Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Maryniu - zależy mi na tym, by przetrzymać te chryzantemki przez zimę, do gruntu wsadzić je wiosną, żeby jesienią zakwitły. Będę próbować, bo żal pożegnać je na zawsze, tym bardziej że darowane. ;:108
Dzięki że przypomniałaś o zapomnianej przeze mnie sałatce. ;:180 Też zrobię. Tę wszyscy lubimy.

Miałam trochę czasu, który poświęciłam na uporządkowanie i spisanie zebranych w tym roku nasion.
Jutro całą listę zamieszczę w wątku, dzisiaj już mi się nie chce przepisywać.

Dzisiaj już życzę Wam dobrej nocy. :wit
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Klimatycznie to my chyba mieszkamy w innych strefach bo u mnie sporo nalało ostatnio a u ciebie ciągle sucho; ja dzisiaj niemal tonęłam w błocie. :roll: Bardzo się cieszę z tego deszczu bo moje drzewa bardzo potrzebują wody. Ja też dumam co zrobic z moją chryzantemką; chyba ją przechowam w zimnym pomieszczeniu garażu starego. Twoja śliczna jest i wygląda na delikatną; ja chyba bym nie ryzykowała w gruncie. No i... z taka moją postawą nadopiekuńczą to mam juz zapchane parapety natką,koperkiem,
truskawkami, papryką, mięta, szantą itd :roll: Chyba w przyszłym sezonie będę mało robiła sadzonek albo wyślę te ferajne z parapetu w kosmos ;:306 gdzies tak w marcu :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucynko ale cudna ta chryzantema...coś pięknego. ;:138 Trzymam kciuki żeby udało Ci się ją przetrzymać do wiosny.
Listopad jak na razie jest bardzo przyjazny ale nie ma to jak wiosna. Teraz tylko zdrówko potrzebne żeby grudzień przetrwać a potem już wiosna.
Deszczu w lecie było bardzo mało to przynajmniej teraz nadrobi i nasączą się roślinki.
Buziaki i uściski. ;:168
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Myślę,że te chryzantemy nie nadają się do zimowania w gruncie,ale w domu też będzie ciężko przechować, możesz próbować.
Bardzo ładna i szkoda by było gdyby zmarzła.
Dmucham i dmucham na ten deszcz,ale on się uparł i dalej leje,ale u nas.Zła jestem bo potrzebuję być na działce,a on nie przestaje. :evil: ;:223 .

Wysyłam ;:3 ;:3 ;:3 może coś pomoże.

-- 7 lis 2019, o 17:06 --

No nie chciałam wysłać chmury a wysłałam słońce. :wink: ;:180
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko a ja myślałam, że to hortensja, liście na zdjęciu wyglądają na dość spore.
Zapytam Danusi o wysiew nasion, dzięki za podpowiedź.
Śliczna chryzantema, bardzo oryginalne ma kwiaty.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
jagusia111

Post »

Lucynko najlepiej znaleźć jej miejsce takie żeby tylko było na niewielkim plusie. Obciąć po ziemi i schować. Pamiętam, że dawniej jak jeszcze sadziliśmy chryzantemy na sprzedaż właśnie tak się zimowało w ziemnej piwnicy na ziemniaki, a potem wiosną się wynosiło do ciepłego i jak puściły świeże odrosty robiło się sadzonki.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko z chęcią oddam Ci tego deszczu, u nas pada właściwie co dzień, dzisiaj do połudnai udało mi się co nie co zrobić na działce, a już w południe zaczęło mżyć, dobrze, że na noc przestało, może trochę woda wsiąknie ;:108 Chryzantema śliczna, ale nie mam doświadczenia z zimowaniem ich.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Nerwa mnie ponosi, bo odpowiedziałam Wam wszystkim, wstawiłam zdjęcia z dzisiejszej działki i ....dostawca przyszedł z jajkami, a ja coś przycisnęłam ( nie wiem co) i...poooszło w Kosmos. ;:145 ;:145

Kochane Dziewczynki, odpowiem Wam jutro, a dzisiaj tylko podam obiecaną wczoraj listę zebranych w tym roku nasion.

Rośliny wieloletnie:
1. driakiew niebieska,
2. dziewanna austriacka,
4. dzwonek skupiony biały,
5. gailardia żółta,
6. hibiskus bylinowy lawendowoczerwony.

Rośliny jednoroczne:
1. aksamitka z przykwiatkiem,
2. cynie:
-perska żółto-pomarańczowa,
- skabiozowa biała,
- różowa pełnokwiatowa,
3. czarnuszka wschodnia,
4. dalie o ciemnych liściach:
- biała pojedynczy kwiat,
- jasnoróżowa półpełna,
- ciemnoróżowa półpełna,
5. dalie o zielonych liściach:
- kołnierzykowa czerwona,
- różowa pełnokwiatowa,
- biała pełnokwiatowa,
6. driakiew biała,
7. dziwaczek dwubarwny - kwiaty bladoróżowe i białe,
8. gazanie:
- różowa,
- żółta,
- czerwona,
- biała,
9. goździki roczne,
10. heliotrop,
11. ketmia południowa,
12. kleome biała,
13. maki:
- pojedyncze mix,
- pełne mix,
- 'Danish Flag',
14. ostróżka roczna niebieska,
16. szkarłatka amerykańska,
17. werbena patagońska,
18. wilczomlecz obrzeżony.

Jeśli coś sobie wybierzecie, to proszę o priw.

Dobrej, spokojnej nocy. ;:4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piękne te chryzantemy
Masz teraz kłopot co z nimi zrobić.
Ja nie mam pojęcia. Może zostawić w tunelu?
A może faktycznie w piwniczce?
Ja nie mam gdzie przechowywać, więc liczę zawsze na łut szczęścia. A jak nie przetrwa zimy to nie mam żalu.
Tak miało być
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Wczoraj miałam piękną słoneczną pogodę, toteż cały dzień spędziłam na działce.
Ze dwie godziny zajęło mi uporządkowanie wnętrza domku, zabezpieczenie sprzętów i akcesoriów kuchennych przed wilgocią, spakowaniem pościeli w celu zabrania jej do domu, a pozostały czas strawiłam na totalnej bezczynności. Nawet poplotkować nie było z kim, bo sąsiedzi nie pokazali się na swoich działkach, M odfajkowywał wizytę kontrolną u onkologa, a Misia olewała moje towarzystwo. Zrobiłam kilka zdjęć, skonsumowałam słodkie malinki i zażywałam kąpieli słonecznej, niestety tylko twarzy.
Na szczęście M przywiózł bdb wieści, dzięki czemu dzień od wschodu do zachodu słońca mogę zaliczyć do udanych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zmiana o180*. Chmury, ciemno, zimno, bardzo nieprzyjemnie. Nawet kota została w domu, tylko M musiał pojechać do swoich ptaków.

Iguniu - u mnie nadal sucho.
W sprawie chryzantemy posłucham rady Jagusi. Może się uda.... ;:218
Ja mam to szczęście, że dysponuję parapetem zewnętrznym wychodzącym na loggię i wszelką zieleninę tam trzymam ;:333 , jedynie przy dużym mrozie (od -9* na dole) wnoszę do kuchni. Na moim IX piętrze zawsze jest o 5* cieplej.

Elżuniu - skoro tyle osób dobrze życzy mojej chryzantemie, to musi się udać. Dziękuję za kciuki. ;:180
Deszczu ciągle wypatruję w nadziei, że i moje roślinki dostaną wody z nieba.
Ciebie również ściskam i całuję gorąco. ;:196

Danusiu - wczoraj przysłałaś mi piękne słoneczko, za które pięknie Ci dziękuję ;:168 a dzisiaj lepiej dmuchasz, bo są chmury, tylko one jakieś niedorobione, bo bezdeszczowe. ;:7
O wyniku eksperymentu z przechowaniem chryzantemy powiadomię w stosownym czasie. ;:306

Dorotko - też mam zamiar w tym roku pobawić się w wysiew hibiskusa bagiennego. Zobaczymy, co z tego wyniknie... ;:218

Jagusiu - pięknie dziękuję za podpowiedź w sprawie zaopiekowania zimowego chryzantemy. ;:196 Będę próbowała.

Iwonko0042 - to dawaj deszcz, a ja Ci poślę słoneczko w ramach rewanżu. ;:3
jeśli chodzi o chryzantemę, posłucham rady Jagusi, może się uda. ;:224

Gosiu - no mam zagwozdkę, ale przecież życie to nie bajka, trzeba się z rozmaitymi problemami mierzyć. ;:131 Też nie będę płakać, jeśli eksperyment się nie powiedzie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Lucynko tylko z tym obcinaniem po ziemi to tak nie całkiem po ziemi. Zostaw parę cm żeby miały z czego puścić. W sumie to tak jak zimowanie pelargonii.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Same dobre wieści przekazujesz Lucynko ;:215 ;:167
Jeszcze maliny u Ciebie :shock: U nas już wycięte wszędzie wszyscy narzekali na plony w tym roku chyba upały i susza mimo podlewania im nie spasowała... ;:131 Ja od tygodnia na działce nie byłam bo pogoda nie sprzyjała ...Takie tam resztówki zostały do zrobienia ale ma być jeszcze pogoda to 1 godz. na zabranie do piwnicy dalii i paru doniczek jeszcze mi potrzeba.. :wit ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko, znowu mi się coś pierniczy z komputerem! Powiadomienia niektóre przychodzą, ale nie wejdę w link ;:223 Muszę jakoś naokoło wchodzić na FO. Cieszą mnie dobre wieści M ;:4 A w ogóle to strasznie się rozleniwiłam :|
Pokazałam u siebie ławeczkę. Śliczna ta chryzantema, na wyspie Elizka jest specjalistką od nich i też przechowuje takie niezimujące. Trzymam kciuki za powodzenie. A mnie ogród podlało, ale wszystko po nocy wessało czyli ziemia spragniona. Ściskam Cię serdecznie i wybacz leniowi ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witam ponownie.
Cały dzień z nisko wiszącymi chmurami, mgłą, ale bez deszczu.
Jutro ma być podobnie, choć z nieco wyższą temperaturą. Muszę pójść na działkę, bo przyjechało trochę malutkich cebulek, które trzeba wsadzić.
Wiem, wiem! Będziecie pytać, jakie to cebulki, wobec czego, nie czekając na pytania, informuję, że są to głównie cebulki krokusików ('Advance', 'Lady Killer', 'Snowbunting'), do których przyplątały się jeszcze: śniedek wątpliwy i szachownica hermońska.

Jagusiu - raz jeszcze ślicznie dziękuję. ;:196 Kochana jesteś. ;:168 ;:167

Maryniu - chciałam już dawno wyciąć maliny, ale M zdecydował, że on to zrobi. I co? I do dziś nie zrobił, :lol: dzięki czemu jeszcze skosztowałam ich smacznych owoców. ;:303
Skoro tak bardzo potrzebna Ci słoneczko, to niech zaświeci, byś mogła spokojnie zamknąć działkowy sezon. ;:3 Zdrówka. ;:196

Marysiu - złośliwość rzeczy martwych nie zna granic. :oops: A leniem to Ty się nie nazywaj, ;:185 ;:185 bo zaglądam do Twojego wątku i wiem, jaka jesteś zapracowana. ;:108 Uściski przytulam i z serca odwzajemniam. ;:168 ;:167 ;:196
Kciuki trzymaj, to może eksperyment z chryzantemą mi się powiedzie, a jeśli nie, to przecież płakać nie będę.
Ławeczkę widziałam. Cudo! ;:215

Na tych rabatach jeszcze tak niedawno było bardzo kolorowo.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz głównie kolorowe liście, choć pojedyncze kwiatki jeszcze można dojrzeć.
Obrazek

Np. pierwiosnek gruziński poczuł miętę przez rumianek i myśli, że już wiosna.
Obrazek

Niech Wam słonko rozweseli świat na cały długi weekend. ;:3 ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko te rabaty bardziej wyglądają na wiosenne niż przedzimowe :;230
Jak Tobie się nie uda to komu ;:196
Dobrej nocy i spokojnego weekendu!
Niech Ci słoneczko świeci w dzień, a w nocy podleje co nieco ogródeczek ;:196 ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”