Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Mi tam całkiem leży ten plan. Wydaje mi się, że widzę co ma być, a więc z czytelnością problemu nie ma ;:215 Pomysł na parawan genialny, a jeśli szukasz liściastego to może warto wziąć pod uwagę zachwalany pod niebiosa przez Maję Popielarską grab pospolity. Szybko rośnie, uwielbia cięcie, nie choruje, gnieżdżą się w nim małe ptaki. Nie było chyba żadnych wad. Za to w którymś odcinku pokazywano łuczek na ponad 3 metry, który był już baardzo gęsty i kształtny, a miał "zaledwie" 7 czy 8 lat. Nie znam się na tym zbyt dobrze, bo sama mam tylko krótki parawan z tuj, ale cały czas biorę grabki pod uwagę gdybym się wreszcie chciała tych nieszczęsnych tuj pozbyć ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Od kilku dni pogoda nie uległa większej zmianie i coś nie bardzo słońce daje radę z chmurami ;:131 . Wczoraj wybrałam się na długi spacer z psami . Oczywiście jak zawsze uśmiałam się z Cumy :;230 . To jak próbuje dogonić starszą koleżankę jest tak urocze, że aż ciężko to wyrazić . Zmęczony wróciłyśmy do domu ;:108 . Dzisiaj Weronika została ze mną w domu bo od kilku dni mocno kaszle ;:222 . Mam nadzieję, że inhalacje pomogą a jak nie trzeba iść do lekarza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu na żywopłoty przy ogrodzeniu jestem już zdecydowana ale te przegrody mnie mocno zastanawiają ;:224 . Cis strasznie wolno rośnie i chyba jednak wymyślę coś innego. Do wiosny mam czas więc na pewno coś wymyślę ;:224 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sabinko dzisiaj czytałam o grabie i właściwie czemu nie ?? Całkiem fajnie się prezentuje i można zrobić fajny łuczek z niego tak jak piszesz ;:131 . Mam takie jedno miejsce gdzie z takim łuczkiem wyglądałby super. Oj, zima będzie ciężka :;230 . Tyle pomysłów trzeba przeanalizować i zdecydować się na coś. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękna okolica, chociaż już w jesiennych stonowanych kolorach :D Mam nadzieję że Weronice jednak przejdzie, dużo zdrówka życzę ;:168
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja absolutnie popieram pomysł Sabinki. Sama bym napisała o grabie, gdyby mnie ona nie uprzedziła. Szkoda tylko, że grab nie jest zimozielony, ale to jego jedyna wada.
Na niższe parawaniki proponuję jeszcze popularną tawułę, np. odmiana Golden Princess. Ale może ktoś już to podrzucił, nie doczytałam. Skoro lubisz ciachać, to ona by się dobrze nadawała. Jest wytrzymała na suszę i na przemarzanie, ale trzeba właśnie często ciąć, bo szybko wypuszcza młode pędziki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko mam to szczęście, że mieszkam blisko pól uprawnych i łąk a jednocześnie nie za daleko od cywilizacji ;:224 . Krajobraz już bardzo jesienny ale w drugiej połowie listopada ma prawo taki być :lol: . W sumie nie ma co narzekać bo i tak jest ciepło jak na porę . Pozdrawiam :wit .

Wandziu coraz bardziej skłaniam się ku grabowi ale w innej części działki. Myślałam jeszcze o irdze błyszczącej i ta też się u mnie pojawi ale w jeszcze innym miejscu :tan . Mam kilka pomysłów na takie roślinne parawany żeby podzielić przestrzeń także mogę odrobinę poszaleć. Mój eM nabija się, że i tak przez zimę plany mi się pozmieniają :;230 . Tawuła też jest fajnym pomysłem na obwódki rabat ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A pomyślałaś o czymś kwitnącym wiosną?
Pamiętaj, że trawy i hortensje późno startują.
A może dołożyć do tego zestawu azalie wielkokwiatowe?
Myślałam o rodkach, ale tam pewnie patelnia. Byłby zimozielony akcent
To samo mogłabyś posadzić na tej rabacie iglakowej
Tylko takie mniejsze odmiany. No i azalie japońskie.
Co do trawki z przodu, ja ostatnio jestem zakochana w Hakonce, ale polecam też turzycę irish green albo montana.
W zależności co bardziej Ci pasuje.

A i jeszcze na tę rabatę iglakową bardzo pasuje mi jakaś molinia.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu świetny pomysł z tymi azaliami ;:215 . Co prawda jakoś nie widzę ich na rabacie z hortensjami bukietowymi mimo podobnych wymagań ale na tej z iglakami jak najbardziej ;:108 . Nie mam doświadczenia w uprawie azalii . Wiem tylko, że lubią kwaśne podłoże. Skoro już tak wokół kwasolubnych krążymy to może na tej iglastej pasowałyby wrzosy ?? Oj nie wiem jak ja to wszystko połączę ;:131 . Na tej frontowej rabacie na pewno posadzę kwitnące cebulowe i mam tutaj na myśli też czosnki więc maj byłby kolorowy ;:108 . Trawki bardzo fajne mi podsunęłaś. Hakone jest cudna ale nie wiem jak u niej z zimowaniem ;:218 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podoba mi się PLAN! ;:167 Szanuję twórcze użycie Painta, bo to program graficzny, którego ja także często używam!
Pogoda "pod psem" ale widok spacerujących Twoich kochanych futrzaków nadaje zdjęciom blasku ;:168
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewelinko....patrząc na twoje bardzo ładne rabatki jestem pewna że i na następne coś fajnego wymyślisz zwłaszcza że czas cię nie goni, masz go aż do wiosny ;:128 . Ja o azaliach wszystko wiem, ziemia kwaśna itd a jednak u mnie nie chcą rosnąć ;:185 . Widoki z psiaczkami w roli głównej masz przepiękne, ja takie tylko od święta ;:oj
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj miałam taki byle jaki dzień :roll: . Ni to ciepło, ni zimno a słońce wyszło dopiero po południu :roll: . W sumie nie bardzo mogłam coś zrobić z Weroniką więc pasłam oczy kolorowymi fotkami ;:170 . Nie zrobiłam tego roku zbyt wielu zdjęć ale coś tam jednak mam . Znalazło się trochę takich, których nie pokazywałam więc teraz jest na to czas. Może tak wspominki na dobry sen ;:183 ;:183 ??

Na pierwszy ogień róża Gizelka, która tego roku nie zawiodła mnie :heja . Jestem jej winna porządną podporę ale jakoś nie było czasu ;:131 . Czyż nie jest urocza ??

Obrazek

Obrazek

Nawet pięknie pasuje do bordowej jabłonki rosnącej nieopodal ;:215 .

Jesienią posadziłam Lagunę . Cudna róża :tan . Miałam tego roku spory problem ze skoczkiem różanym dlatego liście mało urodziwe nie tylko u niej ;:222 .

Obrazek

Kasiu Paint jest niezastąpiony ;:108 . Na kartce papieru nie mam takiej weny :;230 . Pieski rozweselają nawet ponure dni także nie jest źle . Pozdrawiam :wit .

Tego roku doczekałam się częściowo ukwieconego łuku . Okryłam Iceberg Climbing włókniną na zimę i nie było wiosną żadnego cięcia. W ciągu sezonu fajnie podrosła i tego roku też zamierzam ją okryć. Trochę pracy ale za to róża potem się odwdzięcza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam i ja falbaniaste iryski ;:138 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zuziu na pewno wszystkiego w jeden sezon nie ogarnę ale już jakieś plany mam. Spisuję w kajecie co mam przesadzić, co podzielić, co zakupić itd ;:224 . Wiosna będzie pracowita .Na pierwszy ogień idzie trzon czyli żywopłoty, krzewy i drzewa a potem uzupełnię resztą. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie bo sama jestem ciekawa.Pozdrawiam :wit .

Eden Rose ;:167 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

LO jest potworem i też nie ma jeszcze podpory ;:306 .

Obrazek

Nowość z jesieni 2018r. pnąca róża Rosengarten Zweibrucken . Ma przepiękny kolor . Na razie nie mogę zbyt wiele o niej powiedzieć. Czekam na to co pokaże w przyszłym roku.

Obrazek

Na tym dzisiaj zakończę. Pozdrawiam i udanego wieczoru życzę :wit .
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

;:167 Piękne wspomnienia! Gizelka powala, szczególnie te pączki kremowe między białymi "dorosłymi" ;:oj Masz chyba wojskowe róże. Nie mają podpory, a stoją na baczność :;230
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

No i mam problem co pochwalić najpierw, bo wszystkie zdjęcia robią duże wrażenie. Zarówno to co na pierwszym planie jak i w głębi. Pięknie tam u Ciebie! Jakie Ty masz Ewelinko pokaźne te pnące róże! Na pergolach wspaniale się prezentują. LO też nieźle zagarnęła przestrzeń i rzeczywiście zrobił się z niej prawdziwy różany potwór! Ale jaki piękny! Moja LO też bez podpory sobie radzi ale mus w przyszłym roku to zmienić. Irysy umilają oczekiwanie na róże. Też je bardzo lubię.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, jak ja Ci zazdroszczę spaceru z pieskami... Pięknie się oba prezentują. ;:138
A po drodze spotkałaś jeszcze piękniejsze zwierzęta, które od dziecka kocham i podziwiam, KONIE! ;:111
Jednak najpiękniejsze obrazki prezentują Twoje śliczne różyczki ;:333 , a wśród nich przecudną Gizelkę. ;:215
Irysy lubię oglądać, ale jakoś nie mam ochoty sprowadzać ich na moją działkę. ;:131 Wprawdzie nieliczne i u mnie rosną, jednak jeszcze się do nich nie przekonałam. Twoje są bardzo ładne. ;:138
Do niedawna podobnie traktowałam liliowce, które ostatecznie podbiły moje serce. ;:108 Może kiedyś kosaćce też mnie zawojują....
Pozdrawiam i zdrówka Wam wszystkim życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko jak miło letnie widoki obejrzeć. ;:215 Iceberg Climbing cudna. ;:oj
Wolne rośnięcie cisów to w zasadzie mity. Sadziłam Hilli i Hicksi jako 25-30 cm chudzielce. Po siedmiu latach mają 180 centymetrów, ale od czterech lat są cięte z góry, co dwa lata. Gdybym nie cięła, miałyby około 230 cm. W bardziej zasobnej glebie, w innej cześci ogrodu, mają 50 cm przyrosty roczne. Tam mam solitery i nie tnę ich z góry. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, około dwa lata potrzebują na zakorzenienie się i wtedy ruszają ładnie.
Spacer z takimi słodziakami przemiły. ;:215
Zdrowia dla dziewczynek. ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko - cudne te Twoje róże, aż kipią kwiatami. ;:167
Ładne iryski, ja na swoje czekam z niecierpliwością bo nie tak dawno posadzone więc to będzie premiera w moim ogrodzie z niektórymi.
Ja zamiast wrzosów preferuję wrzośce. Są ozdobne przez cały rok, szczególnie zimą i wczesną wiosną, co jest dla mnie cenne w ogrodzie.
Ale ostatnio wyczytałam, że są wrzosy, które nie wypadają zimą, muszę je poszukać w sprzedaży.
A żywopłot z kosodrzewiny jest za skromny? Zero wymagań, można strzyc aby zagęścić.
Wyższa irga też jest cudna na żywopłoty.
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”