Czytam o problemach zdrowotnych, życzę dużo cierpliwości, optymizmu, pogody ducha,po trudach przyjdzie słońce

zebrałam trochę nasion, ale dużo więcej widziałam na ziemi, więc siewek na wiosnę będzie dostatek
 zebrałam trochę nasion, ale dużo więcej widziałam na ziemi, więc siewek na wiosnę będzie dostatek  

miejmy nadzieję że kolejny sezon rozpocznę już w zdecydowanie lepszym zdrowiu
 miejmy nadzieję że kolejny sezon rozpocznę już w zdecydowanie lepszym zdrowiu  
  smagliczkę bardzo polecam - w opisie rośliny czytałam, że lubi trochę więcej wilgoci, a u mnie rosła w najsuchszym miejscu na działce
 smagliczkę bardzo polecam - w opisie rośliny czytałam, że lubi trochę więcej wilgoci, a u mnie rosła w najsuchszym miejscu na działce  Jest bardzo wytrzymała, szczerze polecam
 Jest bardzo wytrzymała, szczerze polecam  
  zdjęcia w archiwalnych wątkach już raz wymieniałam, brak mi czasu by robić to ponownie
 zdjęcia w archiwalnych wątkach już raz wymieniałam, brak mi czasu by robić to ponownie  

Jutro ostatni raz w tym roku jadę na działkę. Postaram się zrobić ostatnie zdjęcia poglądowe, a potem zostaje archiwum - wątku zdecydowanie nie zamykam, przez zimę mam zamiar nadrabiać zaległości forumowe
 Jutro ostatni raz w tym roku jadę na działkę. Postaram się zrobić ostatnie zdjęcia poglądowe, a potem zostaje archiwum - wątku zdecydowanie nie zamykam, przez zimę mam zamiar nadrabiać zaległości forumowe  

Pięknie skopane i czyściutkie u mnie tylko malutki kawałek do kopania już zostaje przeznaczony na warzywka .Reszta bylinowo -krzewowo zagospodarowana.
  Pięknie skopane i czyściutkie u mnie tylko malutki kawałek do kopania już zostaje przeznaczony na warzywka .Reszta bylinowo -krzewowo zagospodarowana.   

.  Ścieżkami się nie przejmuj
 .  Ścieżkami się nie przejmuj   same powstają z czasem...w miejscu do którego chcesz najszybciej dotrzeć. Też tak miałam, przejęcia pomiędzy rabatami powstawały przez kilka lat...ostatnia żwirowa ścieżka powstała w ubiegłym roku.
 same powstają z czasem...w miejscu do którego chcesz najszybciej dotrzeć. Też tak miałam, przejęcia pomiędzy rabatami powstawały przez kilka lat...ostatnia żwirowa ścieżka powstała w ubiegłym roku.  życzę też dużo zdrowia
 życzę też dużo zdrowia 

. Ooo widzę, że ktoś tutaj porządnie wziął się za przekopywanie
 . Ooo widzę, że ktoś tutaj porządnie wziął się za przekopywanie   . Ja dzisiaj też zaczęłam żeby wiosną było szybciej z tym wysiewem trawy
 . Ja dzisiaj też zaczęłam żeby wiosną było szybciej z tym wysiewem trawy   . Jednak u mnie ziemia morka, miękka i super się z nią teraz pracuje. Łąka kwietna brzmi obiecująco
 . Jednak u mnie ziemia morka, miękka i super się z nią teraz pracuje. Łąka kwietna brzmi obiecująco   . Czekamy w takim razie na wiosnę . Pozdrawiam
 . Czekamy w takim razie na wiosnę . Pozdrawiam   .
 .
 Jeśli chcesz, to mogę zebrać dla Ciebie nasiona różnych bylin. Z tego co wiem mam mnóstwo nasion liatry kłosowej .
 Jeśli chcesz, to mogę zebrać dla Ciebie nasiona różnych bylin. Z tego co wiem mam mnóstwo nasion liatry kłosowej .

Najlepiej, by zmroziło ślimory, których u mnie nadmiar.
  Najlepiej, by zmroziło ślimory, których u mnie nadmiar.  

na części tego skopanego terenu rosły warzywa, ale w kolejny sezonie przenoszę warzywnik z drugiej strony działki, tam jest lepsza gleba. Ta część wymaga więcej pracy - powodem są sosny sąsiadów gubiące non stop igły... Pisaliśmy w tej sprawie do prezesa, sąsiedzi mają je wyciąć tej zimy (miejmy nadzieję). Szkoda drzew, ale kto sadzi coś takiego mniej niż pół metra od granicy działki?
 na części tego skopanego terenu rosły warzywa, ale w kolejny sezonie przenoszę warzywnik z drugiej strony działki, tam jest lepsza gleba. Ta część wymaga więcej pracy - powodem są sosny sąsiadów gubiące non stop igły... Pisaliśmy w tej sprawie do prezesa, sąsiedzi mają je wyciąć tej zimy (miejmy nadzieję). Szkoda drzew, ale kto sadzi coś takiego mniej niż pół metra od granicy działki?  
  Część ścieżek już jest wytyczona tak, jak najczęściej chodzimy, ale np. jedna już wygląda inaczej niż na tych zdjęciach. To prawda co piszesz, wszystko przyjdzie z czasem
 Część ścieżek już jest wytyczona tak, jak najczęściej chodzimy, ale np. jedna już wygląda inaczej niż na tych zdjęciach. To prawda co piszesz, wszystko przyjdzie z czasem  
  tam się akurat źle nie kopało, bo już wcześniej ziemia była oczyszczona z chwastów, a potem wysiana gorczyca na poplon, która wydusiła wszystko co mogło odrosnąć
 tam się akurat źle nie kopało, bo już wcześniej ziemia była oczyszczona z chwastów, a potem wysiana gorczyca na poplon, która wydusiła wszystko co mogło odrosnąć  
  liatrę kłosową akurat mam, i z tego co wiem nie da się wysiać jej wprost do ziemi
 liatrę kłosową akurat mam, i z tego co wiem nie da się wysiać jej wprost do ziemi  Dziękuję bardzo za propozycję, a nasiona jakich bylin masz? Interesują mnie wieloletnie i jednoroczne które można siać wprost do gruntu, z robieniem rozsady jak dotąd nie szło mi najlepiej
 Dziękuję bardzo za propozycję, a nasiona jakich bylin masz? Interesują mnie wieloletnie i jednoroczne które można siać wprost do gruntu, z robieniem rozsady jak dotąd nie szło mi najlepiej  Gdybyś chciał też mogę podesłać Ci nasion, w tym takie co kupiłam i pewnie nigdy nie wysieję, bo jest za sucho
 Gdybyś chciał też mogę podesłać Ci nasion, w tym takie co kupiłam i pewnie nigdy nie wysieję, bo jest za sucho  Najlepiej napisz na PW.
 Najlepiej napisz na PW. Zdjęcia bardzo długo były w wątkach kiedy istniał Fmix, ale zamknęli go 1,5 roku temu. Od tego czasu przechodzę z jednego hostingu do drugiego, bo nie chcę płacić - efektem są znikające foty
 Zdjęcia bardzo długo były w wątkach kiedy istniał Fmix, ale zamknęli go 1,5 roku temu. Od tego czasu przechodzę z jednego hostingu do drugiego, bo nie chcę płacić - efektem są znikające foty  Ale same zdjęcia nadal mam na dysku. Na wiosnę planuję kolejną część tego wątku (chcę zamknąć ten niezbyt przyjemny rozdział życia), wtedy zrobię większe porównania
 Ale same zdjęcia nadal mam na dysku. Na wiosnę planuję kolejną część tego wątku (chcę zamknąć ten niezbyt przyjemny rozdział życia), wtedy zrobię większe porównania  
  u mnie mogą wymarznąć pędraki i drutowce, trochę ich jest, ale nie nazwałabym tego plagą
 u mnie mogą wymarznąć pędraki i drutowce, trochę ich jest, ale nie nazwałabym tego plagą  
  No trudno, będą do porównania w  przyszłości
 No trudno, będą do porównania w  przyszłości  

Tutaj posadzę jakieś większe rośliny, z rosnących tam obecnie zostanie tylko ligustr i porzeczka. Te pieńki z pierwszego zdjęcia to stare ałycze wycięte jeszcze przez poprzedniego właściciela, niestety nadal walczę z odrostami
 Tutaj posadzę jakieś większe rośliny, z rosnących tam obecnie zostanie tylko ligustr i porzeczka. Te pieńki z pierwszego zdjęcia to stare ałycze wycięte jeszcze przez poprzedniego właściciela, niestety nadal walczę z odrostami  Na ostatnim zdjęciu żywa rzeźba - zostawiłam uschnięty czarny bez kiedy zauważyłam jak ładnie wspina się po nim bluszcz od sąsiada
 Na ostatnim zdjęciu żywa rzeźba - zostawiłam uschnięty czarny bez kiedy zauważyłam jak ładnie wspina się po nim bluszcz od sąsiada  

, ale za to gdy już działeczka zostanie w pełni zagospodarowana, dostarczy Wam dużo radości.
 , ale za to gdy już działeczka zostanie w pełni zagospodarowana, dostarczy Wam dużo radości.  

). Poza tym na wiosnę mogłabym posłać nadwyżki bylin tylko muszę wiedzieć co planujesz i najważniejsze czy chcesz, bo nic na siłę
 ). Poza tym na wiosnę mogłabym posłać nadwyżki bylin tylko muszę wiedzieć co planujesz i najważniejsze czy chcesz, bo nic na siłę 

. Kurczę, że też ja nie wpadłam na taki pomysł żeby jakiś taki poplon u siebie wysiać tylko z chwastami się użerałam
 . Kurczę, że też ja nie wpadłam na taki pomysł żeby jakiś taki poplon u siebie wysiać tylko z chwastami się użerałam   . No i przy okazji wzbogaciłabym glebę. Oj ,człowiek uczy się całe życie. Planów masz ogrom więc wiosna będzie bardzo pracowita i ekscytująca zarazem
 . No i przy okazji wzbogaciłabym glebę. Oj ,człowiek uczy się całe życie. Planów masz ogrom więc wiosna będzie bardzo pracowita i ekscytująca zarazem   . Pozdrawiam
 . Pozdrawiam   .
 .