Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie
A jakie jest podłoże - sama ziemia, bez dodatku rozluźniacza?
Pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi?
Jaką masz temperaturę na parapecie?
Pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi?
Jaką masz temperaturę na parapecie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podłoże compo san do roślin zielonych i palm z dodatkiem perlitu. Na parapecie jest około 18-20 stopni. A podlewam dopiero jak jest sucho.
- norbert76
Czy ta zmiana na końcu liścia jest sucha czy mokra?
Jaką masz wilgotność powietrza?
Jaką masz wilgotność powietrza?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Końcówka czarna jest sucha jak wiór, wilgotność oscyluje pomiędzy 30-40%
- norbert76
Ewidentnie za suche powietrze.
Postaw doniczkę z podstawką na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem. Jak to nie pomoże, to trzeba będzie pomyśleć o nawilżaczu powietrza. Monstera rośnie w tropikalnym klimacie, gdzie wilgotność powietrza jest wysoka - powyżej ok. 60%.
Postaw doniczkę z podstawką na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem. Jak to nie pomoże, to trzeba będzie pomyśleć o nawilżaczu powietrza. Monstera rośnie w tropikalnym klimacie, gdzie wilgotność powietrza jest wysoka - powyżej ok. 60%.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
OK, będę próbować. Dziękuję za odpowiedź
- norbert76
Osobiście nie widzę nic niepokojącego. Nie każda plamka musi oznaczać chorobę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 gru 2019, o 06:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć wszystkim to mój pierwszy post na tym forum i korzystając z okazji chciałabym się przywitać. Otóż 2 dni temu przyszła do mnie moja już dawno wymarzona monstera variegata. Roślinka przyszła kurierem w jeden dzień. Niestety po dwóch dniach widzę że zmarniała. Pojawiły się u niej brązowe plamy na liściach, są one suche. Liście zaczęły wywijac się do dołu i musiałam ją podwiązać bo liście zaczęły strasznie się rozkładać. Czy mam zacząć się martwić? Przesyłam zdjęcia.

-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmiana warunków. Podwyższ wilgotność powietrza (nie zraszanie, to nic nie daje), nie próbuj wietrzyć pokoju, postaw jak najbliżej światła, nie przelewaj (tu duży nacisk). I cierpliwości życzę.
B.
B.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 gru 2019, o 06:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc. Mam nadzieję że wydobrzeje.
- norbert76
Plus przepuszczalne podłoże - mieszanka ziemi i żwirku oraz rozsądne podlewanie - wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Monstera, co jej jestt
Czesc,
Od miesiac mam w domu monstere.
Kilka dni temu dostala brazowych plamek. Dzosoaj zaobserwowalam u niej kolejne..
Czy to grzyb?
Ma podloze z kermamzytem. Jest spryskiwana co 3 dni. Jedynie moze miec za ciemno...
Co zrobic z tymi liscmi?
Wyciac w calosci? Na jakiej wysokosci?
Spryskac czyms na grzyba? Zmienic podloze?

Od miesiac mam w domu monstere.
Kilka dni temu dostala brazowych plamek. Dzosoaj zaobserwowalam u niej kolejne..
Czy to grzyb?
Ma podloze z kermamzytem. Jest spryskiwana co 3 dni. Jedynie moze miec za ciemno...
Co zrobic z tymi liscmi?
Wyciac w calosci? Na jakiej wysokosci?
Spryskac czyms na grzyba? Zmienic podloze?

- norbert76
Standard, nieprawidłowe podłoże produkcyjne, za ciemne stanowisko oraz zbyt częste podlewanie.
Oczywiście, że to grzyb. Poczytaj przynajmniej kilka ostatnich stron tego wątku, do którego przeniosłem Twój post, a znajdziesz wszystkie informacje.
PS. Następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki oraz używaj wszystkich polskich liter.
Oczywiście, że to grzyb. Poczytaj przynajmniej kilka ostatnich stron tego wątku, do którego przeniosłem Twój post, a znajdziesz wszystkie informacje.
PS. Następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki oraz używaj wszystkich polskich liter.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej! Jestem nowa, mam nadzieję, że mój post nie naruszy standardów grupy
Mam Monsterę Variegata. Sadzonka z 2 liści właśnie urodziła mi nowy i szczęścia jest tyle, co obawy, bo ma on stosunkowo małą ilość zielonego barwnika. Czy powinnam się martwić tym, że roślina nie będzie mogła się utrzymać przez wzgląd na utrudnioną fotosyntezę? Czytałam, że liście z małą ilością zielonego powinno się eliminować, by nie osłabiały rośliny. Proszę o poradę

Mam Monsterę Variegata. Sadzonka z 2 liści właśnie urodziła mi nowy i szczęścia jest tyle, co obawy, bo ma on stosunkowo małą ilość zielonego barwnika. Czy powinnam się martwić tym, że roślina nie będzie mogła się utrzymać przez wzgląd na utrudnioną fotosyntezę? Czytałam, że liście z małą ilością zielonego powinno się eliminować, by nie osłabiały rośliny. Proszę o poradę