko dobrze rozumiesz. PAR jest przydatny głównie do określenia na jakiej wysokości trzeba powiesić lampę. Bez tego różnica 10 cm przy słabszych żarówkach może oznaczać no połowę mniejszy wzrost. Dlatego cena/PAR nie jest docelowym wykładnikiem opłacalności, jeśli jakość swiatła/przydatność dla roślin nie jest podobna/ porównywalna. Przykład : najtańsza świetlówka i najtańszy LED typu grow, które mogą mieć podobną liczbę mikromoli, ale całkiem inną ilość zakresów przydatnych. I to nie jest tak, że im mniej "zielonego" tym lepiej dla rośliny. Po prostu zielone znaczy mniej niż niebieskie i czerwone dla rośliny a tyle samo dla miernika PAR.
Obrazek

Oraz grow:

Obrazek

Najlepiej znać zarówno jakość jak i moc oświetlenia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za info.
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”