elmarek pisze:Nie mam jeszcze oczka wodnego ale mam namiastkę to mała fontanna.
Czy obieg wody w fontannie masz zamkniety? Opisz w kilku słowach jak ją zbudowałeś, podłączenie wody,... Czy ktoś z Was ma na działce oczko wodne lub fontannę. Jak tak to proszę o pokazanie zdjęcia. Ja planuję w tym roku wybudowanie prostego oczka wodnego być może z małą fontanną i szukam wzorów.
Tak to zamknięty obieg pod spodem jest taki pojemnik ok 35l, wody maleńka pompka i zmienne końcówki fontanny.
Zdjęcie, to które teraz przedstawiam jest z oczkiem u mojej siostry Majki to też miłośniczka ogrodów.
Pytanie było co prawda do nemo 56 ,ale powiem jak jest w oczku u Majki.
W najgłębszym miejscu jest 120cm ok 1m kw. następna półka na głębokości 1m i o pow ok 2m kw. i tak do góry co 20 cm idealnie można te półki wykorzystac do roślin wodnych. Pojemność tego oczka wynosi ok.3500 litrów i pompę należy kupić odpowiednią do pojemnosci.Tu pływa kilkanaście rybek i doskonale zimują
Dzięki za wyczerpującą odpowiedż, marzę o takim oczku, na razie jest to w dalszych planach, ale zastanawiam się czy naslonecznienie nie będzie przeszkodą dla rybek , czy oczko należy usadowić w części zacienionej działki?
Renatko, tak jak pisali poprzednicy. Natomiast co do nasłonecznienia, to radziłbym częściowe: np. do południa nasłonecznienie, po południu zacienione. Chodzi o to, że jak masz nasłonecznienie cały dzień, to nie opędzisz się od glonów ale też nie może być bez słońca bo chyba jakieś roślinki wodno-bagienne posadzisz?
Widzę Nemo56 że tematy wodne nie są Ci obce i to zrozumiale(kapitanie Nemo?) dziękuję Ci bardzo masz rację nie pomyślalam o tym, a roślinki wodne muszą być koniecznie,jak tu pogrodzić żeby ryby nie zdychały z braku tlenu przy zbyt cieplej wodzie i nie spadaly liście z drzew, a najbardziej zeby moj pies (wyżel niemiecki )nie wchodzil do wody. Jak widzisz chyba nie jest możliwy kompromis.Chyba poprzestanę na oczku naturalistycznym bez rybek
wykopujesz dół na 200cm głębokości ,wykładasz go folią. Na dnie umieszczasz rurę taką aby w niej zmieściła się pompa. Podłączasz węże.Zamawisz wywrotkę płukanego żwiru,Wypełniasz dół tak aby pozostało 40-50 cm na wodę. Jak masz małe dziecko to nawet 20 cm.W żwir wsadzasz lilie wodną i moczarkę kanadyjską. i wpuszczasz 2-3 ryby. Ryb nie karmisz chyba żę musisz to dajesz im z ręki.W miare wzrostu dziecka możesz usuwać żwir.Woda z fontanny zawsze będzie zimna,bez glonów bo nie będą miały warunków do rozwoju. I utrzymujesz odczyn wody na poziomie 6,5 pH. na jesień nad oczkiem rozkładasz siatkę. żadnych lamp uv, żadnych filtrów.
I żyć i nie umierać
Dzięki za linki. nie wyczerpują tych praktycznych wiadomości ,jakie sa potrzebne przy zakladaniu oczek tylko ogólny zarys, a w praktyce wychodzą dopiero problemy. Ale dzięki Waszym wiadomością na pewno mi się uda,dziękuję.