Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Jest trochę słabsza od tamtej ale wszystkie powyżej 10w dają rade.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ja mam 9, 10 i 12 watowe tylko, że z pozdejmowanymi bańkami i spisują się świetnie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dokładnie. Bańki trzeba zdjąć, bo jednak blokują przepływ. Później tylko dostosowywać wysokość, do doświetlanych roślin.
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 gru 2019, o 06:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żeby pozbyć się bańki, to rzeba po prostu użyć siły, czy jakoś na gwint jest mocowana?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mleczne klosze są przyklejone silikonem. Najpierw należy wziąć nóż o cienkim ostrzu, wcisnąć go pod plastik i odciąć klej na całym obwodzie. Potem użyć siły podważając nożem bańkę w najsłabszym miejscu. Klosze w niektórych ledówkach są ze szkła i na to należy uwazać aby się nie skaleczyć. Najlepiej wszystkie czynności wykonywać w grubszych rękawiczkach.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie bańki były plastikowe. Delikatnie przejechałem naokoło nożem do tapet, a pozniej delikatnie podważałem.

U mnie obecnie marchewki pod żarówkami. Mają trochę za ciepło w pokoju ale muszą sobie radzić. :wink

Obrazek
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Uu to już popędzanie. Ja dopiero zaczynam swoje testy:
Obrazek
Obrazek
Rolnik Sam
200p
200p
Od: 22 lip 2018, o 08:12

Post »

BobejGS pisze:Dokładnie. Bańki trzeba zdjąć, bo jednak blokują przepływ. Później tylko dostosowywać wysokość, do doświetlanych roślin.
To daje jakieś 10% różnicy. Z tego powodu bym nie zdejmował, jest ważniejszy powód -
żarówka LED bez bańki trochę lepiej się chłodzi. Wbrew pozorom LEDy (szczególnie driver)
grzeją się konkretnie i z tego powodu najczęściej padają. Warto poprawić im chłodzenie.

U mnie sadzonki zielone - pomidory, winorośl etc rosną jak głupie pod najzwyklejszymi
żarówkami LED 4000K/10W. A pomidorki na parapecie pod "Full Spectrum Grow Led"
z "białym" widmem. Purpura na parapet się nie nadaje - za bardzo wali po oczach...

Ostatni pomidorek z parapetu: https://photos.app.goo.gl/APsMqPCfEZb9egLy7

Jakub
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mógłbyś coś więcej napisać o tych białych, gdzie kupiłeś , za ile, jaka cena?
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie też jest jedna full spektrum grow itd 6500K.
Poza panelami testuję żarówki że Zdjecia--halogen odpadł, że względu na ciepło i moc.

Obrazek
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

kaLo pisze:Mógłbyś coś więcej napisać o tych białych, gdzie kupiłeś , za ile, jaka cena?
Hej

Allegro - "Full Spectrum LED" 1W wersja z białym światłem - ma dodatek chyba zielonego,
żeby purpura nie waliła po oczach. Zamontowałem 9szt w uchwycie VAXER z Ikei, do tego
oczywiście driver. Plus małe kondensorki 6st, żeby bardziej skupić światło - to dość mocno
wzmacnia strumień światła na roślinach.

W tej chwili mam pod tym światłem klony pomidorów, które chcę dociągnąć do nowego sezonu
robiąc z nich sadzonki, docelowo jakieś ładne, niskie kwiatki chciałbym tam dać, tylko na razie
nie mam pomysłu jaki gatunek się nada...

W tej chwili nie widzę, chyba tych LEDów na allegro, ale są na ebay.com - wpisz po prostu
"Full Spectrum LED 1w". Cena poniżej dolca za sztukę. Niemniej gdybym w tej chwili miał
to urządzać to raczej dałbym najzwyklejsze żarówki LED 4000K 10W - płaciłem za nie
ostatnio <> 5zł/szt. Rośliny rosną pod nimi jak głupie. Odpada kwestia drivera...
Żarówkę można wybebeszyć, wyjąć driver i umieścić go na zewnątrz, żeby lepiej się
chłodził - zazwyczaj żarówka pada z przegrzania, nie ze starości ;)

Uprawiam różne rośliny pod światłem sztucznym od 7-8 lat, zaczynałem od żarówki
sodowej 300W, potem świetlówki 80W 3000K i 6500K, potem już LEDy full spectrum
(purpurowe) na koniec żarówki LED 4000K i teraz skłaniam się do tych ostatnich -
są najtańsze, najłatwiej dostępne, rośliny rosną chętnie. Być może pod purpurowymi
LEDami rosną trochę wydajniej, ale różnica w cenie LEDów jest taka, że nigdy się to
nie zamortyzuje... No i nie trzeba się tłumaczyć znajomym "co tak wali po oczach" ;)

Jakub
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Tak podejrzewałem, że poskładałeś jednowatowe bo jak na razie nie spotkałem COBów w takim wykonaniu i dlatego zapytałem.
https://www.youtube.com/watch?v=HawgP5SXPko z tego materiału wynika, że białe światło jest wydajniejsze niż fioletowe, czego byłem pewien od dawna. Natura jest oszczędna i wątpię aby mogła sobie pozwolić na niewykorzystanie 1/3 dostępnego promieniowania emitowanego przez Słońce.
Doświetlanie lampą LED w kolorze białym chłodnym jest OK ale brakuje czerwieni i podczerwieni co łatwo można uzupełnić klasyczną żarówką o niewielkiej mocy lub nowocześniejszą żarówką z "wkladką" halogenową.

Obrazek
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

Rolnik Sam pisze:..Plus małe kondensorki 60st,...
Miało być 60st...

Jakub
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłem takie coś i tam napisali że ma świecić w nocy ale jak ma świecić w nocy jak tam nie ma żadnego akumulatora

Obrazek
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
5ynTaX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Po pierwsze to jest do lampek ogrodowych a nie doswietlania roślin doniczkowych. Po 2 w cenie zestawu nie ma akumulatora, czyli musisz kupić oddzielnie. Ciężko żeby w zestawie za 200zl był jeszcze akumulator za 200 :)
Swoją drogą, paskudna chińszczyzna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”