Echeveria

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Echeveria

Post »

Rośliny, a zwłaszcza sukulenty przesadzamy niezwłocznie po zakupie.
Przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:1.
Druga sprawa, co to za aptekarskie podlewanie? Jak taka ilość ma nawodnić cały system korzeniowy?
Po przesadzeniu odczekaj tydzień i wtedy podlej większą ilością wody. Następnie do wiosny nie częściej niż co około 3 tygodnie. Postaw na słonecznym parapecie. Eszewerie, jak i większość sukulentów wymaga słonecznego stanowiska. Dobrze jest w okresie jesienno-zimowym zimować w niskiej temperaturze, w okolicach 10 - 12 stopni.
Aha, doniczkę postaw na podstawce, w żadnym wypadku nie wstawiaj do osłonki.
PS. Następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mattt93m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2019, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja eszeweria ma wątłe, oklapniete liście ale mocno trzymają się łodygi. To oznaka, że ma za mało czy za dużo wody?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzuć zdjęcia i opisz dokładnie warunki uprawy, włącznie z podlewaniem i stanowiskiem oraz podłożem.
Z doświadczenia z tego wątku, mogę jednak postawić na nieprawidłowe podłoże oraz podlewanie i stanowisko, czego efektem jest przelanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mattt93m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Stanowisko słoneczne (południowo zachodnie), podłoże do kaktusów i sukulentów. Podlewanie raczej umiarkowane, ostatnio trochę mocno przesuszona była.
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p
Od: 23 mar 2019, o 10:08

Post »

Jak ją przesuszyłeś, to tak może reagować.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mattt93m pisze:Stanowisko słoneczne (południowo zachodnie), podłoże do kaktusów i sukulentów. Podlewanie raczej umiarkowane, ostatnio trochę mocno przesuszona była.
Ale sama ziemia do sukulentów? Takie gotowe podłoże powinno być dodatkowo wymieszane ze żwirkiem i to w proporcji ok 1:1.
W jakiej temperaturze trzymasz, pokojowej? Sukulenty zimujemy w chłodzie, gdyż przechodzą w okresie jesienno-zimowym okres spoczynku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mattt93m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam dwie eszewerie podobne warunki z tym że jedna na wystawie zachodniej i jedna jest ok, a druga oklapła (była przesuszona)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie patrz na drugi egzemplarz, bo do każdej rośliny podchodzimy indywidualnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
gwiazdka99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2019, o 23:25

Post »

mattt93m pisze:Moja eszeweria ma wątłe, oklapniete liście ale mocno trzymają się łodygi. To oznaka, że ma za mało czy za dużo wody?

Po odwiedzeniu kilku stron dowiedziałam się, że jeżeli liście trzymają się mocno łodygi to ma za sucho a jeżeli odpadają przy nawet delikatnym dotknięciu to jest przelana. Natomiast znam tylko teorię a sama nie potrafię ratować swojej chorej eszewerii :( oby Tobie się udało!

Polecam tą stronę, z której korzytstałam: https://succulentplantcare.com/how-to-t ... r-watered/

Tutaj masz cytat: "Here?s how you can tell whether a plant drop leaves from over or underwatering: An overwatered plant will drop its leaves very easily, even from just a slight touch; whereas an underwatered plant will drop its bottom leaves that are brown, shriveled and dried up. "
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Dostałam taką ładną roślinkę, rozpoznaną jako echeverię viewtopic.php?p=6218066#p6218066 chociaż to nie moja bajka..nie mam żadnego doświadczenia.
Wydłubałam jakieś włóknisto-torfowe w 90% suche podłoże, przesadziłam w mineralne i co teraz?
Korzenie miała ładne, ale zapewne trochę je uszkodziłam. Postawiłam w cieple w bardzo jasnym miejscu. Może tak stać?
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit yanina_19- ja na twoim miejscu przeniósłbym echeverie do chłodnego pomieszczenia (+5, +10°C) i bardzo mało podlewał (jak tylko liście zaczną się marszczyć) , ponieważ teraz, jeśli będzie podlewana zacznie się wyciągać i straci swój kompaktowy pokrój. Jak wiesz słońca jest znacznie za mało, aby takie sukulenty mogły prawidłowo rosnąć. Oczywiście jeśli masz możliwość doświetlania, to dobrze by to jej zrobiło. :D
x-y - 19
---

Post »

Maciek13 a czy ona mi teraz nie padnie w chłodzie jak jej praktycznie rozwaliłam całą bryłę korzeniową? Ręką to poprzednie podłoże wykruszałam, dość brutalnie, do czystego :wink:
Może ją niepotrzebnie teraz przesadzałam...ale już się stało.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja na twoim miejscu zostawił echeverie tam gdzie jest i delikatnie podlewał. Gdy wyrosłyby korzonki, zaniósłbym echeverie do chłodniejsze pomieszczenia i podlewał, ale dopiero wtedy, jak liście zaczną się marszczyć. Kiedyś miałem taki sam przypadek co ty i echeverie mi ładnie przezimowała do wiosny.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odradzał bym dawać do chłodu roślinę, która dotychczas była trzymana w cieple (u producenta i sprzedawcy). Może to spowodować szok termiczny.
Zimowanie w niskiej temperaturze można dać najlepiej wtedy, jeśli przynajmniej większość sezonu była trzymana na zewnątrz kiedy zdążyła się zaaklimatyzować do niższych wartości. Zawsze tak robię z nowo kupionymi sukulentami.
Osobiście dałbym do nowego podłoża i umieścił na nieco chłodniejszym parapecie i sporadycznie podlewał aż do wiosny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---

Post »

Ok, dzięki, to daję jej miesiąc na regenerację i będę obserwować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”