Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
sofijapz
100p
100p
Od: 11 sty 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Post »

Czy ktoś może rozpoznaje tą dalię, rośnie dość wysoko, u mnie ma około 180 cm, kwiat do 14 cm spłaszczony, dostałam od sąsiadki działkowej.

Obrazek
a tak wygląda w całości

Obrazek
Pozdrawiam, Zosia
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gapa ze mnie pominęłam 3 od góry dalie ma ok 125 cm i średnica kwiatu ok 14 cm,a jeśli chodzi o rancho to nie sadze ze to ona wygląda troche inaczej ale mogę się mylić.pozdrawiam

Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona

Vimen na stronie 33 w tym wątku napisałaś/napisałeś 10 sierpnia 2017 roku,że prosisz o identyfikacje dali i na tych 1 zdjęciach jest dalia, która u mnie jest na 3 zdjęciu :D Czy znasz może już jej nazwę? Z góry dziękuję za pomoc :)
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ta dalia bardzo zmieniała się w ciągu sezonu, ale w końcu uznaliśmy, ze jest zgodna z etykietą - Ada's Attraction. Z tym że piszesz, że u Ciebie ma 120 cm, a to jest raczej niska dalia 70-80 cm.
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03

Post »

Witajcie :)

Mam ją pierwszy rok kupiłam w opakowaniu zbiorczym z Lidla,nazwy nie było i faktycznie jest dość wysoka bo ma ok 120 cm ale to same kwiaty tak wybujały bo krzak jest niższy nie więcej niż 90 cm i jak się przyjrzałam twoim zdjęciom to jakbym widziała swoją na żywo.Pozdrawiam serdecznie.

Mam jeszcze dwie zagadki które do niczego nie mogę porównać przeszukałam wszystkie wątki o daliach i nic
1) Stara odmiana z babcinego ogrodu,dosłownie z babcinego bo dostałam ją w spadku po mojej babci.Ma ok 90 cm wysokości i kwiat ok 11 cm średnicy.Kolor to taka mieszanka pomarańczu i czerwieni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

2)Także stara odmiana.Ma ok 120-130 cm wysokości,średnica kwiatu ok 7-9 cm.Mniej więcej połowa kwiatostanów ma żółty środek.Każdy kwiat wygląda inaczej.Kolor bordowo-czerwony

Obrazek

Obrazek

Obrazek
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Post »

Obrazek
Czy zna może ktoś nazwę tej dalii? Znalazłam ją pod tym linkiem
http://www.dahlie.net/bilder/fotos/medi ... G_3349.JPG
i pod nazwą Monika. Próbowałam potem znaleźć tę dalię w różnych szkółkach i na innych stronach poświęconych daliom, ale nigdzie indziej nie występuje w tej postaci. Można spotkać dalię o tej nazwie , ale w innym kolorze i innym kształcie-wiec podejrzewam, ze w tym katalogu znalazła się pod błędną nazwą. Zdjęcie wygląda na autentyczne więc taka dalia prawdopodobnie istnieje, tylko nie potrafię jej znaleźć.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety nie wiem co to za odmiana. Poza zdjęciem musielibyśmy znać takie parametry jak wysokość rośliny i rozmiar kwiatka.

Istnieje za to podobna Silver Years viewtopic.php?p=5493317#p5493317
takasobie pisze:Silver Years

Obrazek

Obrazek

Obrazek

1. Klasyfikacja: dekoracyjna
2. Kolor podstawowy: różowy
3. Kolor dodatkowy: biały
4. Wysokość: 100-120 cm
5. Wielkość kwiatu: 12-15 cm
6. Twórca odmiany: Verwer, Holandia, 1992
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Post »

Narine-dziękuję. I nie ważne-czy trafiłaś-ja po prostu mam rąbnięte na punkcie tego koloru i kwiatów dalii typu ball. Może jeszcze komuś się uda trafić. W informacji jest podana wysokość-100 cm wielkość kwiatu 10-15 cm - dalia dekoracyjna (dla mnie ewidentnie jest to dalia kulista). twórca Schulz, Erhard (Deutschland), 1998 . Wrzucając linka, myślałam, ze otworzy się strona w tym katalogu-ale jakoś nie zadziałało-otworzyło się samo zdjęcie
A dalia pokazana przez Ciebie jest śliczna i pewnie też zacznę się za nią uganiać
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wysoka dalia - 150 cm, kwiat ok. 15 cm, ale miała kiepską miejscówkę i na pewno susza też jej dopiekła. Bardzo żywe kolory. Mam swój typ, ale nie chcę nic sugerować.
Obrazek

Pomponik 80 cm wysoki, kwiat 8-10 cm w kolorze głębokiej ciemnej czerwieni.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Kasiu,
białoróżowa wygląda jak odm. Who Dun It, ale ta nie urosłaby tak wysoko...

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3#p5326513

Druga opcją jest Hapet Fancy - białoróżowa grzybieniasta (waterlily), u mnie zawsze b. wysoka, nawet powyżej 150 cm.

Obrazek

I jeszcze trzecia możliwość, to odm. Ringelspitz, też ją mam, ale nie wyrasta wyżej niż 120 cm, raczej może nawet być niższa...

Obrazek

Jeśli chodzi o ten czerwony pomponik, to wszystkie parametry przemawiają za odm. Nescio - wys. 80 cm, a z nowszej generacji może być Blyton Lady in Red (120 cm) - niestety nie mam zdjęć - na pewno znajdziesz w internecie.
Pozdrawiam
Barbara
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Najbardziej mi pasuje Who Dun It. Kilka lat temu ją miałam i była niższa i masywniejsza, ale zobaczymy w przyszłym roku. A pomponiki zaraz sobie pooglądam. Dzięki Basiu :D
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

A ja obstawiłabym Hapet Fancy - właśnie ze względu na kolorystykę i na wysokość - ma bardzo wyrazisty ten lila róż na końcach płatków. W ubiegłym roku u mnie bardzo się rozrosła i sporo karp rozdałam - może jedna trafiła do Ciebie?
Zapomniałam jeszcze o opcji Orion - kolorystyka ta sama, róż też mocny, ale wysokość 60 -70 cm. Tych opcji na pewno zalazłoby się jeszcze co najmniej kilka...
Pozdrawiam
Barbara
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zupełnie nie wiem skąd ją mam. Od razu przy sadzeniu opisałam jako NN.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji tej pięknotki.

Obrazek

Zobaczyłam przez ogrodzenie w obcym ogrodzie, niewysoka, około 80 cm, kwiat dość duży, średnica około 15 cm.
Urzekła mnie, wyprosiłam sadzonkę zielną, a to było we wrześniu :shock: , ukorzeniła się i teraz rośnie mi na parapecie.
Jeśli nie dotrwa do przyszłego sezonu, chciałabym wiedzieć czego szukać.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dalia niewysoka, bo raczej nie osiągnęła swoich zwyczajowych rozmiarów. Ale po wielkości płatków przypomina mi 'Fabuleux' ewentualnie protoplasta tej odmiany 'Emory Paul' ale ta odmiana jest bardziej lila.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Dziękuję Florianie, to może być 'Fabuleux' . Jesteś ekspertem w dziedzinie dalii, czy jest szansa na utrzymanie do wiosny zielonej dalii w warunkach domowych?
Pozdrawiam, Feliksa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”