MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
Aco do pierwszego poźytku dla murarki ja mam posadzone jagod kamczacką i derenia jadalnego kwitną najszybciej 

Pozdrawiam zagiel
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moich obserwacji wynika że murarka nie oblatuje jagodę kamczacką tylko trzmiele.
Ja od 3-4 lat obsadzam ogród z myślą o pszczołach, trzmielach, etc. Na jesień posadziłem miodunkę i werbenę.
-- 18 sty 2020, o 20:46 --
Jolek, u mnie też na borówce głównie trzmiele. Poza tym świetnie pracują na winogronach.
-- 18 sty 2020, o 20:46 --
Jolek, u mnie też na borówce głównie trzmiele. Poza tym świetnie pracują na winogronach.
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Jak już się tak rozgadałem, ale to ostatni post na dzisiajzagiel pisze:u mnie na działce w rurkach jest dużo pasożytów bo tylko dodałem świeże i nie łuskałem w zeszłym roku ale to był ostatni raz a kupiłem na początek tylko 100 kokonów czyli to trzeci sezon z murarką i przyrost jest spory

Sorki zagiel , że Ci to zrobię, ale ktoś musi. Rozumiem Twoje dobre chęci, które stanowią jak zwykle bruk w pewnym miejscu. Taki mały apel do początkujących, którzy skorzystają z tej oferty. Przyjmowanie kokonów zainfekowanych prawdopodobnie wszystkimi możliwymi pasożytami, nie jest dobrym rozwiązaniem. Poradzicie sobie z tym problemem bez doświadczenia? Wiecie jakie pasożyty naturalnie u was występują? Wiecie jakie sobie sprowadzicie wraz z tymi gniazdami/kokonami?
Nie zachęcam do kupna kokonów z innych źródeł. Załóżcie "hodowlę" od zera. Ogrodowe są wszędzie i przylecą do dobrego materiału gniazdowego. Zaczynałem zabawę z nimi w 2015 r. W zeszłym roku pozbyłem się kilku tysięcy kokonów, w tym poszło w świat już ponad 10 tysięcy. Nie kupowałem kokonów, murarki pojawiły się "z powietrza".
Każdy bierze na swoje ryzyko. Ja jestem chętny, przesieje kokony w sicie, a następnie do słoika z piaskiem. Ile jestem w stanie to przeczyszczę. Zdaję sobie sprawę, że w środku mogą być gratisy.
Polska język, trudna język. Ja nie znać tak dobrze.
-
Każdy kto ma w miarę dobry wzrok i poczyta o murarki chyba choć trochę może to ogarnąć biały kolor to grzyb rudy to roztocza rogaliki to martwe larwy żółte z czarną posypką to zdrowe kokony z kupami czerwia ważne by zdrowe nie miały kontaktu z zaraźonymi i to cała filozofia ( i trzeba łupać co roku by był przyrost murarki) to już koniec na dzisiaj pozdrawiam wszystkich pasjonatów ogrodów 

Pozdrawiam zagiel
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 sty 2016, o 16:58
Skończyłem wyłuskiwanie kokonów i faktycznie te żółte w rurkach to najprawdopodobniej pyłek. Dziś trafiłem na filmik, może już tu był na forum ale go nie pamiętam: https://youtu.be/p3MmzEh68ok .
Na filmiku są pokazane roztocza, w kolorze lekki brąz i takie też czasem natrafiałem.
A pogadanka na filmie pomoże uniknąć błędów przy hodowli murarek.
Na filmiku są pokazane roztocza, w kolorze lekki brąz i takie też czasem natrafiałem.
A pogadanka na filmie pomoże uniknąć błędów przy hodowli murarek.
Pozdrawiam
Jurek
Jurek
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Też oglądałem filmiki na internecie.
Zgadzam się że podstawa to niedopuszczenie do kontaktu zainfekowanych rurek i kokonów. Dlatego otwierajac rurki trzeba uważać.
Planuję w przyszłości jeśli uda się hodowla murarki zrobić z 3-4 małe domki na max 500 trzcinek zamiast jednego dużego co mam teraz i rozmieścic je w różnych miejscach aby zmiejszyć presje wrogów murarki.
Jeszcze nie miałem styczności z murarkami ale wydaje mi się że duża chodowla w jednym miejscu będzie bardziej przyciągać szkodniki niż rozproszona.
Widziałem w wątku sadowniczym efekty pracy murarek w sadzie przydomowym.
Sam też posadziłem kilka drzew owocowych, krzewów, truskawek, malin i mam nadzieję że pszczółki pomogą je zapylać w przyszłości.
Zgadzam się że podstawa to niedopuszczenie do kontaktu zainfekowanych rurek i kokonów. Dlatego otwierajac rurki trzeba uważać.
Planuję w przyszłości jeśli uda się hodowla murarki zrobić z 3-4 małe domki na max 500 trzcinek zamiast jednego dużego co mam teraz i rozmieścic je w różnych miejscach aby zmiejszyć presje wrogów murarki.
Jeszcze nie miałem styczności z murarkami ale wydaje mi się że duża chodowla w jednym miejscu będzie bardziej przyciągać szkodniki niż rozproszona.
Widziałem w wątku sadowniczym efekty pracy murarek w sadzie przydomowym.
Sam też posadziłem kilka drzew owocowych, krzewów, truskawek, malin i mam nadzieję że pszczółki pomogą je zapylać w przyszłości.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej kupić kokony wyczyszczone ja tak zrobiłem ,ale i tak sporo było pasożytów,pewnie od dzikich, ale od pasożytów i tak się nie ustrzeżesz ale kupując czyste zmniejszasz populację różnych pasożytniczych muchówek.
-
Kupujac idzie się na skruty
, nie są to duże koszty.
Można też wystawić domek i liczyć na dzikie że zamieszkają.
Z drugiej strony skoro kolega ma nadmiar i może się podzielić to dlaczego nie zapewnić nowego domu murarką.
Jak pisałem, zakochałem się w tych pszczołach.
Mam zamiar tworzyć dla nich siedliska w różnych miejscach nie tylko na działce żeby ich populacja się rozwijała. Można zrobić domek właściwie za darmo, wystarczy trochę rurek trzcinowych.
Zrewanżują się za to zapylaniem naszych krzewów i drzew owocowych.

Można też wystawić domek i liczyć na dzikie że zamieszkają.
Z drugiej strony skoro kolega ma nadmiar i może się podzielić to dlaczego nie zapewnić nowego domu murarką.
Jak pisałem, zakochałem się w tych pszczołach.
Mam zamiar tworzyć dla nich siedliska w różnych miejscach nie tylko na działce żeby ich populacja się rozwijała. Można zrobić domek właściwie za darmo, wystarczy trochę rurek trzcinowych.
Zrewanżują się za to zapylaniem naszych krzewów i drzew owocowych.
Pozdrawiam Paweł
-
Mam już w domu wszystkie rurki na nieszczęście nie pamiętam które są jednoroczne a które 2 letnie trochę połupałem na działce i naprawdę jest od groma wszelkiego złego dla tego tym którym oddam rurki zalecam bezwzględne łupanie i dodam większą porcję 

Pozdrawiam zagiel
-
Ja zamierzam wyłuskiwać zawsze 

Pozdrawiam Paweł
Ja też otworzę wszystkie rurki, ostrożnie wybiorę kokony, a do tego przeczyszczę je na sitku i w piasku.
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Drodzy Państwo, nie będziemy zostawiać tu niczego co nie jest stricte związane z tematem.
Co do Waszych problemów z utrudnionym kontaktem.
Macie w swoich profilach podany Wasz email, co więcej opcja ta jest nawet widoczna w Waszych postach ( proszę spojrzeć na pasek na dole posta)
wystarczy w niego kliknąć i napisać wiadomość, nie rozumiem więc ciągłej potrzeby do podawania tu Waszych telefonów i innych kontaktów.
Temat " utrudnionego kontaktu" z naszej strony uważam za wyczerpany.
Co do Waszych problemów z utrudnionym kontaktem.
Macie w swoich profilach podany Wasz email, co więcej opcja ta jest nawet widoczna w Waszych postach ( proszę spojrzeć na pasek na dole posta)
wystarczy w niego kliknąć i napisać wiadomość, nie rozumiem więc ciągłej potrzeby do podawania tu Waszych telefonów i innych kontaktów.
Temat " utrudnionego kontaktu" z naszej strony uważam za wyczerpany.
A wracając do tematu, to mam kawałek wolnego miejsca pod drzewkami owocowymi, jak radzicie co lepiej wysiać pod spodem mniszka lekarskiego czy koniczynę białą, mając na uwadze murarkę?